Digital sikkerhed kræver kontrol

At have sikkerhed i sin virksomhed og sin forsyningskæde kræver kontrol og målbarhed. Selv de risici du ikke kan fjerne, kan højne dit sikkerhedsniveau, blot ved at du kender til dem, forklarer Huaweis sikkerhedschef, Kim Larsen.

Digitale døre skal holdes låst, så vigtig information bliver i virksomheden. Hvidbog fra Huawei tager netop det emne op..

03.11.2016

Clara Hennecke Mikkelsen, SCM.dk

Kim B. Larsen er Cyber Security Officer i Huaweis danske afdeling. Han har før været Chief Information Security Officer med ansvar for it-sikkerheden i Politiets Efterretningstjeneste (PET) - en stilling han havde i 11 år. .

Den multinationale telekommunikationsvirksomhed Huawei udgav i juni virksomhedens fjerde hvidbog om sikkerhed i forsyningskæden. SCM.dk har taget en snak med Huaweis sikkerhedschef (Cyber Security Officer) i Danmark, Kim Larsen, om risici, forebyggelse, lovgivning og målbarhed. 

Sikkerhed i forsyningskæden er ikke så enkelt, som det var engang. I vores digitale og moderne verden handler det ikke kun om at have gode låse og trygge rammer, men også om at holde digitale døre låst, så vigtig information bliver i virksomheden.

Kim Larsen beskriver alle virksomheder, der lever af viden og producerer deres egne ting, som værende potentielt i fare for informationslæk. Hvis man ikke har styr på sin forsyningskæde, er der risici for, at man kan blive eksponeret negativt, hvis en underleverandør fx ikke opfylder de krav, der er stillet til den.

”I virksomheder er der altid den trussel, at folk videregiver oplysninger, de ikke skulle have gjort. Derudover er der truslen om tyveri, og så der er hele den her intellectual property-del. Man giver jo noget af kontrollen videre, hvis man har underleverandører og partnere, som man arbejder tæt sammen med”, forklarer Kim Larsen.

Læs også: Mere sikkerhed i supply chains

For at forebygge risici som de ovenstående skal man tage kontrollen med sin forsyningskæde, forklarer Kim Larsen, hvilket netop er, hvad rigtig mange virksomheder er begyndt på:  

”Sikkerhed er blevet et kæmpe emne. Og det har gjort, at mange har kigget indad, og rent faktisk har fået gjort det, som man længe har sagt, man har gjort - det vil sige fået lavet nogle ordentlige politikker og procedurer for medarbejdere, papirhåndtering og sikkerhedsstrukturer i virksomheden”.

<p>”Vi har i Hvidbogen lavet 46 baseline områder spørgsmål, man kan bruge til at skabe noget målbarhed angående sikkerheden. Målbarheden og risikoafvejning er det vigtigste i det her”. </p>

Kim Larsen, sikkerhedschef i Huawei.

Kæden er ikke stærkere end det svageste led
Når man skal have styr på sikkerheden i sin virksomhed og forsyningskæde, gælder det om, at man sikrer sig, at der ikke er nogle steder i hverken virksomheden eller forsyningskæden, der bliver slækket på sikkerhedsstrukturen:

”Det gælder helt konkret om at stille samme krav til ens virksomhed, som man stiller til sig selv. At få styr på papirhåndteringen i virksomheden, få styr på produktionen, få styr på medarbejderne. Stille sig selv spørgsmål som ’hvem har man ansat? Hvordan får de adgang til ens faciliteter? ’ Og det samme gælder i forsyningskæden”, siger Kim Larsen og eksemplificerer:

”Hvis man netop har afgivet noget af sin intellectual property til nogle andre – altså hvis man har fremstillet noget, en komponent af en art, og har lagt det ud til en produktionsvirksomhed - så skal man jo sikre sig, at de ikke giver det her produktkendskab videre til andre. Det handler om insidertruslen, altså hvis en medarbejder videregiver information, der ikke skulle videregives”.

Sikkerhedschefen nævner sikkerhedscertificeringen ISO 27001, som et konkret værktøj man kan tage i brug. ISO 27001 er en international standard for informationssikkerhed, individuelt opbygget til at møde den enkelte virksomheds behov.

”Det gælder altså om, at få styr på hele den proces og hele den ramme, der udgør ens sikkerhedsstruktur. Helt basalt handler det om, at en kæde ikke er stærkere end det svageste led. Det gælder også forsyningskæden”.

Gennemsigtighed i leverandørkrav
Man skal dog passe på med at lovregulere som et skridt mod mere sikkerhed, mener Huaweis sikkerhedschef. Og hvis staten endelig skal styre gennem lovgivning, skal den gøre det i samarbejde med industrien, understreger han.

<p>”En kæde er ikke stærkere end det svageste led. Det gælder også forsyningskæden”.</p>

Kim Larsen, sikkerhedschef i Huawei.

”Men til gengæld er det også vigtigt, at staten, som jo er kunde hos rigtig mange af os, sætter nogle transparente krav til leverandørerne. Det er noget vi arbejder tæt sammen med blandt andre Dansk Industri for at få gennemført”.

Der skal altså sættes standarder i stedet for at laves lovgivning på området. Og helst EU-standarder, snarer end nationale krav.  

”Man må jo erkende, at Danmark ikke er et kæmpestort marked og ved at gøre det større – ved fx at sætte standarder inden for EU – bliver det nemmere for de store leverandører at anerkende de krav og være med”.

Målbarhed frem for alt
Når man starter på at lave sikkerhed, kan man pludselig blive opmærksom på, hvor mange huller der måske er i ens sikkerhed. Hvor meget man ikke har under kontrol. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal dække dem alle, hvis man eksempelvis ikke har ressourcerne dertil. Det er nemlig i sig selv en styrke, at man er bevidst om de huller, der kan være og de risici, hullerne medfører.

Det at få styr på sin leverandørkontrol og blive bevidst om eventuelle huller, giver en målbarhed i forhold til virksomhedens reelle risikobillede. Og dét er noget af det vigtigste.

Læs også: Bliver din forsyningskæde løftet eller bremset af it?

”Vi har i Hvidbogen netop lavet 46 Baseline områder spørgsmål, man kan bruge til at skabe noget målbarhed angående sikkerheden. Spørgsmålene bevæger sig inden for forskellige områder, så man meget specifikt kan gå ud til sin leverandør og sige ’Nu vil vi gerne kigge på din personelsikkerhed, nu vil vi gerne kigge på din informationshåndtering’. Og så kan man simpelthen måle sig frem til hvilke risikogrupper, man har”, siger Kim Larsen og tilføjer:

”Målbarheden giver langt bedre mulighed for risikostyring og er bare… Det er det vigtigste i det her”. 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online