Godt gang i grænsetransporten
Godstransporten over de danske grænser stiger fortsat, viser tal fra ITD. Væksten kommer især fra Østeuropa mens chaufførmanglen vestpå skaber udfordringer.
Lastbiltrafikken ved de danske grænseovergange trives i bedste velgående. Den seneste måling fra ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, viser at 5.786 lastbiler krydsede de danske grænser på et gennemsnitsdøgn i andet kvartal af i år, en stigning på 237 biler i forhold til første kvartal, skriver Transportmagasinet.
Inden for det seneste år er den internationale trafik vokset med 1,3 procent og sammenlagt kører der i dag godt 500 lastbiler mere i hver retning end i foråret 2008. Det er tal, der vækker glæde hos branchen.
Vi ser et billede af en sektor og et marked i vækst. Det er positivt for vores medlemmer og for samfundsøkonomien generelt. Antallet af transporter er en direkte indikator på, at der bliver transporteret mere gods til og fra resten af Europa. Der er tale om en fortsat vækstkurve for sektoren og vi glæder os over, at danske virksomheder fortsat bidrager til at sikre vækstkurven i det europæiske marked, siger Public Affairs chef i ITD, Karen Roiy.
Vækst fra øst chaufførmangel i vest
Samtidig er man også bevidst om, hvor hurtigt billedet kan vende på grund af den hårde konkurrence i Europa. Det er således specielt østfra, at væksten kommer, hvilket i høj grad skyldes chaufførmanglen både herhjemme og i flere af vores nærmarkeder.
Det er de østeuropæisk indregistrerede lastbiler, som kører med en stadig større mængde af godset, mens antallet af lastbiler fra Vesteuropa er stagnerende. Baggrunden er bl.a. manglen på kvalificerede chauffører i de store transportnationer, som bl.a. Tyskland. Rekrutteringsudfordringen har vi også inde på kroppen i Danmark. Det er en udfordring, som branchen står over for at skulle løse, hvis vi fortsat skal have danske chauffører til at køre lastbiltransporter, siger Karen Roiy til Transportmagasinet.
Læs også: DSV: Ingen problemer med grænsekontrol
Lastbiler ejet af danske virksomheder, enten i Danmark eller i udenlandske datterselskaber, har siden 2011 udgjort en stabil andel på godt 50 procent af alle de transporter, der kører over grænsen i Sønderjylland, hvor det største træk (58 procent) af lastbiler kommer ind i Danmark. Herefter tager Øresund sig af 20 procent, mens Femern Bælt står for godt 13 procent. Trafikken til og fra Norge og Sverige igennem Nordjylland står for otte procent, og endelig tilskrives én procent øvrige grænseovergange.
-AK