Din forsyningskæde skal være cirkulær. Hvis du vil have en toplinje i 2030

Vi har brugt det hele. Alle ressourcer er stort set væk. Det er derfor definitivt slut med lineære forsyningskæder, der skaber enorme mængder affald. Forsyningskæder skal være cirkulære, og virksomheder, som ikke før 2030 er overgået til cirkulær, vil ikke have en chance.

”De virksomheder, som ikke har konverteret deres lineære forretningsmodeller og forsyningskæder til cirkulære modeller senest i år 2030, vil ikke have nogen toplinje og derved ikke nogen gang på jord”, fortæller Gitte Haar. Foto: Center for Cirkulær Økonomi..

24.03.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Så kontant lyder det fra Gitte Haar fra Center for Cirkulær Økonomi. Hun har de sidste 15 år haft fokus på cirkulær forretningsudvikling og har mange års erfaring med ledelse, forskning og økonomi – og har netop udgivet fire bøger om den grønne omstilling af virksomheder.

Hun holder oplæg på Optilons online minifestival om supply chain sustainability, og hun lægger hårdt ud med at konstatere, at vi allerede er for sent ude. Hvis vi som generation ønsker at overlevere en jordklode til fremtidige generationer, som kan imødekomme deres behov.

”Den grønne omstilling er en kæmpestor disrupter. Den er faktisk større end den digitale omstilling”, fortæller Gitte Haar. Arkivfoto..

Jorden brænder under os
Hun refererer til Brundtland Kommissionen, der i 1986 definerede bæredygtighed som:

”Bæredygtig udvikling understøtter nutidige generationers behov uden at kompromittere grundlaget for fremtidige generationers eksistens og velfærd”.

Hun påpeger, at verden i dag allerede har passeret det punkt, hvor fremtidige generationer ikke vil blive påvirket, og at det nu handler om at reducere skaderne. Hun peger også på, at ’skaderne’ ikke kun omfatter klimaforandringer, men i lige så høj grad biodiversitet, ressourceknaphed, brug af kemi og social ansvarlighed.

Helt overordnet slår hun fast, at vi som klode og befolkning har udtømt vores ressourcer og skadet klimaet i en sådan grad, at der ikke er noget alternativ til at blive cirkulær – for den globale økonomi, nationale økonomier og for de enkelte virksomheder.

Læs også: Nu skal indkøb være cirkulært – og det er ikke så kompliceret som det lyder

”De virksomheder, som ikke har konverteret deres lineære forretningsmodeller og forsyningskæder til cirkulære modeller senest i år 2030, vil ikke have nogen toplinje og derved ikke nogen gang på jord”, fortæller hun og tilføjer:

”Vi har de teknologier og den viden, der skal til. Det, der er brug for nu, er en ny måde at tænke på. For virksomheder handler det om at gentænke deres forretningsmodel, og her spiller forsyningskæderne en kæmpestor rolle. Hvis vi bare ser på udledninger, så viser mange undersøgelser, at op til 80 procent af virksomheders samlede udledninger sker i det, man kalder scope 2 og 3, altså i virksomhedens eksterne forsyningskæde hos leverandører”.

Hvad er cirkulær økonomi?
Gitte Haar redegør for, at økonomier og samfund var cirkulære ind til industrialiseringen omkring 1850. Det vil sige, at verdens befolkning i grove træk genbrugte ressourcer og ikke genererede affald. Det ændrede sig med industrialiseringen, hvor den cirkulære økonomi blev afløst af den lineære økonomi.

Den lineære økonomi er kendetegnet ved fuld og fri adgang til jordens ressourcer og stort set ingen lovgivningsmæssige reguleringer for udnyttelse af ressourcer eller miljømæssige effekter.

”Vi er nu tvunget af omstændighederne på vej ind i en cirkulær økonomi”, fortæller Gitte Haar.

Fakta om cirkulær økonomi

I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi høster, fremstiller, distribuere, forbruger og smider ud. Cirkulær økonomi er der, hvor vi med økonomiske gevinster genbruger og genanvender alle vores resurser og dermed fremstiller og forbruger bæredygtigt uafhængig af jomfruelige og fossile resurser. Bæredygtighed handler om, at vi udnytter jordens resurser uden at skade vores egen og fremtidige generationers mulighed for at leve i balance og opnå velstand globalt.

Kilde: Center for Cirkulær Økonomi, c-c-e.dk.

Den cirkulære økonomi er kendetegnet ved global mangel på ressourcer, genbrug af ressourcer, massive lovgivningsmæssige rammer for brug af ressourcer samt miljømæssige belastninger, digitale værktøjer og høj gennemsigtighed i ressourceforbrug samt produktion.

Hun fremhæver, at det er vigtigt at huske, at den største del af jordens befolkning stadig lever i en cirkulær økonomi. Den lineære økonomi og dens negativer påvirkninger kommer hovedsageligt fra den vestlige verden – Europa og Nordamerika.

”Der er mange drivkræfter, der skubber på denne udvikling. EU arbejder intenst på nye love og reguleringer, under rammerne af ’EU Green Deal’, der omfatter en massive og bred pallette af tiltag, som alle peger mod en cirkulær og bæredygtig økonomi. Der er også massiv vækst i markedskrav fra slutforbrugere, offentlige kunder og virksomhedskunder ligesom den udbredte mangel på ressourcer inden for energi, fødevarer, metaller, fibre og så videre, vi nu oplever, skaber behov for mere cirkularitet”, fortæller hun.

Læs også: Stor sanitetsproducent lancerer vugge-til-vugge

Hvad betyder det for virksomheder?
Det betyder ifølge Gitte Haar alt sammen, at virksomheder i løbet af de næste ganske få år skal omstille sig til en cirkulær forretningsmodel og forsyningskæde.

”Der er ingen vej udenom. De virksomheder, som ikke er cirkulære inden 2030, vil ikke have noget eksistensgrundlag. Det er ikke nødvendigvis en let forandring at koncertere til cirkulær økonomi, og mange virksomheder ved ikke, hvordan de skal gøre. Men én ting er sikker: Alle virksomheder skal starte omstillingen i dag, der er simpelthen intet alternativ”, fortæller hun.

Èt sted at starte er at se på, hvordan virksomhedens aktiviteter placerer sig i resursehierarkiet. Nederst i hierarkiet figurerer lossepladsen, og øvelsen handler i al enkelthed om at flytte virksomhedens aktiviteter så langt væk fra ’lossepladsen’ og så højt op i hierarkiet som muligt. Det øverste niveau i hierarkiet er ren cirkulær økonomi, hvor virksomheden:

• intet affald skaber,
• designer produkter med lang levetid, høj kvalitet og lavt vedligeholdelsesbehov, der let kan genbruges 1:1 efter endt levetid og
• udfaser al brug af engangsprodukter og -emballage.

EU går forrest
Gitte Haar fremhæver, at EU og Europa går forrest i udviklingen af reguleringer og standarder, som driver udviklingen mod cirkulær økonomi, og at andre verdensdele i høj grad kigger i retning mod EU for at finde inspiration.

Bliv klogere på grøn omstilling

Læs mere om hvordan I omstiller til cirkulær økonomi her.

Hun fremhæver en lang række tiltag, der alle understøtter udviklingen mod en cirkulær økonomi. Det omfatter for eksempel:

• EU-krav om genanvendelse på alle typer materialer.
• Forbud mod eksport og import af affald.
• Standarder for sortering af husholdningsaffald og her går de nordiske lande forrest.
• Udvidet producentansvar for alle produktkategorier. Det omfatter for eksempel krav om længere produktlevetider, mindst fem års reparations- og vedligeholdelsesgaranti, producentansvar for produktets fulde livscyklus, producentansvar for take-back systemer og tydelig mærkning af produkter omkring sortering og genbrug.
• PEF (product environmental footprint) på bæredygtige produkter baseret på standardiserede livscyklusanalyser og med mulighed for at sammenligne på produktniveau.
• Nye aftaler med kunder og leverandører, der har fokus på at sikre fremtidig adgang til råmaterialer.

Gitte Haar slutter af med at formilde en meget klar konklusion:

”Den grønne omstilling er en kæmpestor disrupter, den er faktisk større end den digitale omstilling. Virksomhedernes ansvar og bæredygtighed vil hurtigt brede sig til den fulde værdikæde, livscyklusanalyser (LCA) og PEF vil skabe meget af grundlaget og EU er i fuld gang med at skabe rammerne for en omfattende grøn omstilling af både samfund og erhvervsliv i de kommende få år”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.04.2024SCM.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024SCM.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Site Manager

Er du vores nye jonglør? Når vi installerer vores komplekse og højteknologiske logistikløsninger på kundernes sites overalt i verden, har vi brug for en Site Manager, der er i stand til at jonglere med adskillige opgaver og bevare overblikket. Samtidig skal det sikres, at vores stærke relationer både internt og til vores kunder bevares og udvikles. Er det dig? Så tilbyder vi en stilling som Site Manager!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle