28.05.2020 | Lager & distribution
Historisk få tomme lagerlokaler i Vest- og Sydsjælland
Vest- og Sydsjælland har nu den laveste andel af udbudte lager- og produktionslokaler i hele landet og i de seneste 13 år, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.
Trods coronakrisen jagter erhvervslivet i de 12 kommuner i Vest- og Sydsjælland fortsat kvadratmeter. Det fremgår af en ny statistik fra Ejendomstorvet.dk.
Læs også: Stor rift om lagerlokaler i Aarhus
”Udbuddet af lager- og produktionslokaler er faldet fem kvartaler i træk i Vest- og Sydsjælland og lå ved indgangen til andet kvartal på 1,2 procent af de samlede lager- og industriarealer i landsdelen. Det er det laveste niveau siden 2007 og samtidig det laveste niveau i de ni landsdele, vi løbende overvåger”, fortæller analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.
”Vi har længe oplevet en meget stor efterspørgsel på lokaler, især tæt på motorvejene, og der er kun blevet bygget meget lidt de senere år. Ringsted ligger midt på Sjælland, og her er nærmest ikke mere at finde, men kommunen er begyndt at sælge grunde i et nyt erhvervsområde. På Lolland-Falster kan Femern-projektet måske få lokale virksomheder til at udbyde kvadratmeter, de måske ikke selv har brug for”, siger Henrik Nikolajsen, partner i Nordicals Sjælland med afdelinger i blandt andet Næstved og Slagelse.
Flere nye lokaler tæt på København
På landsplan er knap 1.500 lagerhaller, logistikejendomme og produktionshaller udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 134 i Vest- og Sydsjælland – flest i Næstved Kommune med 27 lokaler. Herefter følger Slagelse med 23 og Holbæk med 18.
I Ringsted har virksomheder på kvadratmeter-jagt blot fire lokaler at vælge imellem og i Vordingborg seks. Syd for Storstrømmen er der kun udbudt 17 lokaler – ni i Guldborgsund, otte i Lolland Kommune.
I Østsjælland – med Køge, Greve og Roskilde som de største erhvervskommuner – ligger udbuddet af lager- og produktionslokaler fortsat over tre procent og dermed markant højere end i Vest- og Sydsjælland.
Læs også: Antallet af tomme lagerlokaler stiger – men ingen grund til panik
Det kan skyldes, at der er bygget meget mere nyt – og ikke altid med lejere på forhånd – i Østsjælland, som ligger tættere på hovedstaden.
- SMF
Strategi & ledelse

Krav til bæredygtighedsrapportering stiger
Fremover vil virksomheder være forpligtede til at rapportere om bæredygtighed på en helt ny måde. Rapporteringen skal skabe gennemsigtighed på markedet inden for områderne ”Environment”, ”Social” og ”Governance”, også benævnt ”ESG”.
Branchenyt

ROCKWOOL med blandt mest bæredygtige virksomheder
ROCKWOOL er placeret på en flot 16.-plads på Top 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. En liste, der netop er udsendt af Corporate Knights. Samtidig tildeles den danske stenuldsproducent også en førsteplads blandt producenter af byggematerialer.
E-handel

Lagerkapacitet og fragtpriser udfordrer e-handlen
Virksomheder med e-handel bevarer fortsat optimismen i et svært år. 2 ud 3 butikker forventer at sende dobbelt så mange pakker om tre år i forhold til 2022. Det er et år, der på logistiksiden er præget af udfordringer med fragtpriser og lagerkapacitet for alle netbutikker.
Branchenyt

Schneider Electric blandt verdens mest bæredygtige
For 12. år i træk optræder Schneider Electric på det internationale forskningsmagasin Corporate Knights’ liste over verdens mest bæredygtige virksomheder, hvor de er med i top-10. I kategorien ”industrikonglomerat” løber Schneider Electric med førstepladsen. Schneider Electric er den eneste virksomhed i sin kategori, der har formået at være på listen hvert år siden 2012.
Strategi & ledelse

Bæredygtighedsmodenhed er i stejl stigning
Flere og flere virksomheder har i dag en mere moden strategi for at indarbejde bæredygtighed i deres forretningsprocesser. Det viser en ny SAP Insights-rapport, der undersøger, hvordan motivationen og barriererne for at indføre bæredygtighed i erhvervslivet har udviklet sig over tid.
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.