Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

Den vigtigste og mest anvendte plastiktype i verden er samtidig utrolig svær at nedbryde i naturen. Det er tre forskere fra Århus Universitet ved at lave om på med både kemi og biologi. Et nyt forskningsprojekt vil nu gøre det muligt at genanvende og upcycle polyethylen ved at omdanne det til biologisk nedbrydeligt polyester gennem en kemisk og biologisk proces i tre trin.

Lektor Bekir Engin Eser (tv), professor Zheng Guo (midt) og lektor Patrick Biller (th) udgør til sammen kernen i det danske forskerteam, som leder det internationale projekt ACTPAC, der skal hjælpe med til at komme plastikproblemet til livs. Foto: Anders Trærup.. Foto: Anders Trærup.

21.05.2024

SCM.dk

Plastik er svært nedbrydelig i naturen. Særligt plasttypen polyethylen (PE), som er meget modstandsdygtig over for ilt, sollys og biologisk nedbrydning. Samtidig ca. 34 procent af al plastik, der bliver produceret, er af denne type og i dag bliver blot 12 procent af PE genanvendt og kun én enkelt procent bliver lavet om til højværdiprodukter.

Men PE kan faktisk godt blive nedbrudt, omdannet og genanvendt. Det kræver “bare” en kombination af kemiske og biologiske teknologier, herunder meget specifikke katalysatorer, rekombinante mikrobielle systemer og de rette enzymer.

Et internationalt team af forskere, anført af Aarhus Universitet, har nu fået bevilget 4,8 mio. Euro (35,5 mio. kr.) fra EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, til at udvikle en industri-levedygtig metode, der kan omdanne PE til bionedbrydelig polyester og andre højværdiprodukter. Projektet går under navnet ACTPAC.

Et paradigmeskift i plastøkonomien

“Projektet her er en meget stor milepæl inden for biobaseret og katalytisk nedbrydning af plast og et stort skridt på vejen til en nul-affaldsløsning inden for det, der ellers i dag giver kæmpestore forureningsproblemer, nemlig håndtering af plastaffald,” siger professor Zheng Guo fra Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, der leder projektet, og fortsætter:

”Der er i dag et kæmpe behov for at udvikle nye veje for innovativ upcycling af plastaffald. Med ACTPAC etablerer vi det mest rentable upcycling-scenarie for en forureningsfri løsning for PE og bevæger os hen imod et paradigmeskifte i plastøkonomien.”

I ACTPAC-projektet skal dets 11 partnere fordelt over i alt 8 forskellige lande udvikle et system med en tredelt teknologi, der kan (1) omdanne PE til alkaner og dernæst (2) til højværdikemikalier (monomerer) gennem biobaserede processer og til sidst (3) via enzym-katalytiske processer omdanne disse til fuldt bionedbrydelige polymerer. Hele systemet bliver i ACTPAC-projektet opskaleret og demonstreret på pilotskala.

- EHS

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

10.04.2025SCM.dk

Ny robot palleterer millioner af æg

09.04.2025SCM.dk

JYSK fejrer FSC-Certificering og bæredygtighedsmilepæl

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online