Forældre kender ikke nok til STEM-uddannelser

Forældres manglende kendskab til STEM-uddannelser gør det svært for dem at rådgive deres døtre i forhold til uddannelsesvalg. Halvdelen mener selv, at de slet ikke er klædt godt nok på til snakken.

Mens en tredjedel af fædrene slet ikke kender termet STEM, gælder det for godt halvdelen af mødrene. Foto: Teknologipagten.

01.12.2020

SCM.dk

”Forældrenes manglende viden er en kæmpe udfordring, for noget af det, arbejdsgivere i allerhøjeste grad efterspørger, er, at flere unge vælger en STEM-uddannelse. Der mangler tusindvis af ingeniører, IT-specialister og naturvidenskabsfolk, og hvis ikke flere unge vælger en STEM-uddannelse, så vil Danmark halte bagefter i den internationale konkurrence, og når vi skal opfinde fremtidens grønne løsninger”, siger Christian Vintergaard, direktør for Teknologipagten, i en pressemeddelelse

Teknologipagten har netop udgivet undersøgelsen, der viser at en stor gruppe forældre til pigebørn slet ikke kender til STEM-uddannelserne. Organisationen er et samarbejde mellem erhvervslivet, uddannelsessektoren, fonde, frivillige organisationer og en række ministerier.

Læs også: Flere kvinder studerer IT, teknik og robotter

Mens en tredjedel af fædrene slet ikke kender termet STEM, gælder det for godt halvdelen af mødrene. ”I de næste år skal vi derfor intensivere indsatsen for at løfte kendskabet blandt forældrene, så de bedre kan vejlede deres børn, så vi kan få alle med”, fortsætter Christian Vintergaard. Undersøgelsen af foretaget blandt forældre til 10-15-årige piger.

Selvom mere end hver tredje taler med deres datter om uddannelse mindst en gang i måneden, føler kun 17 procent sig i nogen grad klædt på til at rådgive deres barn i forhold til STEM-uddannelser. Halvdelen mener, at de slet ikke er klædt ordentlig på til opgaven.

Læs også: Trods corona-benspænd: Opgør med drenge- og pigefag skal få flere kvinder til at vælge teknikken til

”I 10år har vi spurgt os selv, hvorfor optaget på STEM-studierne er stagneret, og især hvorfor kvinder fravælger disse uddannelser. En del af forklaringen er nok, at vi ikke i tilstrækkelig grad har forklaret hvad man kan bruge STEM til, og hvilken forskel man kan gøre med STEM. F.eks. er STEM vejen til at sætte skub på den grønne omstilling eller gøre noget ved madspild, plastik i verdenshavene, klimaforandringer og andre problemstillinger. Den anden, men mere banale årsag er, at forældrene simpelthen mangler viden om uddannelsessystemet og vejene til STEM. Det er indlysende, at man ikke kan rådgive om noget, man som forældreikke kender. Nu er opgaven at få flere forældre med, så vi kan få flere både drenge og piger i retning af naturvidenskab, ingeniørfag og teknik,” uddyber Christian Vintergaard.  

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online