Fagfolk skriver: X-faktoren i supply chain management

Henrik Knak og Uffe Nørtoft, SCOPTI Management Consulting skriver: ”X-faktor” er et udtryk for det udefinerbare rå talent. En forsyningskæde kan også besidde ”X-faktor”, som skiller kæden ud fra konkurrerende kæder. ”SCM powered by X” udgjorde temaet for dette års Supply Chain Management Summit på CBS i København, hvor en række prominente gæster fra erhvervslivet og fra universitetsverdenen gav deres bud på mulige X-faktorer.

På billedet ses dette års vindere og nominerede (fra venstre mod højre): Louise Tvorup Sassersen, Katarzyna La Cour, Gaute Berge, Petter Rodø, Carsten Friis Dam og yderst til højre, Ida Marie Habekost-Sørensen. Foto: Per Heegaard..

10.01.2012

SCM.dk

Copenhagen Supply Chain Management Summit er stedet, hvor dansk erhvervsliv møder CBS’ topstuderende for at diskutere SCM. Hvert år løber dette arrangement af stablen med henblik på at skabe en kobling mellem dansk erhvervsliv og talentmassen på Copenhagen Business School, samt at diskutere nyt inden for supply chain management.
Hvad udgør ”X-faktoren” i SCM, og hvordan bidrager dette til højtydende, effektive, og konkurrencedifferentierende forsyningskæder? Dette var spørgsmålet, som en række prominente gæster fra erhvervslivet og universitetsverdenen adresserede på Third Copenhagen Supply Chain Management Summit 2011.

Danske virksomheders “X-faktor”
Tre virksomheder og to professorer var inviteret til at tale om mulige “X-faktorer” i
forsyningskæden på 3rd Copenhagen SCM Summit og give læringspunkter videre til de over 150
fremmødte deltagere fra erhvervslivet og universitetsverdenen.
Complexity Management var en af disse mulige “X-faktorer”, som blev præsenteret. Ferrosan og supply chain director

Mitra Sigurdsson tog i 2009 denne udfordring op og indledte en complexity management rejse. Ferrosan havde før projektet ingen standardprocedurer for introduktion af nye produkt- og pakkevarianter, som sikrede en minimum-rentabilitet eller som understøttede en vurdering af den kompleksitet nye produktintroduktioner kunne medføre. Ferrosan har i dag opnået en effektiv styring af kompleksiteten og en forståelse for de totale omkostninger forbundet med lancering af nye produktvarianter.

Mitra Sigurdsson holdt indlæg om denne rejse og forklarede begejstret om de imponerende resultater, forløbet, udfordringerne, anvendte værktøjer og modeller, og gav en masse gode læringspunkter videre til arrangementets deltagere.

Dyrups ”X-faktor” er bl.a. et nyt warehouse management system, som blev taget i anvendelse i 2011. Denne implementering skulle forbedre en situation, hvor mange forkerte forsendelser fandt sted, og hvor styringen af lagerressourcerne ikke var særlig effektiv. Stig Christian Nielsen fortalte på konferencen om, hvordan Dyrup implementerede WMS med en imponerende hastighed og oplevede en markant forbedring på en række områder, bl.a. blev ordreplukkefejl reduceret med 75 %, mere effektivt lagerpersonale, hurtigere oplæring af nye medarbejdere, bedre ergonomi for medarbejderne og et meget bedre overblik over de berørte processer. Stig Christian Nielsen gav et spændende indblik i dette forløb, hvilke overraskelser de var stødt på undervejs og de resultater, som fulgte af implementeringen.

“X-faktoren” kan, udover at udgøre et system, et værktøj, en forretningsmodel eller en proces, også udgøre en person, som bidrager til skabe tydelige forbedringer i en forsyningskæde. Casper Algren fra Novozymes holdte indlæg om, hvordan han som cand. merc. SCM har været med til at igangsætte værdiskabende initiativer og bidraget til forbedringer i Novozymes’ forsyningskæde, samt hvilke karrieremuligheder han så for en ny udklækket SCM’er fra CBS.

Udover indlæg fra gæster fra erhvervslivet gav to professorer fra universitetsverdenen også deres bud på mulige nuværende og fremtidige ”X-faktorer” for supply chain management. Professor Christian Wickmann Mathiessen fra Københavns Universitet holdt indlæg om sin forskning i implikationerne ved Femern-bælt forbindelsen med særlig fokus på de infrastrukturelle forandringer og forbedringer, dette vil medføre for forsyningskæder i Norden. Professor Britta Gammelgaard fra CBS holdt indlæg om SCM-trends, om de mulige afledte ledelsesmæssige udfordringer, og om hvordan dette kan komme til at sætte dagsordnen for, hvad der udgør ”X’et” i forsyningskæden. Overskrifterne for disse trends var ”Centralization, Collaboration, & Changes in supply chain geography’”.

De fremtidige ”X-faktorer”
Efter præsentationerne af cases og trends, som på den en eller anden måde berørte mulige ”X-faktorer” for danske forsyningskæder, blev fokus rettet mod de potentielt fremtidige ”X-faktorer” i danske virksomheder, de nominerede til året pris for Bedste Cand. Merc. SCM hovedopgave. Hvert år på Copenhagen SCM Summit uddeles en prestigefyldt pris til den cand. merc. hovedopgave, som ikke alene udmærker sig akademisk, men også er i stand til at yde praktisk anvendelige bidrag til erhvervslivet. Foruden denne pris blev der i år også uddelt prisen for ”Best Buddy” til den studerende, som i årets løb har ydet en særlig indsats for at styrke det sociale såvel som det faglige miljø på SCM-studiet.

Præsentationen af de nominerede og prisvinderne blev foretaget af professor Britta Gammelgaard, CBS; partner Henrik Knak, Scopti A/S og adm. direktør Henrik Dam Larsen, Schenker A/S.
SCOPTI’s ”Best Buddy” pris til en værdi af 5.000 Kr. blev uddelt til Louise Tvorup Sassersen. Louise har været en drivende kraft for at skabe et godt socialt miljø på sit hold, og har taget et særligt ansvar overfor nye studerende. DB Schenker’s pris til ”Best Thesis” til en værdi af 10.000 Kr. blev i år uddelt til Carsten Friis Dam og Petter Rodø.
Næste år gentages succesen, med nyt tema, nye spændende indlæg fra ledende SCM i erhvervslivet og universitetsverdenen og ikke mindst, nye talentfulde SCM-studerende, som kæmper om de prestigefyldte priser. Se i teksboksen hvordan du kan få mere at vide om det for nyligt afholdte arrangement og næste års ”4th Copenhagen Supply Chain Summit 2012”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online