En stregkode for patientsikkerhed

I dagligvarehandlen er det som oftest sådan, at det er nok at man har en stregkode på den yderste pakning: leverpostejens bakke og vatpindenes æske. Men i sundhedssektoren er det nødvendigt med et ekstra niveau af stregkoder.

Nemlig på det der kaldes for primærpakningen. Det vil sige fx på det tabletglas, som ligger inden i den papæske (sekundærpakningen), som du køber.

Men hvorfor er det nu nødvendigt? Og hvordan går det i Danmark med at få disse stregkoder indført?

Stregkoden er med til at sikre korrekt medicin til den rigtige patient

”Det handler om patientsikkerhed”, forklarer Anne Schmidt, Healthcare Specialist i GS1 Denmark, og uddyber: ”Når en sygeplejerske skal hælde medicin op til en patient i medicinrummet, tages en enkelt enhed i papæsken med hen til computeren, hvor sygeplejersken kan se lægens ordination. For at tjekke om det er det rette lægemiddel, sygeplejersken står med i hånden, skal stregkoden på pakningen scannes. Derfor er det vigtigt, at der er en stregkode på primærpakningen, så arbejdsgangen kan blive både mere sikker og nemmere for sygeplejersken.”

”I dag er det kun et krav, at der skal være et unikt produktnummer i stregkoden på primærpakningen, men i nogle tilfælde er der producenter, som også sætter fx udløbsdato eller batchnummer i stregkoden. Dette er sygeplejerskerne meget glade for, for det betyder, at de ikke skal registrere dette manuelt i systemet, som de skal, hvis de skal give visse typer af medicin til patienterne. ”

Fra sekundær til primærpakning

I flere år har det været et krav, at sekundærpakningerne er forsynet med en stregkode, og danske og udenlandske lægemiddelproducenter har arbejdet hårdt på at komme i mål.

”Vi kan glædeligvis konstatere, at over 99% af sekundærpakninger har en stregkode på med de rigtige oplysninger i”, siger Anne. ”Ny lovgivning, som skal forhindre forfalskede lægemidler i at blive solgt på apotekerne sikrer, at der også fremadrettet vil være stregkoder på sekundærpakningen.

Når det gælder stregkoder på primærpakninger, er der lidt længere, til vi er i mål:

Selvom over 80% af lægemidler har en stregkode på primærpakningen, er der desværre en del af disse som ikke er korrekte. For eksempel kan det være en forkert slags stregkode, der er sat på. Eller det er forkerte oplysninger, der er i den.

”Det er en skam, at der er fejl i stregkoderne, for producenterne har gjort en indsats for at sætte stregkoderne på primærpakningen, og hvis stregkoderne så ikke kan anvendes, er det spildt arbejde. Derudover er det et problem for den indsats for styrket patientsikkerhed, der er så højt på den politiske dagsorden”, mener Anne.

Har du brug for hjælpe til stregkoder til lægemidler?

GS1 Denmark hjælper meget gerne til med, at det er de rigtige stregkoder med det korrekte indhold, som kommer på produkterne. Kontakt Anne Schmidt for mere information på telefon 39 27 85 27 eller asc@gs1.dk.

Må vi inspirere dig til at få mere ud af jeres medlemskab og den måde, I udnytter vores standarder og services? Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Mere fra...

23.02.2023GS1 Denmark

Sponseret

Hvad har bilbatterier, brystimplantater, kaffekopper og flødeboller til fælles?

20.01.2023GS1 Denmark

Sponseret

Dansk Retursystem og GS1-stregkoder i unik kombination

22.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

Stregkoder kan guide danskerne gennem mærkningsjunglen

19.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

Ny undersøgelse: Smarte stregkoder minimerer madspild

15.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

GS1 sætter standarden på Frode Laursens 166.000 kvm. store logistikcenter

04.05.2022GS1 Denmark

Sponseret

- Målet er at få GRØD ud i hele verden