Fire ud af fem nye job er i de store byer
Beskæftigelsen er rekordhøj, men ikke alle steder, og langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er opstået i København, Københavns Omegn og Østjylland. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danskerne er i job som aldrig før, men nye tal viser, at den historiske beskæftigelsesfremgang dækker over en geografisk skæv udvikling. Siden 2008 er mere end fire ud af fem nye jobs således opstået omkring København og Aarhus. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
"Vi nærmer os, at tre millioner lønmodtagere er i arbejde, men når man dykker ned i tallene, viser det sig, at langt de fleste nye jobs, der er skabt de seneste 15 år, er tilfaldet områderne omkring København og Aarhus. Væksten har geografisk været skævt fordelt”, siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
59,8 procent af de nye opståede jobs siden 2008 er skabt i Københavnsområdet, og 21,7 procent i Østjylland.
”Når jobbene koncentreres mere og mere betyder det, at det bliver sværere for mange at få et job i deres geografiske nærhed. Nogle har mulighed for at pendle efter jobbene, mens andre føler, at de er nødt til at flytte efter jobbene. Det kan igen gå hårdt ud over lokalsamfund i mindre befolkede områder”, siger Sofie Holme Andersen.
Hvis man ikke ser på antallet af beskæftigede i landsdelen, men hvor stor en andel af befolkningen i den arbejdsdygtige alder, der er i arbejde, tegner der sig et lidt andet billede. Beskæftigelsesfrekvenserne har været rekordhøje i enten 2022 eller 2023 i samtlige landsdele.
"Med til historien hører, at en større andel af de 15-64-årige er i beskæftigelse i næsten alle landsdele, men det dækker igen over underliggende forklaringer. For eksempel hænger det sammen med befolkningsudviklingen på Bornholm og i Vestjylland, hvor antallet af personer i den arbejdsdygtige alder er faldet siden 2008. Igen vidner det om en udvikling, der er geografisk skæv”, siger Sofie Holme Andersen.
/ PiB