Digital Prototyping: Design og produktion smelter sammen
Bilproducenter har i årevis brugt Digital Prototyping i design- og produktionsfasen, men nu vinder teknologien også frem i andre industrier og mindre virksomheder. Fordelene er blandt andet bedre informationsflow i de opsplittede forsyningskæder, reduktion i design- og produktionsomkostninger samt kortere time-to-market.
Nej, det er ikke en virkelig bil, men derimod en virtuel model. .
Hvad enten man spotter en elegant Aston Martin med frække fælge, eller en robust Volvo der kan modstå svenske elge, kan man være næsten sikker på, at der er anvendt Digital Prototyping til at skabe de firhjulede. Samtlige bilproducenter har i årevis anvendt softwareteknologien i design- og produktionsfasen, men nu er andre industrier og mindre virksomheder også begyndt at bruge teknologien i en bred variant af produkter som kompressorer, skibe, møbler og gaffeltrucks.
Det skyldes, at priserne på løsningerne er dalet kraftigt - til omkring en femtedel af prisen sammenlignet med for fem år siden, fortæller Autodesk, en af verdens største udviklere af designsoftware.
Ved hjælp af Digital Prototyping kan man let skabe en enkelt digital model til visualisering, simulering og analyse af ens design. Dermed kan man helt eller delvist eliminere behovet for fysiske prototyper for at kunne opleve ens design, kontrollere om det virker efter hensigten, og om det kan holde til de belastninger, som forventes.
Via avanceret 3D-projektor-teknologi kan man løfte den virtuelle oplevelse af en digital prototype til nye højder - fx gå rundt om bilen, hive fat i døren, dykke hovedet ned i motorhjelmen osv.
En af de nye industrier udenfor bilbranchen, som anvender teknologien, er HTC Sweden, der laver gulvpoleringsmaskiner. Før udviklede virksomheden fem fysiske prototyper af en maskine, hvilket kostede cirka én million Svenske kroner. Nu udvikles én research prototype på baggrund af en enkelt digital model.
Den største fordel ved at bruge Digital Prototyping er helt klart omkostningsbesparelser, siger produktudviklingschef Karl Thysell.
Digitalt dataflow
Digital Prototyping betyder også, at der bliver et langt bedre samspil mellem designere, ingeniører og produktionsteam, fordi kommunikationen er digital frem for analog. Hvis der laves ændringer i designet, opdateres alle data automatisk videre i flowet, så man sikrer, at alle arbejder med samme data.
Med et digitalt formgivningsværktøj kan man spille bold mellem designer, modelmager og produktionsforbereder så mange gange, man vil. Og man kan faktisk begynde at lave produktionsforberedelser samtidig med designudvikling, fordi når du retter på industrielle designflader, opdateres rettelserne i de øvrige systemer. Det betyder, at man frigør tid og ressourcer, og man kan så vælge at gøre tingene hurtigere og derved spare penge, eller tage sig tid til at optimere så man får lavet designs, der er meget mere konkurrencedygtige, siger Mads Storgaard, Autodesks salgschef for løsninger til fremstillingsindustrien i Norden.
Udover at reducere design- og produktionsomkostninger giver de forbedrede processer også kortere time-to-market. En analyse fra Aberdeen Group i 2006 viste, at virksomheder, der benytter Digital Prototyping, har hentet 58 dage i time-to-market.
Hos HTC Sweden er det i høj grad tilfældet:
3D-design gør alting hurtigere for os, når vi udvikler nyt udstyr. Med 2D havde vi produktlanceringer hvert andet eller tredje år, men nu starter vi normalt designprocessen seks måneder før lancering af et nyt produkt, siger Karl Thysell.
Undgå misforståelser
I en virkelighed hvor virksomheder outsourcer som aldrig før, kan Digital Prototyping sikre bedre forståelse af designdata.
Behovet for samarbejde bliver endnu vigtigere, jo flere eksterne partnere man samarbejder med, for man kan ikke bare løbe ned i værkstedet og sige, at der er en ændring. Derudover kan der også være sproglige barrierer, som gør, at der kan opstå misforståelser, og så bliver det netop vigtigt, at man ikke overlader til underleverandører at genskabe informationen, siger Mads Storgaard.
Man giver også underleverandøren mulighed for at opleve produktet så optimalt som muligt, før det bliver lavet rigtigt. Så ved han, hvad det er, og kan bedre give sit tilbud på, hvad han kan producere det for, hvornår han kan levere, og hvilket materialeforbrug der er.