26.03.2020 | Branchenyt
International shipping til G20-lande: Hold søvejene åbne
I fællesskab opfordrer søfartsorganisationerne ICS og IAPH topledere fra G20-lande til i fællesskab at sørge for at holde de globale vandveje stabile. Danske Rederier bakker op.
I denne globale krisetid er det mere vigtigt end nogensinde før at holde de globale forsyningskæder åbne og søbåren handel og transport åben.
Verden kan kun fungere, hvis den internationale handelsflåde har fri bevægelighed, skriver International Chamber of Shipping (ICS) og International Association of Ports and Harbours (IAPH) i et åbent brev til G20-toplederne.
Læs også: Konsulentfirma: Sådan forbereder du din forsyningskæde på covid-19
Udmeldingen falder lige oveni et virtuelt G20-topmøde, hvor der i starten af denne uge blev diskuteret coronavirus og dens konsekvenser.
Guy Platten, formand for ICS, og Patrick Verhoeven, administrerende direktør for IAPH, har begge underskrevet budskabet, hvor de understreger, at 90 procent af verdens vareforbrug bliver transporteret til søs, og at den søbårne transport derfor er afgørende for, at de globale forsyningskæder kan opretholdes.
”I denne globale krisetid er det mere vigtigt end nogensinde før at holde de globale forsyningskæder åbne og søbåren handel og transport åben”, skriver de.
Hele verdens hjerteblod
Samtidig lægger de op til en koordineret indsats mellem IMO og WHO.
”Shipping er verdens hjerteblod. Uden den effektive og sikre transport af mad, medicinske forsyninger, rå materialer og brændstof kan landene stå overfor en endnu sværere situation end den nuværende. Vi har brug for, at nationerne, anført af G20, arbejder sammen og skaber koordinerede – frem for forhastede – restriktioner for at beskytte os alle fra covid-19”, siger Guy Platten.
Anne H. Steffensen fra Danske Rederier støtter op om opfordringen:
”Vi befinder os i en global krise, som ingen ved, hvornår ender. Og da 90 procent af verdenshandlen transporteres ad søvejen, er det i disse dage vigtigere end nogensinde før at holde søvejene åbne, så vi fortsat kan få medicin og madvarer frem til dem, der har brug for det", siger hun i en skriftlig kommentar til soefart.dk.
Læs også: Dagligvaresektor maner til corona-ro: Forsyningskæderne skal nok holde
"Derfor bakker vi op om opfordringen til, at regeringer koordinerer på tværs af landegrænser, så den globale verdenshandel fortsat kan flyde uhindret på verdenshavene i denne alvorlige situation”, lyder det videre.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.