01.04.2022 | E-handel
E-handel: Bæredygtighed får ikke større betydning for forbrugerne
I de sidste tre år er der ikke sket nogen nævneværdig udvikling i forbrugernes holdning til bæredygtighed, som stadig kun har stor betydning for hver tiende. Alligevel tager danske netbutikker og e-handelsvirksomheder hastige skridt for at bidrage til den grønne omstilling.
I 2019 svarede 37 procent af de unge forbrugere, at bæredygtighed havde en stor eller nogen betydning. I 2021 var det vokset til 53 procent. Foto: 123RF
Da Dansk Erhverv i E-handelsanalysen 2019 spurgte forbrugerne, hvilken betydning bæredygtighed spiller, når de handler på nettet, svarede hver tiende, at det har stor betydning, mens godt hver tredje vurderede, at det har nogen betydning. I 2020 og 2021 var svarene stort set det samme.
Der er med andre ord ikke sket nogen nævneværdig udvikling på området, og for langt de fleste (70 procent) forbrugere spiller bæredygtighed kun nogen eller en lille rolle.
Den manglende udvikling kommer en smule bag på Niels Ralund, der er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv:
”Når jeg taler med vores medlemsvirksomheder, så er bæredygtighed stort set altid noget af det første, vi diskuterer, og rigtig, rigtig mange virksomheder agerer også som om, at bæredygtighed spiller en markant større rolle for forbrugerne. Derfor overrasker det mig”.
”Men det viser blot, at virksomhederne ikke gør det for omtalen eller pengenes skyld, men fordi de har et reelt ønske om at bidrage til den grønne omstilling. Det, synes jeg, er yderst positivt”.
Ungdomsoprør?
Selvom betydningen af bæredygtighed har ligget stabilt de sidste år, så sker der dog nogle ryk, når vi dykker ned i de forskellige aldersgrupper. I 2019 svarede 37 procent af de unge forbrugere, at bæredygtighed havde en stor (8 procent) eller nogen (39 procent) betydning. I 2021 var det vokset til 53 procent (44 + 9).
Læs også: E-eksport sikrer virksomheder 171 procent bedre indtjening end andre
”At tale om et ungdomsoprør er nok lige at tage munden for fuld, for pensionisterne tillægger faktisk bæredygtighed lige så stor en rolle, men jeg tror, at det er et varsel om, at bæredygtighed kommer til at fylde mere”, siger Niels Ralund.
Kravene til bæredygtighed vil stige
Derfor er det også rettidig omhu, at virksomhederne arbejder med den grønne omstilling, pointerer Niels Ralund:
”Jeg forventer, at der vil opstå flere krav og forventninger til alt fra emballage til transport og selve produkterne. Og det vil komme fra både indkøbere, offentlige instanser og forbrugerne. Derfor er det kun godt, at virksomhederne er i gang”.
”Vi ved, at nogle virksomheder holder igen med at markedsføre grønne initiativer, og det gør måske, at forbrugerne ikke ved, at de faktisk kan vælge eksempelvis et mere klimavenligt produkt eller grøn transport. Derfor stiller de ikke krav om det eller tillægger det en rolle. Og hvis forbrugerne ikke efterspørger det, så bliver det måske ikke en prioritet for nogle andre virksomheder”, fortsætter han.
Niels Ralund vurderer dog, at der i den kommende tid vil være flere netbutikker, der vil begynde at markedsføre deres grønne tiltag:
”Der er så mange gode initiativer, som netbutikkerne og leverandørerne kan være stolte af, så det forventer jeg. Om det vil påvirke forbrugernes holdning, må vi se til næste analyse – jeg tror det”.
- KCP
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.