Fagorganisation: Seksuelle overgreb i søfartsbranchen bør undersøges til bunds

Historier om seksuelle overgreb på danske rederiers skibe er kommet op til overfladen i 2021. Omfanget er langt større end branchen er interesseret i at indse, og derfor bør arbejdsmiljøet blive undersøgt til bunds, mener skibsofficernes fagorganisation, Lederne Søfart. Men rederier tøver.

Det var historien om voldtægten af en 19-årig kvinde under hendes søpraktik hos Maersk, der fik den 24-årige danske kvinde til at stå frem med hendes historie fra praktiktiden hos Hafnia. Arkivfoto: 123RF.

06.12.2021

SCM.dk

Hun blev jagtet gennem skibet og tvunget ned i sengen af en af skibets bådsmænd. Sådan beskriver en ung, dansk kvinde forløbet, da hun tidligere i år blev forsøgt voldtaget i løbet af sin praktik. Skibet var ejet af det danske rederi Hafnia.

I 2019 blev en 19-årig amerikansk kvinde angiveligt voldtaget ombord på et af Mærsks skibe, da hun ligeledes var i søpraktik.

Historierne, der er kommet frem i løbet af efteråret, har været med til at sætte fokus på de vilkår, kvindelige besætningsmedlemmer arbejder og lever under, når de er til søs.

Og står det til skibsofficernes faglige organisation, Lederne Søfart, skal danske rederier og brancheorganisationen af samme navn ikke forsøge at feje sagerne ind under gulvtæppet, men i stedet systematisk undersøge både hændelserne og en kultur af seksuel vold om bord på danskejede skibe. Det skriver Berlingske.

Faktisk kom organisationen allerede for flere år siden med konkrete forslag til, hvordan en sådan undersøgelse kunne stykkes sammen. Forslaget blev dog afvist af Danske Rederier med baggrund i, at metoderne var for usikre.

De globale forhold i branchen spænder ben

Det er dog ikke, fordi Danske Rederier lader stå passivt til, hvis man spørger dem selv. I stedet for en eksponerende undersøgelse er brancheorganisationen kommet med en række anbefalinger til de danske rederier, som blandt andet indebærer direkte støtte til kvinder før, under og efter sejlads, en klar konfliktpolitik og fælles erklæringer om at mobning og chikane ikke tolereres, som underskrives af skibenes besætninger.

Læs også: Ledere kan nu komme på kursus om sexchikane

Ifølge Anne W. Trolle, som er direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier, er der især et aspekt af branchen, som spænder en ben for et opgør med kulturen:

”Uanset hvor gerne vi ville, kommer vi ikke til at kunne ændre det fra den ene dag til den anden. Vores industri er om nogen global, og med mange forskellige kulturer samlet om bord på et skib gennem længere tid er der nogle helt særlige forhold, der gør, at vi skal være ekstra opmærksomme på de udfordringer”, skriver hun i et skriftligt svar til Berlingske.

Kultursammenstød er grobund for seksuelle misforståelser

Ligesom de globale forhold kan gøre det svært både at udføre en undersøgelse af seksuelle overgreb og komme problemet til livs, tyder noget på, at aspektet også kan være årsag til, at problemet er så komplekst.

Tilbage i 2015 var Lisbeth Skræ, der er lektor Svendborg International Maritime Academy (SIMAC), med til at udarbejde med en afhandling, som afdækkede seksuelle overgreb blandt danske kvinder til søs.

Undersøgelsen, som 65 ud af 120 kvindelige officerer i den danske handelsflåde deltog i, viste dengang, at hele 78 procent af de adspurgte på et tidspunkt i karrieren havde oplevet at blive udsat for såkaldte kønskrænkelser.

Men undersøgelsen også har sine mangler i form af, at den kun undersøger kvinders forhold og kun på danske skibe. 

Læs også: FH: Arbejdsgivere skal hæfte i #MeToo-sager

”Hvis man laver sådan en undersøgelse (der tæller flere lande og begge køn, red.), bliver den pludselig meget omfattende”, siger Lisbeth Skræ og tilføjer, at hun tror, at man også vil finde ud af, at det ikke kun er et problem mod kvinder.

”Jeg tror ikke, at undersøgelsen vil blive så entydig. Kulturelt er der jo forskellige måder at have omgang med andre og forskellige måder at have en seksualitet på. Jeg tror, at man vil opleve, at det ikke kun er mænd mod kvinder. Det er også kvinder mod mænd, kvinder mod kvinder og mænd mod mænd”, siger hun.

Det er dog ikke kun usikre metoder, som holder de danske rederier tilbage, mener Lisbeth Skræ.

"Man ville nok finde ud af, at problemet er større og anderledes, end man forestiller sig, og det tror jeg ikke, at man er interesseret i at indse", siger hun. 

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle