26.02.2019  |  Branchenyt

DHL: Globaliseringen er steget markant for første gang siden 2007

For første gang siden 2007 er internationale strømme af varer, kapital, information og mennesker steget markant. Danmark er det ottende mest forbundne land i verden, og Europa har den bedste placering blandt regionerne, viser DHL's Global Connectedness Index.

Globaliseringen sætter nye rekorder. Det viser logistikvirksomheden DHL’s femte udgave af DHL Global Connectedness Index (GCI).

Læs også: DHL kan profitere af Brexit – på kort sigt

GCI-rapporten er en detaljeret analyse af, hvordan det står til med globaliseringen målt på omfanget af internationale strømme af varer, kapital, information og mennesker. Den tager udgangspunkt i 169 lande og geografiske områder og er den første analyse siden Brexit-afstemningen i Storbritannien og præsidentvalget i USA i 2016.

Trods stigende antiglobale spændinger i mange lande nåede forbundetheden i 2017 et rekordhøjt niveau, idet strømme af varer, kapital, information og mennesker, der krydser landegrænser, steg markant for første gang siden 2007.

Stærk økonomisk vækst satte gang i internationale strømme, mens vigtige politiske ændringer, herunder stigninger i de amerikanske toldsatser, endnu ikke var blevet implementeret.

"Selvom globaliseringen fortsætter, er der fortsat et enormt uudnyttet potentiale rundt omkring i verden. GCI viser, at de fleste af de bevægelser og udvekslinger, vi ser i øjeblikket, er indenlandske snarere end internationale. Og det på trods af, at vi ved, at globaliseringen har afgørende betydning for vækst og velstand. Det øgede samarbejde på tværs af landegrænser bidrager fortsat til stabilitet, og det giver betydelige fordele for de virksomheder og lande, der tager globaliseringen til sig”, siger CEO i DHL Express, John Pearson.

Europa er verdens mest forbundne region
I 2017 var de fem mest forbundne lande på verdensplan Holland, Singapore, Schweiz, Belgien og Forenede Arabiske Emirater. Danmark indtager en ottendeplads. Otte ud af de ti mest forbundne lande ligger i Europa, hvilket er med til at gøre Europa til verdens mest forbundne region, især i forhold til strømme af varer og mennesker.

På en andenplads blandt verdens regioner ligger Nordamerika, som til gengæld indtager en førerposition, når det gælder strømme af kapital og information, efterfulgt af Mellemøsten og Nordafrika, som indtager en tredjeplads.

Indekset for 2018 måler den aktuelle status for globaliseringen samt de enkelte landes individuelle placering baseret på dybden (intensiteten af internationale strømme) og bredden (den geografiske distribution af strømmene) af landenes internationale forbindelser.

Og selvom graden af globalisering altså er høj, så er der også elementer, der peger i den modsatte retning.

Kun tre procent bor ikke i det land, de er født i
På globalt plan viser GCI-rapporten for eksempel, at omtrent 20 procent af verdens økonomiske output eksporteres, mens rundt regnet syv procent af alle opkaldsminutter (inklusive opkald via internettet) er internationale og kun tre procent af verdens befolkning bor uden for det land, de er født i.

"Det er lidt overraskende, at verden på trods af den seneste vækst i globaliseringen, fortsat er mindre globalt forbundet, end de fleste er klar over. Dette er væsentligt, for når folk overvurderer internationale strømme, er de tilbøjelige til at bekymre sig mere om dem”, siger Steven A. Altman, der er medforfatter til GCI og seniorforsker på NYU Stern School of Business samt adm. direktør i NYU Stern’s Center for the Globalization of Education and Management.

”De konkrete fakta i rapporten kan være med til at lægge en dæmper på denne frygt, så vi kan fokusere på reelle løsninger på samfundets bekymringer om globalisering”, tilføjer han.

Rapporten afliver også teorien om, at afstand bliver mindre og mindre relevant. De fleste lande er således langt mere knyttet til nabolandene end fjerntliggende nationer.

Vækstøkonomier er mindre globalt forbundne end avancerede økonomier
GCI-rapporten viser fortsat væsentlige forskelle mellem globaliseringsniveauet i avancerede økonomier og vækstøkonomier.

Vækstøkonomier handler næsten lige så meget som avancerede økonomier. Men avancerede økonomier er derimod over tre gange så involverede i internationale kapitalstrømme, fem gange så meget i strømme af mennesker, der krydser grænser, og næsten ni gange så meget i informationsstrømme.

Derudover er vækstøkonomiers fremskridt i forhold til at komme på niveau med avancerede økonomiers globale forbundethed gået i stå, samtidig med at statsledere fra store emerging market-lande i høj grad bakker op om globaliseringen på den internationale scene.

Sydøstasiatiske lande overgår forventningerne
Når det gælder internationale strømme, er Cambodja, Malaysia, Mozambique, Singapore og Vietnam de fem lande, der overgår forventningerne mest.

Fire af disse velpræsterende lande ligger i Sydøstasien, hvor de kan drage fordel af forbindelserne til et større asiatisk netværk af forsyningskæder samt af ASEAN’s politiske initiativer, der har til formål at styrke og fremme økonomisk integration.

Læs også: DHL forudser fortsat handelsvækst

Det er positive nyheder for regionen, idet større global forbundethed kan bidrage til at styrke landenes økonomiske vækst.

- SDN

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere