06.03.2019  |  Branchenyt

IMO vil styrke kvinderne

Den internationale maritime organisation, IMO, vil bruge den årlige World Maritime Day til at fremme ligestillingen blandt kønnene i industrien. Flere kvinder i sektoren vil føre til øget vækst og udvikling, og fastholde kursen mod en mere bæredygtig shippingbranche, lyder det.

Under parolen "Empowering Women in the Maritime Community" vil den internationale maritime organisation, IMO, bruge den årlige World Maritime Day til at sætte fokus på vigtigheden af kønsmæssig ligestilling, sådan som FN’s udviklingsmål 5 også prædiker.

Læs også: Mærsk vil fremme LGBTI-rettigheder

Organisationen bemærker selv, at kvindernes bidrag og indflydelse i den maritime industri for øjeblikket er en ’underudnyttet’ ressource, og derfor vil man gerne samarbejde med diverse interessenter i sektoren for at ’skabe et miljø, hvor kvinder bliver identificeret og udvalgt til karriereudviklingsmuligheder i maritim administration, havne og uddannelsesinstitutioner, og understøtte mere dialog om kønslighed’ i sektoren, som det hedder.

Ifølge IMO vil en stærkere kvindelig tilstedeværelse i industrien føre til økonomiske fremskridt, øget vækst og udvikling, og give fordele for alle, der arbejder for at drive den globale maritime branche i retning af sikrere, mindre forurenende og mere bæredygtig shipping.

Shippingbranchen, den maritime industri som helhed og de relaterede sektorer har traditionelt set været meget mandsdominerede. Kvinder er således solidt underrepræsenterede blandt søfolk, fiskere, havnearbejdere, skibsmyndigheder, toldpersonale osv., ligesom der er udbredte lønforskelle, og billedet har ikke ændret sig nævneværdigt i løbet af de sidste 25 år.

I 1992 var den estimerede andel af kvinder i den søfarende arbejdsstyrke på 1-2 procent, og den seneste rapport på området, fra 2015, sætter andelen på sølle 1 procent.

Næsten kun kvinder på talerliste
Som følge heraf er kønsmæssige stereotyper og diskrimination mod kvinder i faget udbredt, til skade for arbejdsforhold, karrieremuligheder og lige adgang til uddannelser. Fokus på kvinders helbred og gode praksisser omkring styrkelse af kvinder er ligeledes en udtalt mangelvare.

På den baggrund vil man på World Maritime Day, der afholdes den 4. og 5. april på World Maritime University i Malmö, sætte Verdensmål 5 og en stribe af de underliggende delmål øverst på dagsordenen for på den måde at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

Læs også: UPS vil styrke kvindelige iværksættere i den globale handel

For at understrege intentionen består talerlisten til eventen i øvrigt næsten udelukkende af kvinder, bl.a. Søfartsstyrelsens tidligere vicegeneraldirektør Birgit Sølling Olsen og generalsekretær for International Council for the Exploration of the Sea (ICES), Anne Christine Brusendorff.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere