Autonome skibe testes i danske farvande

Sejlads med skibe uden besætninger i vandene omkring Danmark rykker tættere på. På Sydfyn tester Tuco Yacht allerede en arbejdsbåd med et indbygget autonomisystem - dog med en mand ombord.

Ved at skifte styrmanden bag roret ud med fjernstyret teknologi i de danske skibe, kan det skabe muligheder for fynske virksomheder at udvikle nye produkter. Foto: Tuco.

28.05.2018

SCM.dk

Den Internationale Maritime Organisation (IMO) er netop påbegyndt forhandlingerne om at gøre de autonome skibe lovlige i internationalt farvand.

Det er skibe, der i stedet for en styrmand vil kunne fjernstyres fra land, som vi kender det fra droneteknologien. 

Fordele ved ny teknologi
I Fåborg på Sydfyn er man allerede i gang med at teste de førerløse skibe.

”Det er egentlig en almindelig arbejdsbåd, vi har, men den er udstyret med et system. Et system med autonomi, der gør det muligt at fjernstyre den ligesom en radiobil”, fortæller grundlægger af Tuco Yacht Værft i Fåborg, Jonas Petersen, til dr.dk

I Danmark må man gerne sejle med et autonomt skib, hvis der er mindst ét besætningsmedlem ombord, der kan stå klar til at overtage styringen. Sådan kan personen trække bremsen eller styre udenom uforudsete udfordringer på sejlturen.

Ifølge Jonas Petersen har autonom shipping mange fordele.

”Der er en lang række opgaver, som man kan bruge autonomi til allerede. Og det er også det, som ligger lige til for os. Vi ser havundersøgelser som en oplagt mulighed,” siger han og fortsætter:

”I stedet for at have to mand ombord på en båd, så kunne der eksempelvis sidde én mand i en campingvogn eller i en container på land med et vindue ud imod det område, som bliver undersøgt, og så kan båden faktisk ligge og sejle selv”.

Det kan den ifølge Jonas Petersen gøre 24 timer i døgnet, fordi man bare skifter folkene i campingvognen i stedet for at udskifte to mand ombord på båden.

Vækst på Fyn  
Hvis førerløs sejlads bliver lovligt i Danmark, vil det spille godt sammen med de teknologivirksomheder, der allerede er på Fyn. Det mener Mads Rasmussen, der er forretningsudvikler hos Fyns Maritime Klynge.

”Fyn er en maritim højborg. Så det kan vi blande sammen med robot- og droneteknologi, og så står vi faktisk rigtig stærkt i forhold til at tage en god bid af kagen”, pointerer Mads Rasmussen.

Ifølge forretningsudvikleren er det en vækst, der vil vise sig på flere måder.

”Vi kan for eksempel udvikle nye, autonome skibe, hvis vi går mod en udvikling med helt ubemandede skibe, så har vi ikke behov for toiletter til mandskabet ombord. Og så har vi nogle værfter, der skal bygge skibene,” siger Mads Rasmussen.

Læs også: Verdens første autonome containerskib bliver testet 

Derudover har Fyn udstyrsleverandører til satellitter og kommunikationsudstyr. Disse virksomheder vil desuden kunne skabe nye produkter, påpeger han. 

Fra styring til autonomi
For at komme videre med projektet, mangler der ifølge Jonas Petersen fra Tuco Yacht nogle overordnede rammer.

”Som virksomhed ser vi meget på det, der ligger lige for. I Danmark må man faktisk relativt meget. Det er sådan, at vi gerne må betjene vores arbejdsbåd autonomt. Vi må gerne sejle med den her båd autonomt, så længe der er en, der holder øje med den og kan se den,” siger han til dr.dk.

Men selvom teknologien allerede er på plads, så er der stadigvæk en udfordring, mener han. 

”Det er virkeligt, og det er muligt. Så er der en social accept ligesom med autonome biler. Så skal vi alle sammen være trygge ved at forstå, at det rent faktisk kan lade sig gøre,” siger Jonas Petersen.

Læs også: Nyt samarbejde vil spare vindindustrien for millioner af kroner

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er en af dem, der bakker op om, at de førerløse skibe skal blive en realitet. Han håber på at kunne udvikle Danmark til et testlaboratorium inden for autonom skibsfart.

Ministeren forventer, at den autonome teknologi er indfaset i danske skibe i 2020, skriver dr.dk. 

-JJK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia