Kerteminde og Korsør konkurrerer med Kina

Der er tegn i sol og måne på, at den massive outsourcingtendens til Kina er på vej til at blive mere nuanceret; og at en del dansk produktion vender tilbage til Danmark eller Europa.

Outsourcing skal ifølge Steen Winkler fra Martin Professional vurderes ud fra total cost, leveringstid, servicegrader, time-to-market, time-to-profit og fleksibilitet og ikke udelukkende ud fra lønfaktorfordele. Foto: Photos.com..

25.02.2013

SCM.dk

Backshoring, reshoring, nearshoring eller insourcing. Tendensen har mange navne, men meget tyder på, at der er noget om snakken. Tænketanken FORSYN2021 præsenterer fem hovedanbefalinger til danske virksomheder, og et af dem lyder, at flere og flere dele af forsyningskæden for mange med fordel kan flyttes tættere på slutbrugeren, som for danske virksomheders vedkommende ofte befinder sig i Nordeuropa.

Seks faktorer påvirker
Analysehuset ChainLink Research peger i rapporten ”Reversal of the offshoring tide” fra januar 2013 på, at seks faktorer er med til at drive denne udvikling hen imod, at dele af europæiske og amerikanske virksomheders outsourcede produktion bliver trukket tilbage igen. Det omfatter:

  1. Løn: Forskellen i lønniveau er blevet mindre.
  2. Automation: Vestlige virksomheder automatiserer mere.
  3. Energi: Brændstof til transport er blevet dyrere.
  4. Agility: Behovet for at agere fleksibelt og hurtigt er blevet større.
  5. Valuta: Kursen på den kinesiske Yuan er steget.
  6. Risici: Outsourcende virksomheder erkender i stigende grad, at de har undervurderet risici og udfordringer forbundet med at lede og styre per langdistance og på tværs af kulturer, sprog, lovgivninger etc.

Nuanceret billede
ChainLink Research understreger, at der er andre faktorer, som stadig gør Kina og andre lavomkostningslande attraktive som produktionsland. De nævner for eksempel markante forbedringer af infrastruktur, produktionskompetence og kvalitetsniveau i særligt Kina, ligesom kinesiske virksomheder er blevet meget bedre til at integrere både organisatorisk, CSR-, proces- og it-mæssigt med internationale partnere

360 graders analyse
Steen Winkler er kaptajn for den globale forsyningskæde i Martin Professional og har fordoblet omsætning samt forbedret likviditet, siden han i 2011/12 flyttede produktion fra Zhuhai til Frederikshavn.

”Meget outsourcing er sket med for snævert fokus på enhedsomkostninger uden at skele til virksomhedens totalomkostningsbillede endsige virksomhedens strategiske forretningsmuligheder. Jeg ser en stor udfordring for danske direktioner og supply chain-ledere i at analysere fordele og ulemper ved outsourcing til billiglande mere nuanceret og ud fra total cost, leveringstid, servicegrader, time-to-market, time-to-profit og fleksibilitet i stedet for udelukkende lønfaktorfordele”, fortæller Steen Winkler.

UDDRAG FRA FORSYN 2021

Backshoring kræver nyt syn på kæden
”Kina er verdens fabrik, Indien er verdens it-leverandør og USA er verdens forbruger. Så simpelt troede vi, det var for ti år siden, og det er da også situationen i dag på mange markeder. Der er således stadig noget om snakken, men det ser ud som om, bølgen er ved at vende. Øgede omkostninger og øget administrativt bøvl gør, at flere og flere dele af forsyningskæden med fordel kan rykkes tættere på slutbrugeren. Og for danske virksomheder befinder slutbrugeren sig ofte i Nordeuropa. Derfor vil et nyt syn på produktion, lager og logistik indbefatte nye innovative løsninger i Nordeuropa”.

Kilde: FORSYN2021 – Post Danmark Logistiks tænketank om fremtidens supply chain

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle