FH: Arbejdsgivere skal hæfte i #MeToo-sager
Der skal gøres op med sexchikane i alle samfundets lag, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation. I nyt brev forslår de at lade arbejdsgivere hæfte i krænkelsessager, hvor der ikke er taget forholdsregler for chikane på arbejdspladsen. Incitament til forandring, kalder de det.
53 forbundsformænd og -kvinder udsendte i sidste uge et brev, der bakkede op om den anden bølge af #MeToo, som har skyllet hen over Danmark i efteråret. I brevet foreslår de at bruge ’indirekte objektivt arbejdsgiveransvar’ som et redskab til at komme sexchikane til livs.
Forslaget skal være incitament for arbejdsgiverne til at trække i arbejdstøjet, tage et opgør med sexchikane og indføre forholdsregler. Hvis ikke de formår det, og en medarbejder så krænkes, hæfter arbejdsgiveren, hvis det står til FH.
”Jeg er sikker, på at et ”indirekte objektivt arbejdsgiveransvar” vil være et kæmpe incitament for arbejdsgiverne til at gå i gang med at forebygge krænkelser. For det vil jo betyde, at hvis arbejdsgiverne ikke kan dokumentere, at de har gjort, hvad de kunne for at forebygge krænkende opførsel på deres virksomhed, så risikerer de at hæfte i sager, hvor deres medarbejder er blevet krænket”, siger Lizette Risgaard.
Ingen skal lades i stikken
Grundlaget for brevet er, at fagbevægelsen ikke mener, at alle bliver behandlet med den respekt og værdighed på deres arbejdsplads, som de har ret til. Og det er vigtigt at alle arbejdsmarkedets parter påtager sig et ansvar, hvis det skal lykkedes at ændre de forhold:
”Forebyggelse er helt afgørende for at forhindre krænkende adfærd på arbejdspladserne – og det er først og fremmest arbejdsgivernes ansvar. Men jeg ønsker, at vi alle sammen tager ansvar for at skabe et miljø, hvor vi øjeblikkeligt siger fra, hvis grænser bliver overtrådt. Vi skal turde tage ansvar for hinanden og ikke lade kollegaen eller andre i stikken”, siger Lizette Risgaard.
Læs også: Regeringen vil sætte ind mod social dumping på landevejen
”Det ligger dybt i fagbevægelsens DNA at bekæmpe chikane, diskrimination og krænkende adfærd i alle dens former. Derfor handler vores fælles brev også om, at vi forpligter os på at kigge grundigt og ærligt på os selv. Vi skal selvfølgelig også i fagbevægelsen sikre, at vores medarbejdere har et sted at gå hen, hvis de har noget at fortælle. Og her vil vi håndtere eventuelle sager lige så professionelt, som vi gør, når vi kører sager for vores medlemmer herunder, at retssikkerheden gælder for både den, der føler sig krænket, og den, der er under mistanke for at krænke”, siger Lizette Risgaard.
- KCP