Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

En stor andel af de danske erhvervsledere vurderer, at det er blevet sværere for deres virksomhed at nå deres klimamål, og én ud af 10 erhvervsledere forventer ikke længere at kunne nå deres fastsatte klimamål. De peger samtidig på behovet for at fjerne administrative byrder inden for bæredygtighedsrapportering for at sikre erhvervslivets konkurrenceevne. Det viser en ny pulsmåling fra PwC.

“Vores måling viser, at langt størstedelen af virksomhederne forventer at nå i mål med deres fastsatte klimamål, men der er også en væsentlig andel, der ikke forventer at nå deres klimamål. Således ses der også nu eksempler på virksomheder, som reducerer deres relative emissionsmålsætninger eller udskyder tidspunktet, hvor de forventer at nå deres mål, eller begge dele. Målingen peger særligt på, at manglende politiske rammebetingelser, herunder incitamenter, der kan gøre det mere attraktivt at investere i grøn omstilling, har gjort det sværere at nå de fastsatte mål”, fortæller Lars Baungaard, administrerende direktør og Senior Partner i PwC. Foto: PwC

05.02.2025

SCM.dk

En ny pulsmåling fra PwC om erhvervslivets syn på klimamål viser, at 46 procent af virksomhederne har et klimamål, og blandt dem forventer 11 procent ikke at nå det. 74 procent forventer at nå deres fastsatte klimamål, hvor de resterende ikke har taget stilling hertil.

“Vores måling viser, at langt størstedelen af virksomhederne forventer at nå i mål med deres fastsatte klimamål, men der er også en væsentlig andel, der ikke forventer at nå deres klimamål. Således ses der også nu eksempler på virksomheder, som reducerer deres relative emissionsmålsætninger eller udskyder tidspunktet, hvor de forventer at nå deres mål, eller begge dele. Målingen peger særligt på, at manglende politiske rammebetingelser, herunder incitamenter, der kan gøre det mere attraktivt at investere i grøn omstilling, har gjort det sværere at nå de fastsatte mål”, fortæller Lars Baungaard, administrerende direktør og Senior Partner i PwC. 

Ifølge PwC’s pulsmåling peger hver femte erhvervsleder således på manglende politiske rammebetingelser, herunder utilstrækkelige incitamenter til at investere i grøn omstilling. Derudover er usikkerhed om krav og regler samt høje omkostninger i forbindelse med grønne investeringer ifølge målingen medvirkende til, at det er blevet sværere for virksomhederne at nå klimamålene.

“Erhvervslivet befinder sig i et udfordrende økonomisk klima præget af stor usikkerhed og geopolitiske spændinger. Dette kræver øget fokus på fleksibilitet, risiko- og omkostningsstyring. Og på trods af bæredygtighedens betydning, kræver disse udfordringer i stigende grad ressourcer og opmærksomhed fra virksomhederne. Så meget desto vigtigere er det, at incitamenter til at investere i den grønne omstilling bliver øget, og at der kommer større klarhed og mere enkle regler på bæredygtighedsområdet, hvis man vil komme i mål med den grønne omstilling”, understreger Lars Baungaard.

Ifølge pulsmålingen mener 7 ud af 10 erhvervsledere, at kravene til bæredygtighedsrapportering bør forenkles. Hver tredje (35 procent) er desuden blevet mere negative over for bæredygtighedsrapportering det seneste år. Hver tredje virksomhed blandt dem, der er blevet mere negative, mener, at kravene er for høje eller for omkostningstunge, og hver femte virksomhed mener direkte, at rapporteringen  ikke giver nogen målbar værdi for dem. PwC pulsmåling viser desuden, at knap 4 ud af 10 erhvervsledere vurderer, at de administrative krav fra EU, herunder især CSRD, negativt påvirker virksomhedens evne til at levere forretningsmæssig værdi. 22 procent vurderer, at kravene påvirker i en positiv retning.

“Undersøgelsen peger på, at en del virksomheder finder, at reglerne i dag er for komplekse og dermed påvirker forretningen negativt. Kompleksiteten i kravene fra især CSRD kan således risikere at defokusere ledelsens eksekvering på andre væsentlige agendaer, mindske virksomhedernes økonomiske modstandskraft og sætte nødvendige investeringer, herunder også i den grønne omstilling, på pause”, vurderer Lars Baungaard.

Læs også: Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

Pulsmålingen viser, at erhvervslederne mener, at EU bør have størst fokus på følgende tre områder i de kommende 12 måneder: Styrke konkurrenceevnen i forhold til Kina og USA, fjerne administrative byrder samt øge sikkerhed og forsvar. 

“Det er alle tre vigtige områder, som på sin vis hænger sammen. I PwC hilser vi derfor også Ursula von der Leyens udspil om at reducere de administrative byrder ved bæredygtighedsrapportering velkommen. Det bliver interessant at følge, hvad den kommende “Omnibus”-forenklingspakke fra EU, som forventes at blive udsendt den 26. februar 2025, vil indeholde af konkrete ændringer med hensyn til især CSRD, EU Taxonomi-forordningen og CSDDD, og herunder også i form af en mere strømlinet lovgivning nu og fremadrettet”.

Kilde: PwC

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

05.02.2025SCM.dk

Erhvervsledere: Sværere at nå klimamål, behov for mindre bureaukrati

05.02.2025SCM.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

05.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Hvorfor Risk Management?

31.01.2025TECSYS A/S

Sponseret

Produkttest: VMT9000 - en robust terminal

29.01.2025SCM.dk

Indspark: Allier dig til mere grøn ansvarlighed i 2025

28.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Skab en stærk brandidentitet med din Agilox AMR

28.01.2025SCM.dk

Geopolitisk elastiske forsyningskæder er supply chain lederens nye topprioritet

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Anvendt Machine Learning og Big Data

Vil du have kompetencer til at anvende machine learning værktøjer og metoder til dataanalyse og håndtering af store datamængder? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul.

Dato

30.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup