06.04.2018 | Innovation
Verdens første autonome shippingvirksomhed på vej
To norske selskaber, Wilhelmsen og Kongsberg, indgår samarbejde for at tage næste skridt mod en autonom skibsfart. Det nye selskab Massterly skal tilbyde en komplet værdikæde for autonom shipping, fra design og styringssystem til operationel drift af fartøjerne.
Massterly tager næste skridt mod udviklingen af autonom shipping. Selskabet skal tilbyde miljøvenlig transport gennem fjernstyrede og digitaliserede skibe på vandet. Foto: Kongsberg Wilhelmsen.
Som de første i verden opretter to norske virksomheder Wilhelmsen og Kongsberg Gruppen en ny virksomhed for autonom shipping under navnet Massterly. Selskabet skal gavne den maritime sektor på flere områder.
Læs også: Verdens første autonome containerskib bliver testet
”Med Massterly tager vi næste skridt i udviklingen af autonom shipping ved at etablere infrastruktur og servicetilbud til at udvikle og drive skibene, samt avancerede løsninger forbundet med søfart. Selskabet vil reducere omkostningerne i alle aspekter og gælde for alle virksomheder, der har et transportbehov”, siger adm. direktør for Wilhelmsen, Thomas Wilhelmsen.
Fra landbaserede kontrolcentre vil selskabet overvåge og drifte autonome fartøjer, som sejler i Norge og internationalt.
Fjernstyrede skibe er fremtiden
Med tilsammen 360 års erfaring, vil Massterly benytte sig af Kongsberg Gruppens teknologiske kompetencer og løsninger og Wilhelmsens erfaringer fra logistik og maritime operationer. Norges position som en førende søfartsnation skaber ifølge virksomhederne mulighed for at udvikle næste generation af det maritime personale.
”Autonomi og fjernstyrede operationer er en vigtig udvikling for den maritime industri. Norge har indtaget en førerposition, noget som har været muligt som følge af et tæt samarbejde mellem den norske maritime sektor og de norske myndigheder”, siger adm. direktør for Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.
De seneste år har været en rivende udvikling, hvor virksomheden har oplevet en stigende efterspørgsel fra kunder over hele verden. Når autonom shipping bliver en realitet, vil det nye Massterly være afgørende for at digitalisere infrastruktur og operationer, mener Geir Håøy.
Det første autonome skib
I maj 2017 blev skibet Yara Birkeland annonceret. Skibet bliver det første autonome, fuldt elektriske containerskib, som i løbet af 2020 skal være fuldstændig autonom og sejle mellem Yaras norske produktionsfaciliteter på Herøya og havnene Bevik og Larvik. Massterly skal levere og operere autonome skibe som Yara Birkeland.
”Lige nu er vi helt i starten af denne udvikling, men vi ser og tror, at det vil være et betydeligt marked for denne type tjenester i nær fremtid. Først og fremmest er det de korte shipping ture, der vil bruge autonome skibe”, siger Thomas Wilhelmsen.
Det indebærer desuden en øget konkurrencekraft til at flytte transport fra vejen til vandet, mener han.
”Massterly vil tilbyde miljøvenlig transport med nul eller særdeles lavt udslip. For Norge som en maritim nation, vil det have stor betydning for at nå de fælles verdensmål om bæredygtig udvikling”, siger Thomas Wilhelmsen.
Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål
Det nye selskab vil have kontor på Lysaker i det vestlige Oslo fra juli 2018.
-JKK
Branchenyt

SCM+Logistik kan nu også læses som e-magasin
Fremover bliver det muligt at læse hele SCM+Logistik-magasinet online.
Lager & distribution

Danmark skal være digital frontløber i handel og transport
Forbrugerne er i stigende grad online. Det skaber nye udfordringer, men også muligheder for handels- og logistikerhvervet. Derfor nedsætter regeringen et nyt vækstteam for handel og logistik, som skal sikre vækst i disse erhverv.
Branchenyt

Teradyne køber fynsk robotvirksomhed for 1,7 milliarder kroner
Mobile Industrial Robots sikrer sin globale position i fremtiden. Det sker efter den amerikanske gigant Teradyne køber virksomheden for 1,7 milliarder kroner.
Innovation

Mærsk starter nyt projekt mod madspild
FoodTrack by Maersk er et nyt samarbejde mellem startup'en Rockstart og A.P. Møller-Maersk. Sammen med en række iværksættere skal det mindske det globale madspild.
Sourcing

Dansk Supermarked udelukker frugtgigant
Fremover kan man ikke købe bananer fra Fyffes i Netto, Bilka og Føtex. Det sker efter, at bananproducenten er blevet anklaget for at udsætte sine landarbejdere for elendige arbejdsvilkår og for at undertrykke retten til faglig organisering.
SCM 4.0

Hannover Messe/CeMAT er i gang
To af verdens største fagmesser, Hannover Messe og CeMAT, har slået sig sammen om et ugelangt megaevent, der ventes at trække 300.000 besøgende til den nordvesttyske storby for at se på morgendagens logistik- og industriløsninger. I dag slog man dørene op.