24.02.2021 | Innovation
Første palle af 100 procent genbrugsplast er på vej
Hos MV Plast i Randers har Mogens og Michael arbejdet for at forme deres virksomhed efter den cirkulære økonomiske tankegang. Næste skridt på vejen har været at udvikle et bæredygtigt alternativ til træpallen. Nu er brødrene ved at være klar til at vise den første plastpalle lavet på ren genbrugsplast frem til verden.
Den nye plasticpalle fra MV Plast vejer 11 kilo og kan tåle en belastning på fire tons og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme. Foto: MV Plast
"Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastik. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastik, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør”, fortæller brødrene Mogens og Michael Velling om baggrunden for at udvikle en bæredygtig plastpalle.
I dag bruger MV Plast 20 procent genbrugsplast i deres produktion, men det tal skal være højere, mener de to brødre bag virksomheden. Derfor har de i de sidste fire år arbejdet på en plastpalle, der både kan være lige så billig som træpallen og samtidig en gevinst for klima og miljø.
Læs også: Rema bygger kæmpe vaskehal til genanvendelige plastikkasser i Danmark
"Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne – og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende”, forklarer Mogens Velling.
C2C-certificering – eller cradle-to-cradle – er en standard for cirkulær produktion, der kan overbevise kunderne i fremtiden, når konkurrencen bliver hårdere.
Den rette støtte
For at kunne udvikle den nye palle har MV Plast får hjælp fra det store landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er.
Målet med programmet er klart og tydeligt at hjælpe virksomhederne med at udvikle en forretningsmodel baseret på genanvendelse.
"Det er meget enkelt: Virksomhederne skal kunne tjene penge på at lave en grøn omstilling, så forretningen kommer til at spire i takt med, at virksomheden gør planeten en tjeneste. Det er en krævende øvelse, men vi har masser af eksempler på, at det kan lykkes – også for helt almindelige virksomheder”, forklarer Jonas Junge Andersen, senior projektleder i CLEAN, der er en af de 17 partnere i det store projekt, i en pressemeddelelse.
Læs også: 3 råd til at sikre bæredygtighed i din virksomhed
Hos MV Plast er fordelene ved at satse på bæredygtigheden tydelige: "Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic,” afslutter Mogens Velling.
- KCP
Strategi & ledelse

Ni tips til miljømærkning af dine produkter
Både de offentlige og private indkøbere stiller stadig større krav om, at produkterne er miljømærkede og certificerede. Det kan være en jungle at finde rundt i de mange mærker, og derfor er Dansk Erhverv klar med en miniguide, der kan hjælpe virksomhederne med at gøre deres hoser grønne hos indkøberne.
Lager & distribution

Boxit udvider sin lastbilsflåde
Når virksomhedens ejer selv er chauffør og lastbilsentusiast, er intet ved indkøbet af nye lastbiler tilfældigt. Boxits tre spritnye Scania er halvandet år om at blive tilpasset de særlige ønsker og behov hos containerfirmaet.
Branchenyt

RELEX Solutions overtager Formulate for at styrke sin integrerede platform
Effektiv kampagneplanlægning er en stadig mere afgørende faktor detailhandlere skal tage i betragtning, men samtidig også notorisk vanskeligt og tidskrævende at administrere. RELEX vil styrke sin integrerede platformsløsning og opkøber analysevirksomheden Formulate.
Innovation

MAN tager hul på næste fase af elektromobilitet: langdistancelastbiler
MAN og ABB E-mobility vil øge tempoet for næste fase af elektromobilitet: operationel kapacitet til tunge langdistancelastbiler med daglig rækkevidde mellem 600 og 800 kilometer. Begge virksomheder vil signalere, at branchen er klar til at gå videre, og lovgivere nu skal etablere de politiske rammer for nul-emissions vejtransport.
Produktion

Vi hjemtager produktion for at skabe robusthed
Den globale forsyningskæde er blevet for kompleks og sårbar. PPC omplacerer derfor mere produktion fra lavomkostningslande til regionale kompetencecentre tættere på markederne. Det betyder for eksempel mere produktion i Præstø.
Produktion

3D print er i vækst – også i serieproduktion
Årets ”3D-print bibel” - Wohlers Report 2022 - viser stigende vækst i brugen af 3D-print samt en øget brug af teknologien til industriel serieproduktion.