04.08.2022  |  Produktion

Genbrug: Produktionsvirksomhed ’retrofitter’ drejebænk og scorer på både miljø og økonomi

Genbrug og levetidsforlængelse af produktionsmaskiner vinder indpas. Virksomheden Svanehøj har fået ombygget eller ’retrofittet’ en ældre drejebænk, så den nu kan lave længere emner og samtidig producere dem hurtigere. Kapacitetsudvidelsen betyder, at de sparer flere millioner kroner i investering af ny maskine.

Genbrug er moderne. Det gælder også for maskiner. Svanehøj, der blandt andet laver pumpeløsninger til håndtering af kryogene væsker, har fået en af deres ældre maskiner opgraderet, så den nu kan producere en anden type emner, end de tidligere har produceret. Alternativet havde været en helt ny maskine til flere millioner kroner.

”Den del af vores produktion, vi har in-house, skal vi være de absolut dygtigste til. Med ombygningen og den seks meters udvidelse af vores gamle maskine kan vi producere emner med en væsentlig større processikkerhed, end vi har kunnet tidligere på et manuelt boreværk”, siger Mikkel Bülow Bundgaard Sørensen, Head of Production hos Svanehøj A/S.

Specialvirksomheden Bast & Co har fokus på reparation og renovering af værktøjsmaskiner indenfor metalindustrien, og de har kapacitetsudvidet og optimeret Svanehøjs gamle maskine.

Læs også: Vi hjemtager produktion for at skabe robusthed

”Det er en klar fordel af renovere ældre maskiner. Man sparer penge i forhold til at købe en ny maskine, og man skal ikke til at lære en ny maskine at kende. Maskinerne kan renoveres og ombygges, så de lever op til præcis de samme krav som nye maskiner”, forklarer Kim Dejbjærg, servicechef hos Bast & Co.

Løser udfordringer med manglende arbejdskraft
Svanehøj har haft maskinen siden 1990’erne, og den har indtil ombygningen været brugt til bearbejdning af andre og væsentligt mindre emner. Ved ombygningen af maskinen er der blevet bygget et vangeparti af beton, der forlænger maskinen, så den kan producere de langt længere emner, som Svanehøj har behov for.

”Normalt anvender man støbejernselementer til vangepartier, men i denne sammenhæng fandt vi ud af, at det ville være optimalt at anvende beton. Det har den rette styrke, og vi kunne fremstille vangepartiet på nogle uger, mens støbejern ville have taget noget længere tid at fremstille. Så løsningen er både billigere og enormt tidsbesparende”, forklarer Kim Dejbjærg.

Den nye udgave af den ældre maskine giver Svanehøj mulighed for at standardisere processer. Tidligere havde de en mand stående ved maskinen hele tiden, nu kan de tænke i celleproduktion, så et hold af medarbejdere har ansvar for et område i produktionshallen og ikke blot en enkelt maskine, og det sparer på mandskabsfronten.

”Det handler egentlig ikke om at spare en mand. Men vi har, som mange andre, store udfordringer med at få faglært arbejdskraft, så det handler om at anvende de hænder og hoveder, vi har tilgængelig, så bredt som muligt. Det bliver muligt med opgraderingen af maskinen, og så er det jo aldrig en ulempe at spare samtidig”, forklarer Mikkel Bülow Bundgaard Sørensen.

Læs også: Alle produktionsanlæg skal have en tvilling

Fremtiden er renovering og genbrug
Mange virksomheder i metalindustrien står med ældre maskiner, der har brug for et retrofit eller en reparation. I stedet for at skrotte gamle industrimaskiner, kan det være et økonomisk og bæredygtigt valg at vedligeholde dem. At opgradere, udvide eller helt ombygge en maskine er skridtet endnu længere, og det er, ifølge Bast & Co, en stigende tendens.

”Svanehøj skulle både have optimeret maskinen til hurtigere produktion og samtidig til at lave større emner. Vi får flere og flere af den slags forespørgsler om at lave ældre maskiner om, så produktionen kan øges fremadrettet”, forklarer Kim Dejbjærg.

Om Bast & Co.

Bast & Co. A/S er specialiseret inden for reparation, renovering og vedligehold af produktions- og værktøjsmaskiner. Fra afdelinger i Vejle og Allerød betjenes kunder over hele verden. Bast & Co. A/S råder over en alsidig stab af specialuddannede, erfarne teknikere. Se mere her.

For Svanehøj er opgraderingen af maskinen også et simpelt spørgsmål om, at man skal tænke over fremtiden.

”Vi ønsker at lancere en strategi med fokus på grøn omstilling. Hvis man sætter det på spidsen, så handler det om, at der ikke er grund til at forbruge mere end, man har behov for. Hvis vi køber en ny maskine, kan den en masse, som vi ikke har brug for; hvorimod ombygningen af den gamle løser præcis de produktionsbehov, vi har”, forklarer Mikkel Bülow Bundgaard Sørensen.

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere