Få styr på emballagekravene og styrk både flow og bundlinje
2025 bliver ikke kun året, hvor intralogistikken skal være hurtigere, smartere og mere automatiseret. Det bliver også året, hvor vi får en ny løftestang. For med den danske producentansvarslov bliver emballage ikke længere kun en praktisk nødvendighed, men en strategisk disciplin.
Foto: Apport Systems
Er du COO, CSCO, Supply Chain-direktør eller logistikchef, ved du allerede, at bæredygtighed ikke længere er et “nice to have”. Det er en del af forretningen. For dig som lagerchef, automatiseringsspecialist, AGV-projektleder eller WMS-konsulent, betyder lovgivningen noget helt konkret: Nye flows, nye datasæt – og nye krav til jeres systemer.
Så hvordan griber vi det an? Hvordan sikrer vi compliance uden at bremse flowet – og kan vi endda bruge lovgivningen som anledning til at blive mere effektive?
Det handler ikke kun om emballage – det handler om hele kæden
Producentansvaret lyder umiddelbart som et emballagefokus. Men det stikker dybere. For det rammer hele logistikapparatet – fra indkøb til lager, fra sortering til rapportering.
- Som logistikdirektør får du behov for sporbarhed ned på emballagemateriale og -type.
- Som lagerchef skal du kunne sortere og dokumentere, hvad der kommer ind og ud – gerne automatisk.
- Som automatiseringschef skal dine robotter ikke bare levere, de skal også kunne skelne mellem emballager, der skal genbruges eller kasseres.
Det er ikke længere nok at få varen ud ad døren. Du skal også kunne redegøre for, hvad den var pakket ind i – og hvad der skete med emballagen bagefter.
Hos Søstrene Grene er emballageoptimering allerede tænkt ind i automatiseringen:
Klimapåvirkningen har jo fyldt rigtig meget de seneste år. Og hvis vi kigger på nogle af de automatiseringstiltag, vi har lavet omkring indpakning og emballage, så handler det netop om at bruge mindre plastik, mindre pap – og om at tilpasse emballagen, så den belaster mindst muligt.
Bent Ditlevsen, CIO hos Søstrene Grene
Kan compliance føre til effektivisering? Ja, faktisk
Ved første øjekast virker det måske som en begrænsning. Men for de virksomheder, der tænker proaktivt, kan producentansvaret blive en katalysator for forbedringer.
- Standardisering af emballagetyper reducerer plukketid og lagerplads.
- Genbrugsemballage i rotationssystemer sænker totalomkostninger og spild.
- Digitale mærkninger og sporbarhed giver bedre beslutningsgrundlag – og mindre administration.
For dig som projektleder i lageroptimering betyder det nye muligheder for at designe smartere flows. For systemkonsulenter bliver det endnu vigtigere, at jeres løsninger kan integrere data fra både lager, indkøb og produktion.
Hos Coolshop har man gjort emballageoptimering til en del af automatiseringsstrategien:
Hos Coolshop har vi netop investeret i en ny pakkemaskine – Operaen. Tidligere pakkede vi kasserne manuelt, inden de blev sendt ud til kunderne. Nu lægger vi varerne på et bånd, og så bliver kassen automatisk formet omkring pakken, før den sendes afsted. Det giver os både en højere effektivitet og et lavere forbrug af emballage.
John Møller, COO hos Coolshop
Når emballage skaber engagement hos dine medarbejdere
Man skulle tro, at emballagehåndtering er en lavinteresseaktivitet for medarbejderne. Men virkeligheden er en anden.
Når operatører og lagermedarbejdere forstår, at deres indsats bidrager direkte til virksomhedens bæredygtighedsmål, ændrer kulturen sig. Ejerskab opstår. Engagement vokser.
- Teamledere får nye muligheder for at involvere deres teams i forbedringsforslag.
- HR får et konkret afsæt for at udvikle ansvarlig kultur.
- Nye medarbejdere onboardes hurtigere, fordi systemerne viser vej.
Foto: Apport Systems
Når ansvar også betaler sig
Ja, producentansvar kræver investeringer. Men det kan også give afkast – hurtigt:
- Bedre emballagedesign giver lavere fragtomkostninger.
- Automatiseret sortering og rapportering sparer arbejdstimer.
- Lavere lagerbinding og færre fejl giver bedre kapacitetsudnyttelse.
Uanset hvilken rolle du har, så er 2025 året, hvor producentansvaret flytter ind i din hverdag. Spørgsmålet er ikke, om det sker, men hvordan du vælger at gribe det an.
- For dig som leder er det en chance for at vise ansvar og styrke din position.
- For dig som specialist er det en mulighed for at bruge data og teknologi til at skabe nye løsninger.
- For hele organisationen er det en anledning til at tænke flow, sporbarhed og bæredygtighed sammen.
At få styr på de nye EU-regler om producentansvar kan virke som en stor opgave. Hos Apport Systems tilbyder vi løsninger, der letter både registrering og rapportering af emballageforbrug.
Som virksomhed kan det være en stor opgave at få skabt data til rapportering iht. kravene fra emballagedirektivet. Apport ønsker med vores løsning til Apport Enterprise at automatisere størstedelen af dette arbejde ved at lade IT-systemet arbejde for virksomheden.
Carsten Wetche, COO hos Apport Systems
Vil du vide mere om producentansvaret?
Er du klar til at sikre din virksomhed både overholder reglerne og får det bedste ud af producentansvaret, så tag fat i os. Vi tilbyder en times gratis og uforpligtende rådgivning om lageroptimering, der giver dig ny viden og indblik i, hvordan et samarbejde med os kan se ud.