30.05.2022  |  Produktion

Alle produktionsanlæg skal have en tvilling

Markedet for digital tvilling-teknologi er i hastig vækst, og derfor har Rockwell Automation etableret et nyt nordisk netværk. I Danmark er ProjectBinder valgt som partner. Markedet ventes at vækste med over 40 milliarder $ frem mod 2026. Det ultimative mål er, at alle produktionsanlæg har en digital tvilling.

”Blandt nordiske virksomheder er brugen af digitale tvillinger på et tidligt stadie. Men globale begivenheder som for eksempel pandemien har inspireret flere ledelser til at søge nye, bedre og omkostningseffektive metoder til innovation og produktion. For at hjælpe virksomhederne har vi etableret et nyt nordisk netværk af uddannelsesinstitutioner og implementeringspartnere, som kan hjælpe flere til at bruge digital tvilling-teknologi”, siger Åsa Arvidsson, Regional Vice President, North Region EMEA hos Rockwell Automation.

Ved at bruge software som Emulate3D til virtuelle idriftsættelse kan virksomheder teste og løse udfordringer, før de etablerer noget fysisk. Dertil kan de reducere risikoen ved og forbedre kompetencerne hos medarbejdere ved at træne nye set-ups i et virtuelt miljø.

Åsa Arvidsson: ”Digital tvilling-teknologi kan hjælpe virksomheder med at forblive konkurrencedygtige, løse udfordringer inden for livscyklus-håndtering, effektivisere og reducere omkostninger samt optimere medarbejdernes træning i et virtuelt miljø. Ved brug af virtuelt design kan virksomheder afprøve forskellige muligheder allerede i designprocessen ligesom de kan evaluere og teste indtil forløb og flow er tilfredsstillende. Det er både produktivt og bæredygtigt”.

Markedet for digitale tvillinger spås en enorm vækst. Gartner fremhæver, at de forventer at millioner af enheder og produktionsanlæg vil have en digital tvilling i løbet af få år. Markets & Markets estimerer en vækst fra US$ 3.2 milliarder i 2020 til US$ 48.3 milliarder i 2026. For at imødekomme det behov opkøbte Rockwell Automation i 2019 softwareudvikleren Emulate3D.

Læs også: Vi hjemtager produktion for at skabe robusthed

Fokus på bæredygtighed og produktivitet
”Vi har etableret et nordisk partnernetværk, der har de rette kompetencer til at tage dialogen med vores kunder. Digital tvilling-teknologi er fortsat ny for mange ingeniører og produktionsansvarlige, og derfor har vi engageret os med dygtige konsulenthuse som danske ProjectBinder og svenske TechTribe samt en række uddannelsesinstitutioner, der bidrager til at øge kompetenceniveauet i Norden og Baltikum”, fortæller Åsa Arvidsson, Regional Vice President, North Region EMEA, Rockwell Automation.

Samarbejdspartnere

Rockwell Automation samarbejder med følgende universiteter, uddannelsesinstitutioner og partnere:
Arcadia
Tallinn University of Applied Sciences
Tallinn University of Technology - TalTech
Helsinki Aalto University School of Engineering
Maskinmesterskolen i Aarhus
TechTribe
ProjectBinder

ProjectBinder, der er partner på det danske marked, har gennemført flere digitale tvillinge-projekter. Martin Petersen, der er CEO for ProjectBinder siger:  ”Bæredygtighed og øget produktivitet står højt på agendaen hos produktionsvirksomhederne. Evnen til at ’producere mere med mindre’ og muligheden for fleksibel tilpasning af produktionsapparatet uden behov for lange rejser og omstændige fysiske processer er afgørende for konkurrenceevnen. Vi kalder det egentlig for ’parallel engineering’ idet det giver mulighed for, at virksomheden kan teste scenarier, verificere output og afprøve designs uden at standse eller påvirke produktionen. Det er også muligt at stress-teste produktionsapparatet uden afbrydelser”.

Martin Petersen forsætter: ”I forløbet med udvikling af digitale tvillinger for vores kunder har vi set en kæmpe produktivitetsforbedring og reducerede risici ved design, konstruktion, drift samt træning af medarbejdere. Dette er primært fordi konstruktion, test samt drift kan foregå i et virtuelt miljø inden den rigtige produktionslinje etableres. Det er en kæmpe fordel og en gamechanger for industrien”.

Demokratisering af digitale tvillinger
Oprindeligt blev digital tvilling-teknologien kun anvendt i produktion af semikonduktorer. Så kom pharma-branchen til og i fremtiden skal digital tvilling-tech demokratiseres. 

”Vores vision hos Rockwell Automation er, at alle produktionsvirksomheder har en opsætning med digital tvilling-teknologi. Det gør virksomheder fleksible og omstillingsparate, og det reducerer ’time to market’. Desuden får virksomhederne via tvillingen et træningsmiljø, der effektiviserer igangsætning af ny produktion, fordi medarbejderne kan træne brug af udstyr, maskiner og proces inden det hele fysisk sættes op,” slutter Åsa Arvidsson og fremhæver, at uddannelsesinstitutionerne spiller en væsentlig rolle i forhold til at højne det det generelle kompetenceniveau, så virksomheder kan udnytte teknologien optimalt.

Denne artikel er en del af temaet Tema om produktion 2022

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere