''Jorden er ikke flad alligevel''
Pankaj Ghemawat er klar i mælet, når det kommer til hans favoritemne, globaliseringen.
"Vi er slet ikke så globale, som vi går og bilder os selv ind”. Pankaj Ghemawat er klar i mælet, når det kommer til hans favoritemne, globaliseringen. Og netop med det emne har han begået årets bedste managementbog i 2011, ’’World 3.0’’. Det skriver Henrik Ørholst i Berlingske Business Søndag.
Thomas Friedmann har med bogen ”The World is flat” sat dagsordenen om globalisering. Han mener, at vi er mere bundet sammen end nogensinde før, og at den geografiske afstand ikke længere er en hæmsko for kontakt med andre, der befinder sig på den anden side af Jorden. Internettet har udvisket afstanden. Men den bog er ikke fyldt med statistik og tabeller, som dokumenterer det.
Her er Pankaj Ghemawat til gengæld på hjemmebane. Og så er jorden ikke flad – for at blive i Friedmanns billedsprog.
”Spørgsmålet er, hvor integrerede vi er. Den største økonomiske aktivitet foregår næsten altid inden for et lands grænser. I de fleste lande i verden er det kun 10-15 procent af den økonomiske aktivitet, der krydser grænserne.
Holland er det land, som er mest globaliseret. Eksporten udgør 30-40 procent af BNP. Men – igen – det er stadig den største del af den økonomiske aktivitet, som foregår inden for landets grænser. Landet udgør en procent af verdens befolkning. Når det stadig er så begrænsede tal, er der ikke ret meget, der tyder på, at verden er global. Der er stadig lang vej”.