29.08.2019  |  Branchenyt

Regeringen vil sætte ind mod social dumping på landevejen

Ifølge DA og FH er der behov for en mindsteløn på transportområdet, hvis man skal sikre ordnede forhold for chauffører. Regeringen er lydhør og nedsætter nu et udvalg, der skal arbejde videre med problemstillingen.

I april kom Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) med en række anbefalinger, der skal sikre ordnede forhold for chauffører, der kører i Danmark.

Læs også: Arla, Jysk, DSV og andre dropper samarbejde med skandaleramt transportfirma

Nu reagerer den nye Socialdemokratiske regering på anbefalingerne. Ifølge Regeringen.dk har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og transportminister Benny Engelbracht således taget initiativ til at nedsætte et udvalg.

"Vi skal ikke acceptere, at lastbilchauffører lever et kummerligt liv på de europæiske rastepladser og arbejder til helt urimelige lønninger, som vi så det i Padborg-sagen. Vejtransportområdet er grænseoverskridende i sin natur, hvilket giver nogle særlige udfordringer”, siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

”Derfor hilser vi i regeringen anbefalingerne fra parterne velkomne, da de indeholder konkrete forslag til løsninger på nogle af disse udfordringer. Og jeg ser nu frem til at følge udvalgets videre arbejde".

Mindsteløn på cabotagekørsel
DA og FH anbefaler blandt andet, at der indføres mindsteløn på transportområdet for såkaldt cabotagekørsel. Anbefalingen er, at denne gruppe chauffører skal have lønvilkår, der stemmer overens med de mest repræsentative arbejdsmarkedsparters kollektive overenskomster på transportområdet.

”Udvalget skal nu undersøge, hvordan vi ved lov skal sikre ordnede forhold for blandt andre de chauffører, der kører cabotagekørsel i Danmark”, siger Peter Hummelgaard og fortsætter:

”Normalt har vi ikke lovgivning om mindsteløn i Danmark, fordi arbejdsgivere og lønmodtagere selv forhandler løn, men når vi her har et område, hvor parterne selv anbefaler lovgivning, så lytter vi naturligvis til det".

Udvalget kommer ud over repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet, Transportministeriet og Justitsministeriet til at bestå af repræsentanter fra Erhvervsministeriet, Finansministeriet samt DA og FH.

Læs også: Antallet af udenlandske lastbiler på danske veje sætter rekord

Ifølge Regeringen.dk forventes udvalgets arbejde at være afsluttet senest den 1. december 2019.

- JMA

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere