Blandede holdninger til den nye grænsekontrol
Siden Venstre-regeringen mandag formiddag indførte en midlertidig græsekontrol mellem Danmark og Tyskland har holdningerne været mange i den danske transportbranche. Nogen forudser problemer, andre er mere rolige.
Fra midnat d. 4. januar har alle rejsende i bus, tog og via færge mellem Danmark og Sverige skullet vise ID for at kunne krydse grænse til den svenske side. Det er resultatet af en beslutning i den svenske Rigsdag, der gerne vil nedbringe antallet af migranter, der søger mod landet.
Læs også: Øget grænsekontrol udfordrer danske transportvirksomheder
Som en direkte reaktion herpå besluttede Venstre-regeringen herhjemme senere på mandagen at indføre en midlertidig kontrol ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland. Hvor den svenske kontrol medfører det såkaldte transportøransvar, der pålægger trafikselskaberne (busoperatører, rederier etc.) at undersøge, om passagererne er i besiddelse af et gyldigt ID, så er den danske indsats begrænset til en stikprøvekontrol, og derudover indtil videre kun sat til at vare 10 dage, mod de seks måneder, svenskerne har planlagt. Begge perioder kan dog forlænges.
Nyheden om den yderligere kontrol er blevet modtaget forskelligt rundt omkring i den danske transportbranche. Mens nogle udtrykker bekymring, er andre mere optimistiske, netop med udgangspunkt i de faktuelle forskelle mellem den danske og svenske indgangsvinkel.
Flaskehalse ved grænsen
Vi forudser, at vi vil få forsinkelser og stop, når der ind imellem kommer til at være nogle flaskehalse ved de kontrolsteder, der er. (
) Hvis vi får nogle timers forsinkelser ved grænsen, kan det gøre, at vores biler skal holde ekstra pauser, og at vi kommer for sent ud til vores kunder, siger ejer af Dansk Transport Kompagni, Susanne Provstgaard, til DR.
I brancheforeningen Dansk Transport og Logistik er man derimod ganske rolig, og tror ikke at den nyindførte kontrol vil føre til væsentlige forsinkelser i forhold til de udfordringer, en vognmand ellers kan møde i trafikken.
Set med vores briller får det her ikke nogen konsekvenser, men det forudsætter selvfølgelig, at der er tilstrækkelig bemanding til at udføre kontrollen. I forhold til den tid, som man eksempelvis bruger på at køre fra Danmark til Italien, vil det her formentlig være en dråbe i havet, siger adm. direktør for DTL, Erik Østergaard, til Finans.dk.
Minimale gener indtil videre
Hos DI Transport hæfter branchedirektør Michael Svane sig ligeledes ved den mindre omfattende, danske fremgangsmåde.
Det er jo en noget mildere kontrol, der er indført ved den dansk-tyske grænse sammenlignet med Sverige, så det er ikke noget vi forventer vil give problemer. Jeg har faktisk talt med flere transportvirksomheder her til morgen (onsdag, red.), og de rapporterer kun om minimale, konkrete gener indtil videre. Derudover er stikprøvekontroller jo ikke i sig selv noget nyt, det er nye er bare at de er rykket fra rastepladser inde i landet og ned til grænsen. Generelt er branchen god til at tilpasse sig, og det tror jeg bestemt også vil ske i denne situation, siger han.
Regeringen har dog understreget, at transportøransvaret kan blive indført med kort varsel, hvis man finder det nødvendigt, og det vil til en hvis grad forandre perspektiverne, hvilket DI Transport selvfølgelig holder øje med.
Grundlæggende bryder vi os ikke om hverken grænsekontrol eller transportøransvar. Selvom ansvaret jo ikke omfatter godstransport, så kan det nemt føre til afledte effekter i form af kødannelser i forbindelse med ID-tjek, hvilket kan berøre de af vores medlemmer, der fragter mere tidskritiske varer som eksempelvis blomster eller fødevarer, siger Michael Svane.
Kontrollen ved den dansk-tyske grænse kan i første omgang forlænges med 20 dage og derfra videre i endnu ikke offentliggjorte intervaller.