24.02.2021 | Innovation
Første palle af 100 procent genbrugsplast er på vej
Hos MV Plast i Randers har Mogens og Michael arbejdet for at forme deres virksomhed efter den cirkulære økonomiske tankegang. Næste skridt på vejen har været at udvikle et bæredygtigt alternativ til træpallen. Nu er brødrene ved at være klar til at vise den første plastpalle lavet på ren genbrugsplast frem til verden.
Den nye plasticpalle fra MV Plast vejer 11 kilo og kan tåle en belastning på fire tons og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme. Foto: MV Plast
"Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastik. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastik, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør”, fortæller brødrene Mogens og Michael Velling om baggrunden for at udvikle en bæredygtig plastpalle.
I dag bruger MV Plast 20 procent genbrugsplast i deres produktion, men det tal skal være højere, mener de to brødre bag virksomheden. Derfor har de i de sidste fire år arbejdet på en plastpalle, der både kan være lige så billig som træpallen og samtidig en gevinst for klima og miljø.
Læs også: Rema bygger kæmpe vaskehal til genanvendelige plastikkasser i Danmark
"Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne – og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende”, forklarer Mogens Velling.
C2C-certificering – eller cradle-to-cradle – er en standard for cirkulær produktion, der kan overbevise kunderne i fremtiden, når konkurrencen bliver hårdere.
Den rette støtte
For at kunne udvikle den nye palle har MV Plast får hjælp fra det store landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er.
Målet med programmet er klart og tydeligt at hjælpe virksomhederne med at udvikle en forretningsmodel baseret på genanvendelse.
"Det er meget enkelt: Virksomhederne skal kunne tjene penge på at lave en grøn omstilling, så forretningen kommer til at spire i takt med, at virksomheden gør planeten en tjeneste. Det er en krævende øvelse, men vi har masser af eksempler på, at det kan lykkes – også for helt almindelige virksomheder”, forklarer Jonas Junge Andersen, senior projektleder i CLEAN, der er en af de 17 partnere i det store projekt, i en pressemeddelelse.
Læs også: 3 råd til at sikre bæredygtighed i din virksomhed
Hos MV Plast er fordelene ved at satse på bæredygtigheden tydelige: "Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic,” afslutter Mogens Velling.
- KCP
Innovation

Ny støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter
Til oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.
Branchenyt

Brintbranchen ærgrer sig over aftale om CCS
Dagens CCS-aftale, hvor 27 milliarder kroner bliver fordelt til lagring af mindst 34 millioner tons CO2 i den danske undergrund, indeholder ingen incitamenter til, at CO2’en allerede inden 2030 kan blive anvendt til at producere grønne brændstoffer. Det ærgrer Brintbranchen, der advarer om de potentielle konsekvenser for Danmarks og EU's omstilling af den tunge transport og industri.
Branchenyt

Robotter, automatisering og prisuddeling
Fremtiden er i fokus, når robotterne indfinder sig på HI Tech & Industry Scandinavia i MCH Messecenter Herning den 3.-5. oktober. På messen favnes fremtidens projekter og kunder, ligesom kimen lægges til nye samarbejder. Også vinderen af DIRA Automatiseringsprisen skal kåres på messen.
Lager & distribution

Cobot-automatisering løfter palletering til nyt niveau
Ny virtuel konference kaster lys over, hvordan virksomheder driver palletering mere effektivt.
Innovation

Kunstig intelligens har stort potentiale
Længe har der været snak om, at kunstig intelligens vil transformere måden, vi arbejder på. En ny undersøgelse fra Havard University afslører nu, at brugen af AI ikke kun øger opgavehastigheden med mere end 25 procent, men også forbedrer opgavekvaliteten med over 40 procent.
Innovation

3D-scanner automatiserer Grundfos’ kvalitetssikring
In-line 3D-scanner, der er udarbejdet af specialistvirksomhederne Unimec og Zebicon, har automatiseret Grundfos’ kvalitetskontrol på kritisk vigtige printplader. Løsningen gør det muligt at kvalitetssikre samtlige komponenter i stedet for stikprøver og minimerer antallet af defekte produkter.