International ekspert vil hindre robotter fra at blive hacket
International startup rykker til Danmark for at videreudvikle software til at forbedre datasikkerhed og forhindre robotter fra at blive hacket. Mentorer fra Odense Robotics StartUp Fund og robotinkubatoren hos Teknologisk Institut skal hjælpe løsningen på vej.
Med det stigende antal digitale enheder, der dagligt bliver forbundet, skabes nye muligheder, men også udfordringer som hacking og datalæk. Virksomheder står derfor alt for ofte over for udfordringer med at opretholde tillid til de data, som deres systemer indsamler og anvender. Det har Sushant Pandey, som er grundlægger og administrerende direktør for startup-virksomheden Scurid, sat sig for at gøre noget ved.
Med en baggrund i industrien og en klar vision om at forbedre datatillid - især inden for robotteknologi - vil Scurid med sin løsning sikre, at autonome beslutninger træffes på pålidelige data.
Det har nu resulteret i, at virksomheden er blevet udvalgt af Odense Robotics StartUp Fund, hvor robot- og dronestartups fra Danmark og udlandet får adgang til soft funding, mentorer og et inkubatormiljø hos Teknologisk Institut i Odense.
”Jeg vågner hver morgen for at løse dette komplekse problem med sikkerhed. Vi har så mange enheder, der hver dag bliver forbundet og dermed skaber nye muligheder på en god måde. Men det giver også udfordringer som at blive hacket, blive kompromitteret og datalækage. At kunne løse dette komplekse problem, som i nogle tilfælde kan være med til at redde liv, er virkelig den drivende faktor for mig”, fortæller Sushant Pandey.
Sushant Pandey kommer til Danmark for at være en del af inkubatoren hos Teknologisk Institut i Odense. Han er selv fra Indien og bor på nuværende tidspunkt i Tyskland, Hans medstifter af virksomheden Darrell Lords er amerikaner, men bosat i Japan. Dermed er Scurid både til stede i Japan og i Danmark, hvor sidstnævnte er hovedkontoret.
Data spiller en afgørende rolle i produktioner og inden for robotteknologi, og hvis disse ikke er sikre eller pålidelige, kan beslutninger truffet af autonome systemer være forkerte, hvilket kan have alvorlige konsekvenser.
”Inkubatoren er en perfekt testplads for os, hvor vi kan få støtte, afprøve vores software og få råd til, hvordan vi bedst muligt opbygger virksomheden med udgangspunkt i hele vores idé”, siger Sushant Pandey og fortsætter:
”En af de største risici, som vi forsøger at løse lige nu, er adgangen til de private oplysninger, som kan være adgangskoder, forskellige API-nøgler og så videre, der bruges i produktionsprocessen og robotteknologien. Så vi reducerer det angrebsareal for disse forskellige virksomheder ved at automatisere den proces”.
Læs også: Her er hvad 1200 produktionsvirksomheder fortæller om digital teknologi i forsyningskæden
Scurid har udviklet en løsning - en softwareplatform - der forenkler og sikrer sporbarhed og tillid til data. Det betyder, at beslutninger truffet i produktionsprocessen er pålidelige og ikke kan hackes eller kompromitteres.
Og det spiller en enorm stor rolle nu og i fremtiden, hvis du spørger teknologichef ved Universal Robots, Anders Billesø Beck.
”Cybersikkerhed er en af de mest kritiske faktorer for enhver virksomhed i dag, og vi oplever flere og flere kunder, der har stigende fokus på det. Lovgivningsmæssigt sker der også rigtig meget på området. At have stærke cybersikkerhedsløsninger er ikke længere en valgmulighed, men en nødvendighed. Og med Scurids optagelse i Odense Robotics StartUp Fund bliver der taget et stort skridt mod nogle gode, moderne løsninger og en mere sikker fremtid”, fortæller han.
På nuværende tidspunkt arbejder Scurid med partnere som Arrow Electronics, Microsoft og den danske virksomhed TrustStamp.
/ PiB