Det kræver plads at producere mere grøn energi

Det danske energibehov står til mindst at blive fordoblet frem mod 2050. Sol og vind vil afløse fossil energiproduktion, men vedvarende energianlæg fylder mere. Det skal der reserveres plads til, når politikerne skal lægge brikkerne til, hvordan vi fremover bedst udnytter det danske areal. Det oplyser CONCITO i en ny rapport ’Energiproduktionens betydning for fremtidens arealanvendelse'.

Fremtidens vedvarende energiproduktion kommer til at kræve mere plads. Derfor skal vi sikre, at vi kan producere mest mulig vedvarende energi på mindst mulig plads - som for eksempel i hybridparker med både sol, vind og plads til natur. Foto: CONCITO

11.09.2024

SCM.dk

El-biler ruller i lange baner afsted på de danske veje og stadig flere opvarmer deres boliger med varmepumper. Elektrificeringen er i fuld gang, og det betyder, at efterspørgslen på el og dermed elproduktionen stiger markant de kommende år. Samtidig er der et politisk ønske om, at Danmark skal blive eksportør af både energi, brint og andre flydende brændsler produceret gennem Power-to-X, hvilket er en meget energikrævende proces.

Al denne energi vil kræve plads at producere. Det nøjagtige omfang vil afhænge af, hvordan vi vælger at fremstille energien, det fremtidige danske forbrug og eksportambitionerne, hedder det i rapporten.

”Det danske areal er begrænset, og der er et klart behov for at sikre nok plads til natur, biodiversitet og mange samfundskritiske aktiviteter som for eksempel klimasikring. Men energiproduktionen kommer til at kræve mere plads fremover, og derfor skal vi sikre, at vi kan producere mest mulig vedvarende energi på mindst mulig plads”, siger forfatter af rapporten, analytiker Amanda Fehler Vallgårda, CONCITO.

Der er gode muligheder for at kombinere energiproduktion med andre aktiviteter på det samme areal, for eksempel vindmøller og fødevareproduktion. Den mest arealeffektive energiproduktion er hybridparker, der kombinerer vindmøller og solceller. Hybridparker er 800 gange mere arealeffektive end energi produceret af biomasse, som er den mindst arealeffektive energiform.

Den nye rapport belyser størrelsen på arealaftrykket af energiproduktion og CO2-fangst. Analysen estimerer arealaftrykket af forskellige energiteknologier og beregner det afledte arealbehov af CO2-fangst og Power-to-X.

Det fremgår, at energi fra biomasse fylder klart mest, mens solceller fylder mindst. På én hektar er det muligt årligt at producere cirka 17 MWh energi fra biomasse, eller 800 MWh fra solceller. Kombineres solceller og vindmøller i en energipark, er det muligt årligt at producere over 1.000 MWh på én hektar.

Danmark har sat kurs mod at blive klimaneutral og på sigt klimapositiv, hvor vi fjerner mere CO2 fra atmosfæren, end vi tilfører. Det kræver både CO2-fangst og -lagring. Det kan enten ske på naturlig vis ved planters optag af CO2, eller ved hjælp af forskellige teknologier for eksempel DAC (hvor man suger CO2 ud af atmosfæren) eller CCS (hvor CO2 opfanges ved storstenen og lagres). Både DAC og CCS er energiintensive teknologier og produktionen af energien kræver plads.

”Energiproduktionen skal indtænkes i en national arealstrategi. Jo mere CO2 vi i fremtiden skal fange, og jo mere flydende energi vi vil eksportere, jo større er arealaftrykket fra energiproduktionen. Både placering og størrelsen på det areal vi afsætter til energiproduktion, har betydning for både energisystemets funktionalitet og for andre arealanvendelser”, siger Amanda Fehler Vallgårda.

Læs også: Producentansvar for emballage: Få tilmeldinger vækker bekymring

Det er ikke kun i Danmark, at energiproduktionen stiger. Det globale areal, der skal bruges til energiproduktion, forventes at blive seksdoblet frem mod 2050. Stigningen skyldes dels en øget generel energiefterspørgsel globalt, men også at vedvarende energiproduktion såsom solceller og vindmøller i stigende grad skal overtage produktionen. Disse energiformer er mere pladskrævende end de fossile energikilder, men spiller en afgørende rolle i indsatsen for at nå klimaneutralitet. Det er derfor en global udfordring at finde pladsen til at producere fremtidens vedvarende og klimavenlig energi.

Kilde: Concito

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Flyt flere dollies på én gang med Adapter Pallet og Agilox ONE

13.12.2024SCM.dk

3D og AI skal opgradere danske slagterier

10.12.2024SCM.dk

Investorer booster startup, der lover chokoladelignende alternativ

05.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Effektiv belysning, der skaber tryghed i produktion og lager

04.12.2024Zetes

Sponseret

SBM makes progress in traceability and tackles serialisation with Zetes

03.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Intelligent automatisering, der prioriterer sikkerhed

21.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Test af Agilox ONE-versioner hos Lindab

19.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Automatisering som nøglen til moderne affaldshåndtering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup