Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?
Manglende regulering og usikkerhed om grønne brændsler har sat en stopper for shipping-industriens grønne omstilling. Industrien skruer på klimaplanen.
Shippingindustrien har i 12 år stået stille, når det gælder reduktion af CO2-udledninger. En ny rapport fra University College London (UCL) viser, at udledningerne fra 2018 til 2022 næsten nåede niveauet fra 2008, som er baseline for klimamålene.
Både manglende regulering og usikkerheden om de grønne brændsler, som meget af industriens klimastrategi er bundet op på, har resulteret i stagneringen.
Forskerne fremhæver trods manglende fald i absolutte udledninger, at der er sket et relativt fald i perioden. På trods af en stigning på 80% i den globale handel siden 2008, er shipping-industriens udledninger ikke steget. Det er dog ikke tilstrækkeligt.
Usikkerhed, usikkerhed, usikkerhed
Grønt brændstof har vist sig ikke at være så nemt at få fingrene i som man ellers havde håbet på. Udviklingen af grønt brændstof har været langsommere end forventet og præget af tøvende investeringer fra energiselskaber, som har medført, at projekter er blevet skrinlagt eller forsinkede.
Også reguleringen på området har spillet en rolle. Tristan Smith, professor i energi og maritim transport og hovedforfatter på rapporten, peger på, den svage regulering på området ikke giver rederierne tilstrækkelige incitamenter til at omstille sig.
“Det var naivt at tro, at industrien ville omstille sig selv på baggrund af et mål om at begrænse udledninger,” siger Tristan Smith til Finans.
Slutspurten mod målstregen
Hvordan shippingbranchen skal komme i mål, er endnu uvis. Rederierne justerer på deres klimastrategier for at møde den nye virkelighed, hvor man ikke kan se frem til et stort udbud af grønt brændstof. Der bliver i stedet satset mere bredt på forskellige løsninger som batterier og bio-LNG.
Dog er det tydeligt, at det grønne brændstof er fremtiden. Det kan ses på branchens store indkøb af e-metanol drevne skibe.
Ifølge Tristan Smith er det dog begrænset, hvad grønne brændsler kan hente af reduktioner på kort sigt. Tiden til branchens 2030-klimamål på et 20 procent fald i udledninger siden 2008 er så knap, at reduktionerne må indhentes på effektiviseringer.
”Hvis vi skal indhente det tabte, så taler vi om årlige effektivitetsforbedringer på 3 pct. hvert år frem mod 2030. Det er realistisk med den rette regulering”, siger han til Finans.
- lhs