Forældre kender ikke nok til STEM-uddannelser

Forældres manglende kendskab til STEM-uddannelser gør det svært for dem at rådgive deres døtre i forhold til uddannelsesvalg. Halvdelen mener selv, at de slet ikke er klædt godt nok på til snakken.

Mens en tredjedel af fædrene slet ikke kender termet STEM, gælder det for godt halvdelen af mødrene. Foto: Teknologipagten.

01.12.2020

SCM.dk

”Forældrenes manglende viden er en kæmpe udfordring, for noget af det, arbejdsgivere i allerhøjeste grad efterspørger, er, at flere unge vælger en STEM-uddannelse. Der mangler tusindvis af ingeniører, IT-specialister og naturvidenskabsfolk, og hvis ikke flere unge vælger en STEM-uddannelse, så vil Danmark halte bagefter i den internationale konkurrence, og når vi skal opfinde fremtidens grønne løsninger”, siger Christian Vintergaard, direktør for Teknologipagten, i en pressemeddelelse

Teknologipagten har netop udgivet undersøgelsen, der viser at en stor gruppe forældre til pigebørn slet ikke kender til STEM-uddannelserne. Organisationen er et samarbejde mellem erhvervslivet, uddannelsessektoren, fonde, frivillige organisationer og en række ministerier.

Læs også: Flere kvinder studerer IT, teknik og robotter

Mens en tredjedel af fædrene slet ikke kender termet STEM, gælder det for godt halvdelen af mødrene. ”I de næste år skal vi derfor intensivere indsatsen for at løfte kendskabet blandt forældrene, så de bedre kan vejlede deres børn, så vi kan få alle med”, fortsætter Christian Vintergaard. Undersøgelsen af foretaget blandt forældre til 10-15-årige piger.

Selvom mere end hver tredje taler med deres datter om uddannelse mindst en gang i måneden, føler kun 17 procent sig i nogen grad klædt på til at rådgive deres barn i forhold til STEM-uddannelser. Halvdelen mener, at de slet ikke er klædt ordentlig på til opgaven.

Læs også: Trods corona-benspænd: Opgør med drenge- og pigefag skal få flere kvinder til at vælge teknikken til

”I 10år har vi spurgt os selv, hvorfor optaget på STEM-studierne er stagneret, og især hvorfor kvinder fravælger disse uddannelser. En del af forklaringen er nok, at vi ikke i tilstrækkelig grad har forklaret hvad man kan bruge STEM til, og hvilken forskel man kan gøre med STEM. F.eks. er STEM vejen til at sætte skub på den grønne omstilling eller gøre noget ved madspild, plastik i verdenshavene, klimaforandringer og andre problemstillinger. Den anden, men mere banale årsag er, at forældrene simpelthen mangler viden om uddannelsessystemet og vejene til STEM. Det er indlysende, at man ikke kan rådgive om noget, man som forældreikke kender. Nu er opgaven at få flere forældre med, så vi kan få flere både drenge og piger i retning af naturvidenskab, ingeniørfag og teknik,” uddyber Christian Vintergaard.  

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

04.07.2025SCM.dk

Toldkaos sender chokbølger gennem amerikanske forsyningskæder

01.07.2025PALOMAT

Sponseret

UD med manuel pallehåndtering - IND med arbejdsglæde

01.07.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Kagekørsel med præcision

30.06.2025SCM.dk

Ny aftale åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

30.06.2025SCM.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

30.06.2025SCM.dk

Stena Recycling opkøber nordjysk vognmandsfirma

27.06.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Derfor kræver linerless labels en særlig printer

27.06.2025SCM.dk

Virksomheder skruer op for fysisk sikring i en ny trusselsvirkelighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia