30.09.2020  |  Branchenyt

Flere kvinder studerer IT, teknik og robotter

Kvinder har været underrepræsenteret på ’STEM-uddannelserne’, men ændringer er undervejs. Særligt arbejdet med udvikling af IT-systemer, softwareudvikling og app-udvikling trækker kvinderne til.

De kommer til at skitsere veje og broer, udvikle computersoftware og arbejde med robotteknologi. Dette er blot få eksempler på bredden i de såkaldte STEM-fag, som dækker over den engelske forkortelse for Science, Technology, Engineering og Mathematics. Området har set en fremgang i antal studerende og det er særligt kvindernes interesse i fagene, der får studiernes størrelse til at vokse viser tal fra Danmarks StatistikAntallet af kvindelige studerende på STEM-uddannelser voksede med 11 procent fra 2015-2019, mens antallet af mandlige STEM-studerende voksede med tre procent.

IT og robotter trækker kvinderne til

Væksten i STEM-kvinder skyldes især, at flere kvindelige studerende har fundet vej til studierne af Informations- og kommunikationsteknologi (IKT), som blandt andet dækker over arbejdet med udvikling af IT-systemer, softwareudvikling og app-udvikling.

På disse fakulteter er antallet af kvindelige studerende vokset med 32 procent på fem år, således at der pr. 2019 gik 1.500 kvinder på disse uddannelser svarende til 24 procent af alle studerende inden for det felt.

Den næststørste vækst af STEM-kvinder har fundet sted inden for fagene, som beskæftiger sig med Teknik, teknologi og industriel produktion, hvor antallet af nye studerende er vokset med 15 procent på fem år.

Disse uddannelser beskæftiger sig blandt andet med robotteknologi, udformning og fremstilling af små og store mekaniske produkter, fx høreapparater, vaskemaskiner og vindmøller. I 2019 gik der 2.300 kvinder på disse typer uddannelser svarende til 28 procent af alle studerende på området det år.

Naturvidenskaben topper – Metal flopper

Det STEM-område, som har det højeste antal kvindelige studerede, er fag inden for området Naturvidenskab. Her var i 2019 indskrevet knap 3.200 kvinder svarende til 54 procent af alle studerende på området. Dette gør også naturvidenskabsområdet til det eneste STEM-område, hvor kvinderne er i overtal.

Det naturvidenskabelige område er dog ikke vokset lige så hastigt blandt kvinderne, som de øvrige STEM-fag. 41 procent af alle STEM-kvinderne var i 2009 indskrevet på området Naturvidenskab, mens 37 procent af alle STEM-kvinder var det i 2019.

Det STEM-område, som har lavest tilslutning blandt kvinderne, er fagområdet Mekanik, jern og metal, som er en samlebetegnelse for en række mekaniker- og smedeuddannelser, som b. la. beskæftiger sig med biler, fly og store maskiner. På dette område var kun 86 kvinder indskrevet i 2019 svarende til knap 10 procent af alle studerende.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere