Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

I 2024 var vi vidne til en af de største hypes i årtier. Jeg tænker naturligvis på AI eller kunstig intelligens, som var på alles læber. Der var meget snak og nogle indledende forsøg med den nye teknologi, men det helt store gennembrud, hvor AI bruges i praksis og skaber konkrete resultater, mangler vi at se. Jeg tror, det kommer i løbet af de næste få år, og jeg tror, at Field Service er et af de områder, hvor AI virkelig vil flytte noget.

"Næste generations AI-agenter løfter IoT til et nyt niveau. De kan overvåge og analysere datastrømmene og proaktivt handle på deres observationer med henblik på at opretholde udstyrets performance", skriver Kim Bursøe. Foto: IFS

23.12.2024

Kim Bursøe, Senior Business Consultant i IFS, SCM.dk

Især fire tendenser får definerende betydning for Field Service:

#1 75 procent af alle tekniske forespørgsler besvares med det samme

De fleste har stiftet bekendtskab med AI i form af copilots og chatbots. Begge medvirker til at øge produktiviteten og effektiviteten, men de kræver menneskeligt input og instruktioner for at udføre opgaverne. Den næste generation af AI (agentic AI) er betydeligt mere avanceret. De nye AI-agenter kan træffe begrundede beslutninger på baggrund af årsagslogik og kontekstforståelse og udføre opgaver uden menneskelig interaktion. 

Virksomheder, der leverer teknisk service, kan få et stort udbytte af dette teknologiske tigerspring. Det gælder fx i håndteringen af kundehenvendelser. Beder en kunde om at få et tilbud på en servicekontraktopgradering på email, kan AI-agenten gennemgå kundens historiske data, de specifikke detaljer i den eksisterende servicekontrakt og de tekniske specifikationer på kundens udstyr og på baggrund heraf automatisk udarbejde og sende et tilbud.

Min forventning er, at 75 procent af de virksomheder, der arbejder med teknisk service, vil bruge AI på denne måde i 2027.

#2 80 procent af alle tekniske dokumenter skriver sig selv i 2026

Virksomheder, der yder teknisk service på udstyr fra mange forskellige leverandører, er afhængig af specialister inden for de forskellige kategorier. Manglen på arbejdskraft betyder imidlertid, at specialisterne bliver en større og større mangelvare, og at nye medarbejdere med mindre erfaring og specialistviden tager over. De er generalister og skal kunne servicere udstyr på tværs af leverandørskel, hvilket stiller væsentlig højere krav til tilgængeligheden af tekniske dokumenter. 

Med AI kan virksomheder skabe deres egen vidensdatabase, hvor tekniske dokumenter og vidensartikler auto-genereres af AI-agenten på baggrund af observationer af reservedele og tekniske procedurer udført af serviceteknikere samt leverandørdata. AI-agenten opdaterer og forfiner løbende indholdet i databasen, og den kan også oversætte alt indholdet til forskellige sprog, så alle medarbejdere kan benytte det uanset nationalitet.

#3 Alt udstyr får en fuldtids AI-agent 

Med IoT kan virksomheder forbinde udstyr og opsamle data fra det på afstand. Næste generations AI-agenter løfter IoT til et nyt niveau. De kan overvåge og analysere datastrømmene og proaktivt handle på deres observationer med henblik på at opretholde udstyrets performance. Sporer AI-agenten fx et fald i trykket på en gaskedel, kan den på baggrund af vidensdatabasen og modelspecifikationer sende en alarm til brugerens smartphone sammen med et link til en video, der viser, hvordan kedlen tryksættes igen. Et andet scenarie er, at AI-agenten i stedet for videolinket sender prisen for at booke en servicetekniker samt ledige tidspunkter, hvor et servicebesøg kan finde sted.

Der er utroligt mange fordele ved at bruge AI i denne kontekst, og jeg forventer derfor, at alt udstyr vil have en AI-agent, når vi rammer 2030.

Kim Bursøe

Der er utroligt mange fordele ved at bruge AI i denne kontekst, og jeg forventer derfor, at alt udstyr vil have en AI-agent, når vi rammer 2030.

#4 Dynamisk ressourceplanlægning demokratiseres i 2026

Selvom der i årevis har eksisteret planlægningsoptimeringsløsninger, opfattes de af mange virksomheder som komplicerede og for avancerede. Med AI indlejret i løsningerne bliver ressourceplanlægning selvlærende og autonom. Ligesom selvkørende biler kan trænes til at køre uden menneskelig indblanding, kan de nye AI-agenter trænes til at tilrettelægge arbejdsplanerne for kørende teknikere.

Det kræver ingen eller lille manuel indsats at optimere regler, og AI-agenten kan på baggrund af data lære den nødvendige beslutningsadfærd. Med AI som hjælpemotor bliver dynamisk beslutningsplanlægning således tilgængelig for alle virksomheder uanset størrelse, kompleksitet, ressourcer og volumen.

AI åbner for så mange nye muligheder i Field Service, hvor manuelle, tidskrævende opgaver kan varetages af en intelligent agent. Det vil frigive tid og ressourcer til andre opgaver, som kan bringe værdi ind i kunderelationerne. Derfor spår jeg, at AI får en betydelig rolle i den nære fremtid. Hidtil har vi kun kradset i overfladen.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online