Just-in-time må vige for just-in-case forsyningskæder
Covid-19, Brexit og blokaden af Suezkanalen er blot tre påmindelser om, hvor vigtigt det er for virksomheder og lande at sikre resiliens i forsyningskæder. Just-in-time må afgive fokus til fordel for just-in-case, mener globalt forsikringsselskab.
Danmark genåbner, men i resten af verden ser billedet noget anderledes og mere trist ud. Pandemien har aldrig været større. I sidste uge blev der på globalt plan konstateret 5,5 millioner nye smittede, viser nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er det hidtil højeste antal smittede. Det skriver borsen.dk.
Lande som Argentina, Tyrkiet og Brasilien har stejle smittekurver, og epidemien er især ved at komme ud af kontrol i Indien.
Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, fremhæver, at vi skal tage det meget alvorligt, når smitten spredes så hurtigt specielt i store befolkninger. Det kan være med til at bremse det kommende opsving, påpeger han til berlingske.dk
Leverandørkæder knækker
Dels fordi efterspørgslen i hårdt ramte lande vil falde, dels fordi leverandørkæder til Vesten kan knække. Herudover kan den øgede smitte give anledning til nye mutationer, som kan udgøre et problem i forhold til den udrulning af vacciner, der i øjeblikket finder sted i USA og Europa. Det indebærer alt sammen alvorlige trusler for forsyningskæder.
Det samme gælder for den mærkværdige hændelse, der foregik i Suezkanalen i slutningen af marts måned, hvor gigantskibet Ever Given på 400 meter og 220.000 tons pludselig satte sig på tværs af kanalen og blokerede al trafik i knap syv døgn. Det skabte en enorm trafikprop af containerskibe og en alvorlig forstyrrelse af hele verdenshandelen.
Havnepropper i Europa og Asien
Blokaden af Suezkanalen fra 23. til 30. marts har skabt køer og flaskehalse i mange primære havne i Europa og Asien. Den 3. april sejlede det sidste af 360 forsinkede skibe igennem kanalen efter, at kanalmyndighederne have brugt fem døgn på at få køen af ventende skibe igennem.
Her følger en oversigt over havne og forventet risiko for forsinkelser:
• Rotterdam: Høj
• Felixstowe: Medium
• Southampton: Medium
• Antwerp: Medium
• Le Havre: Medium
• Singapore: Høj
• Tanjung Pelepas: Høj
• Klang: Medium
Kilde: Everstream Analytics.
Det internationale fragt- og logistikforsikringsselskab TT Club advarer alle logistikoperatører om, at blokaden af Suezkanalen vil skabe store forstyrrelser af forsyningskæder i mange uger, og selskabet fremhæver i kraftige vendinger, at der er brug for mere fokus på resiliens i globale forsyningskæder.
LÆS OGSÅ: Covid-19 krisen afslører sårbare forsyningskæder
”Globale forsyningskæder var allerede alvorligt tynget af pandemien, og de er nu endnu mere tynget af blokaden af Suezkanalen, en transportkorridor der lægger kanal til 30 procent af verdens container cargo per år. Kanalen er nu heldigvis tilbage til normal drift igen, men cirka 300 skibe er blevet forsinket, og mange andre skibe er blevet omdirigeret til den meget længere sejlrute syd om det afrikanske kontinent”, skriver TT Club i en pressemeddelelse.
De skadelige dominoeffekter
Forsikringsselskabet advarer om, at disruptions som pandemien og blokaden af Suezkanalen skaber dominoeffekter med skadelige konsekvenser for forsyninger.
Logistikanalysehuset Sea-Intelligence vurderer i en pressemeddelelse, at blokaden af Suezkanalen vil skabe dominoeffekter, der mindst vil vare ved til den første uge i juni måned, altså uge 22. Blokaden vil altså have en forstyrrende effekt på containerfragt-forsyninger fra Asien til Europa i mindst seks uger frem i tiden.
TT Clubs administrerende direktør Mike Yarwood siger: ”Udover den konkrete forsinkelse af de vareforsyninger, der var ombord på de cirka 300 containerskibe, vil der også opstå en række andre følgeeffekter i den kommende tid for de aktører, der skal tømme containerne i havne og for de aktører, der skal transportere varerne videre fra havnene til destinationerne. Det vil sammenlagt sætte havne- og vejtransportsystemet under pres og skabe komplekse risici, der vil skabe mange ringe i vandet i forsyningsnetværk”.
Det nye normale kan meget vel vise, at mange interessenter og aktionærer vil efterspørge mere fokus på risikostyring og resiliens
Mike Yarwood
Just-in-case fortrænger just-in-time
Han fremhæver, at risici for tyverier i havne og på lagerpladser stiger, at mangel på chauffører i Europa vil øge problemerne, og at containerkapaciteten allerede i forvejen var hårdt trængt på grund af pandemiens forstyrrelser af handelsmønstre.
Mike Yarwood konkluderer, at mange virksomheder i de sidste årtier har fokuseret på at skabe strømlinede og effektive forsyningskæder med færre leverandører og just-in-time principper med det formål at reducere lagerniveauer og omkostninger. Han mener, at hændelser som pandemien, Brexit og Suezkanal-blokaden stiller spørgsmålstegn ved det kloge i det rendyrkede fokus på effektive forsyningskæder. Han mener, det er tid til også at indarbejde resiliens i forsyningskæderne for at forebygge sårbarheder, når verden ramler sammen.
LÆS OGSÅ: Din næste strategi skal handle om risici og robusthed
”Det nye normale kan meget vel vise, at mange interessenter og aktionærer vil efterspørge mere fokus på risikostyring og resiliens, og at mange vil begynde at arbejde med just-in-case principper som supplement til just-in-time”, fortæller han.