11.01.2021  |  Lager & distribution

ITD: I Danmark bør vi også udvide rastepladserne

I Tyskland har branchen omkring vejgodstransport udtrykt et behov for flere rastepladser. Behovet er blevet hørt, og deres regering har nu valgt at udvide rastpladskapaciteten langs det tyske vejnet. Den danske brancheorganisation for vejgodstransport ITD håber, at Danmark vil følge i samme spor.

Ifølge ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport, er det et udtryk for, at den tyske regering tager erhvervets udfordringer og bekymringer alvorligt, når den vælger at offentliggøre en plan, der skal sikre flere rastepladser langs det tyske motorvejsnet.

Læs også: ITD: Pakkeafgift gør alle danskere fattigere

”Man bliver helt misundelig, når man ser, hvor alvorligt den tyske trafikminister og regering tager manglen på rastepladser. I Danmark har vi hver eneste dag chauffører, der kører desperate rundt i jagten på en egnet rasteplads langs det danske motorvejsnet, og selvom problemet er velbeskrevet, og løsningen ligger lige for, har vi indtil videre ikke set meget handling fra den danske regering på den sag. Det kan man jo håbe ændrer sig i forbindelse med forhandlingerne om infrastrukturplanen”, siger Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD, i en pressemeddelelse.

I Tyskland har man siden 2008 investeret knap 9 milliarder kroner i udvidelsen af rastepladskapaciteten, så der i perioden 2008-2018 blev skabt 31 procent flere pladser til i alt knap 71.000 pladser. Trods denne massive investering er der fortsat behov for flere pladser, og det skal den ny plan hjælpe på vej.

Planen vil fremme investeringer i både nye anlæg og udvidelser af eksisterende, ligesom andre arealer kan omdannes til rastepladser. Det kan eksempelvis være parkeringsområder i forbindelse med messehaller og lignende. Fælles for alle arealer gælder, at de blandt andet skal tilbyde ordnede toilet- og badefaciliteter og levere real-time opdatering på kapacitetsudnyttelsen og dermed reducere forgæves kørsel efter pladser.

Læs også: ITD ser to positive elementer i klimaaftale

”Tyskland viser vejen, også når det drejer sig om at tilbyde ordnede forhold til lastbiler, der holder stille. I Danmark stiller vi til gengæld chauffører over for et valg mellem at få en parkeringsbøde eller overtræde køre- og hviletiderne. Det er ikke rimeligt, og derfor er det på høje tid, politikerne tager ansvaret på sig og afhjælper problemet ved at skaffe flere pladser langs de danske motorveje”, siger Henriette Kjær.

Vejdirektoratet vurderede i 2018, at kapaciteten på 21 rastepladser langs motorvejsnettet, hvor manglen er særlig udtalt, kan mere end fordobles til i alt 825 parkeringspladser med en investering på cirka 180 millioner kroner.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere