Kunder i kamp om leverandørers gunst

Virksomheder har alle dage kæmpet om kundernes gunst. Det nye er, at de nu også skal kæmpe om leverandørernes gunst. Uden leverandørers og indkøbsfunktionens involvering taber virksomheden nemlig stort på både innovations- og konkurrencekraft.

30.05.2013

SCM.dk

Virksomheder skal som noget nyt anstrenge sig for at blive førstevalg hos strategiske leverandører, når de har nye udviklinger, der kan rykke ved konkurrenceevnen. Det viser forskning gennemført af professor Holger Schiele, University og Twente. Foto: Privat..

”To af de mest markante skift i erhvervslivet siden 1990’erne er open innovation og kampen om ikke kun at blive den foretrukne leverandør, men også at blive den foretrukne kunde hos de strategiske leverandører”, fortæller Holger Schiele, som er professor i Technology Management på University of Twente i Holland, men er bosiddende i Tyskland.

Open innovation
Indtil 1990’erne foregik næsten al udvikling internt i virksomhedernes egne R&D-afdelinger, men siden årtusindeskiftet er der ifølge Holger Schiele sket et radikalt skred, hvor store dele af innovationen er lagt ud af huset til leverandører og andre interessenter.

”Det skaber nye udfordringer, for hvordan samarbejder man effektivt med leverandører om innovation? Vores forskning viser, at indkøbsafdelingen er en af de centrale nøgler i denne bestræbelse. Har man ikke indkøberne med på vognen, misser man en stor del af leverandørerne, og det skader innovationsudbyttet”, fortæller han.

Et vigtigt element i open innovation er altså samarbejde mellem R&D og indkøb. R&D-folk er typisk teknikere, mens indkøbere typisk har en kommerciel baggrund. Det er to forskellige profiler med forskellige sprog og perspektiver, og det kan være en barriere. Holger Schiele og hans forskningskollegaer anbefaler, at større virksomheder etablerer en ny organisatorisk enhed, som man kunne kalde ”procurement engineering”, der skal fungere som interface eller bindeled mellem R&D og indkøb.

Mød professor Holger Schiele

Holger Schiele præsenterer sine banebrydende forskningsundersøgelser inden for open innovation og sammenhængen mellem leverandørinnovation og status som leverandørerens ”foretrukne kunde” på 2nd Supply Chain Leaders Forum 2013 på CBS den 29. august.

Foretrukken kunde
En konsekvens af tendensen mod åben innovation med leverandører er, at virksomheder som noget nyt skal anstrenge sig for ikke kun at være den foretrukne leverandør blandt sine kunder, men også skal anstrenge sig for at blive førstevalg hos strategiske leverandører, når de har nye udviklinger, der kan rykke ved konkurrenceevnen.

Holger Schiele fortæller om forskning blandt en gruppe på cirka 30 leverandører, der alle er specialiseret i at levere komponenter til luksussegmentet blandt bilmodellerne hos Mercedes, BMW og Audi. Det giver BMW, Audi og Mercedes en helt ny udfordring: Hvad skal der til for, at disse leverandører deler nye innovationer, der kan give et bilmærke et forspring i konkurrencen, med BMW, Mercedes eller Audi som den første kunde?

Fik to måneders forspring
Holger Schiele peger på et konkret eksempel med en elektronikproducent, der fik et nyt materiale fra en leverandør til sit produkt to måneder før konkurrenterne. Vi taler her om en branche, hvor produktlevetiden måske er på seks måneder. Forspringet på de to måneder betød, at producenten kunne øge sin markedsandel og kunne sende en del af overskuddet videre til leverandøren.

<p>”… danske virksomheder har en særlig fordel, fordi de er relativt små og relativt hurtige til at tilpasse sig nye vilkår…” </p>

Holger Schiele, professor

Forskning viser ifølge Schiele, at ny viden som tommelfinerregel har en gennemtrængningstid på 10 til 20 år. Der er naturligvis undtagelser; men en forskningsundersøgelse viser, at fem procent af ny viden fra 1980 var implementeret efter fem år, og 70 procent var implementeret efter 25 år.

”Vi kan forvente, at det vil tage lang tid, før virksomheder over en bred kam har taget åben innovation og idéen om at blive den foretrukne kunde til sig. Der er derfor store potentialer for de virksomheder, som er hurtigt ude. Her ser det ud til, at danske virksomheder har en særlig fordel, fordi de er relativt små og relativt hurtige til at tilpasse sig nye vilkår. Jeg ser derfor frem til at præsentere min forskning på konferencen på CBS i august måned”, fortæller professor Holger Schiele.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia