Her er hvad 1200 produktionsvirksomheder fortæller om digital teknologi i forsyningskæden

Hvorfor investerer produktionsvirksomheder i teknologier som robotter, cloud computing og kunstig intelligens? Hvad er de største benspænd for at få ny teknologi ud på fabriksgulvet og gøre en forskel? Og hvordan forventer virksomhederne at investere de kommende år? 1200 produktionsvirksomheder deler ud af erfaringer.

Forbedring af produktkvalitet, øget produktivitet og højere præcision er de tre hovedårsager til at tage nye teknologier som robotteknologi, digitalisering og AI i brug. Foto: Universal Robot

16.09.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

At forstå de skiftende behov hos kunderne bør være en prioritet for enhver virksomhed. Derfor gennemførte robotvirksomheden Universal Robots tidligere i år en undersøgelse blandt 1.200 producenter i Europa og Nordamerika. Virksomheden spurgte dem, hvordan de bruger teknologi i dag, hvilke barrierer de oplever og hvordan de planlægger at investere i fremtiden. Her er de fire vigtigste konklusioner fra undersøgelsen.

1. AI er ikke bare hype
Selvom det kun er inden for de seneste to år, at kunstig intelligens (AI) er blevet et almindeligt samtaleemne, er kunstig intelligens allerede en kritisk faktor for virksomheder i fremstillingsindustrien. Undersøgelsen viser, at over halvdelen af produktionsvirksomhederne i dag benytter AI og machine learning til at revolutionere deres produktionsprocesser.

”Det er selvfølgelig ikke en overraskelse for os hos Universal Robots. Vi oplever en enorm interesse for fysisk AI, fordi robotteknologi kombineret med machine learning og kunstig intelligens kan give utrolige resultater. Den nylige udvikling i anvendelsen af AI-baserede teknologier er særligt synlig, når man ser på vores omfattende økosystem af partnere, der udvikler komponenter, applikationssæt og løsninger til vores cobots (kollaborative robotter)”, fortæller Anders Billesø Beck, Vice President for Strategy & Innovation, Universal Robots. Han tilføjer:

”Vi rundede for nylig  500 lancerede produkter gennem vores UR+ økosystem, og i takt med at økosystemet vokser er en væsentlig tendens den hurtige vækst i antallet af applikationer og løsninger baseret på AI-teknologi”.

Og der er meget mere i vente. Undersøgelsen viser, at 48 procent af produktionsvirksomhederne overvejer at investere i AI og machine learning allerede i år eller næste år.

Ved at bruge en digital tvilling af din cobot-installation kan du for eksempel køre uendelige simuleringer, før du implementerer din cobot i virkeligheden, hvilket sparer både tid, ressourcer og penge.

Anders Billesø Beck

2. Fremtidens fremstilling er digital
For ikke så længe siden var der en udbredt tøven, når det kom til at forbinde robotter og andre produktionsteknologier til internettet. Det har dels været et spørgsmål om hvorfor – hvordan drager jeg nytte af denne digitalisering? – og dels et spørgsmål om cybersikkerhed. Sidstnævnte er stadig ekstremt vigtigt, men efterhånden som AI’s muligheder og kunnen er vokset, er sikkerhedsniveauet det også. Og hvad angår spørgsmålet om, hvorfor man skal digitalisere, er svaret blevet meget enklere: Fordi det åbner for helt nye muligheder. 

”Ved at bruge en digital tvilling af din cobot-installation kan du for eksempel køre uendelige simuleringer, før du implementerer din cobot i virkeligheden, hvilket sparer både tid, ressourcer og penge. Og med Industrial Internet of Things (IIoT) kan du for eksempel forbedre effektiviteten og reducere nedetid gennem visualisering af OEE (Overall Equipment Effectiveness) samt forudsige behovet for vedligeholdelse (predictive maintenance)”, fortæller Anders Billesø Beck.

I undersøgelsen fortæller 47 procent af producenterne, at de allerede bruger digitale teknologier som: 

  • IoT,
  • cloud computing og 
  • digitale tvillinger. 

Dette tal bliver ifølge Anders Billesø Beck uden tvivl betydeligt højere om blot et par år, og det kan give producenterne mulighed for at producere med både stor volumen og stor fleksibilitet, hjælpe virksomhederne til at opnå:

  • mere robuste forsyningskæder, 
  • mere konkurrencedygtig dataudnyttelse og 
  • øget bæredygtighed. 

”Og det bliver investeringen værd, da belønningen er højere kvalitet, reduceret nedetid, større forudsigelighed og omkostningsoptimering”, fortæller han.

”Vi oplever en enorm interesse for fysisk AI, fordi robotteknologi kombineret med machine learning og kunstig intelligens kan give utrolige resultater”, fortæller Anders Billesø Beck. Foto: Universal Robot

3. Kvalitet er nummer ét
Undersøgelsen viser, at producenterne omfavner teknologien med et klart fokus på at imødekomme stigende efterspørgsel samt at udvikle både produkter og output. Forbedring af produktkvalitet, øget produktivitet og højere præcision er de tre hovedårsager til at tage nye teknologier som robotteknologi, digitalisering og AI i brug. Henholdsvis 54, 50 og 49 procent af respondenterne fremhæver netop disse tre som årsager til at implementere nye teknologier.

Der er selvfølgelig også andre årsager. 30 procent har gjort det for at skabe bedre arbejdsvilkår for medarbejderne, for eksempel ved at lade cobots overtage de kedelige, beskidte og farlige opgaver, som mennesker ikke bør udføre i 2024 - som for eksempel at løfte tunge kasser op på paller. 26 procent fortæller i undersøgelsen, at de investerer i teknologi for at blive mere bæredygtige. Ved at investere i en robot eller andre teknologier, kan man ofte sætte kryds i flere af disse kasser.

Interessant nok bemærkede kun 11 og 12 procent af respondenterne i undersøgelsen vanskeligheder med at tiltrække de rette medarbejdere som en drivkraft for at investere i nye teknologier – og det selvom demografiske fremskrivninger forudsiger faldende arbejdsstyrker i mange lande.

”Automatisering vil dog uundgåeligt spille en central rolle i både virksomheders og regeringers forsøg på at opretholde et højt niveau af produktivitet og konkurrenceevne, når befolkningerne og dermed arbejdsstyrkerne skrumper, og det gradvist bliver sværere at tiltrække de rette medarbejdere. Jeg forventer, at dette tal er meget højere, hvis vi stiller det samme spørgsmål igen om fem eller ti år”, fortæller Anders Billesø Beck.

4. Økonomi er den primære barriere - men det handler ikke kun om penge
Undersøgelse viser tydeligt, at bekymring for Return on Investment (ROI) er den største barriere for at tage nye teknologier i brug i fremstillingsindustrien. Producenter vil naturligvis prioritere investeringer, der sikrer maksimal effektivitet og værdi. Her er hurtig integration, pålidelighed, brugervenlighed, præcision og fleksibilitet alle vigtige faktorer – og her fremhæver Anders Billesø Beck som en parentes og måske ikke så overraskende, at alt dette får man, når man investerer i cobots.

Mens økonomi er den førende bekymring, når man overvejer teknologiinvesteringer (32 procent), står det ikke alene, og andre bekymringer er næsten lige så almindelige. De omfatter:

  • bekymringer om brugervenlighed,
  • mangel på intern ekspertise,
  • bekymringer om sikkerhed og
  • potentielle forstyrrelser af den eksisterende drift.

Alle disse barrierer nævnes af omkring 20 procent af respondenterne.

”Så, hvordan kan teknologileverandører imødegå disse bekymringer? Inden for robotteknologi står vi over for en todelt mission: Vi skal fortsætte med at skubbe grænserne for, hvilke opgaver automatisering, digitalisering og AI kan løse. Samtidig skal vi skabe løsninger, der er endnu mere intuitive og enkle, og vi skal tilbyde den nødvendige træning og uddannelse for at opbygge tillid til brugen af robotteknologi, hos den eksisterende arbejdsstyrke. I sidste ende, uanset hvor avanceret robotteknologi og AI end bliver, forbliver den menneskelige faktor afgørende”, lyder det afsluttende fra fortæller Anders Billesø Beck.

Scm.dk bringer et tema om den digitale forsyningskæde, hvor du kan læse om emner som:

Læs også gode indspark og bidrag til emnet fra temadeltagerne, der tilbyder konkrete løsninger på udfordringer med digitale værktøjer i værdikæden.

Vil du vide mere?

Læs om undersøgelsen og se detaljerede diagrammer her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den digitale forsyningskæde

Digitaliseringen og brug af både kendt og ny teknologi er afgørende for at være på forkant med konkurrenterne. Kunstig intelligens, robotter, RPA, 3D-print, cloud computing, IoT, digitale tvillinger med meget mere er aspekter, som alle virksomheder skal være vågne overfor. Samtidig skal der være styr på de grundlæggende it-systemer, data, sikkerhed og processer. Og ikke mindst oplæring og træning af medarbejderholdet. Udviklingen går hurtigt, og der er masser af nye og modne teknologier at vælge mellem. Men hvilke skaber værdi for din virksomhed, hvordan vælger du dem, og hvordan får du dem bedst implementeret? Det kan du blive klogere på i dette tema.

Relateret indhold

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

21.03.2025SCM.dk

Brug af kunstig intelligens i forsyningskæden medfører kun moderate gevinster

20.03.2025SCM.dk

CeramicSpeed styrker cybersikkerhed i trådløs vibrationssensor

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle