Det er småt med brug af generativ AI i virksomheder

Danmarks største erhvervsorganisationer er gået sammen om en ny analyse for at tage pulsen på generativ AI. Her står det klart, at begejstringen er stor. Men data viser, at Danmark endnu ikke er på niveau med Sverige og Norge, hvad angår implementering af generativ AI i virksomheder.

For første gang nogensinde er der udarbejdet en omfattende analyse, som tager pulsen på arbejdet med generativ AI på tværs af industrier og virksomheder i Danmark. Undersøgelsen viser, at det er småt med brug af generativ AI i virksomhederne. Foto: 123rf.com

20.03.2024

SCM.dk

Danmark har længe toppet listerne over verdens mest digitaliserede lande. Men når det kommer til det seneste skud på stammen i den teknologiske udvikling, nemlig generativ AI, så er Sverige og Norge længere fremme. Danmark lander nede på en tredjeplads blandt vores nordiske naboer, hvor kun Finland klarer sig dårligere. 

Lige nu er det et fåtal af danske virksomheder – 12 procent – som har implementeret generative AI-pilotprojekter i organisationen, som for eksempel tekst- og billedgenerering. Blot 5 procent har implementeret teknologien udover pilotstadiet i flere funktioner.

Det viser en ny omfattende rapport udarbejdet af det internationale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG) i et bredt samarbejde med danske erhvervsorganisationer – Dansk Erhverv, Dansk Industri, Finans Danmark, F&P (Forsikring & Pension) og IT-Branchen. 

Rapporten udkom den 18. marts og er den første af sin slags, der tager pulsen på en lang række af virksomheders aktiviteter inden for generativt AI på tværs af industrier i Danmark. Analysen er baseret på svar fra i alt 572 ledende chefer i danske virksomheder.

Det er bestemt muligt at generobre den danske førerposition, men det kræver at både det offentlige og private sætter aktivt ind for at sætte skub på udviklingen. Rapporten tilbyder netop virksomhedsledere en konkret og praktisk guide til at overkomme de barrierer, som analysen har identificeret. 

Zoomer vi ind på Danmark, ser vi – til trods for at være bagud – en stor interesse for generativ AI, hvor 81 procent tror på forretningspotentiale. Omkring 50 procent af topcheferne mener, at den positive effekt af teknologien vil være betydelig eller ligefrem transformerende for virksomheden. 

For at få succes og for alvor at melde sig på banen, skal virksomheder, ifølge analysen, tænke skridtet videre udover den basale brug af generativ AI. Data viser, at de cirka 21 procent virksomheder, der har formået at udnytte det fulde potentiale ved generativ AI, har anvendt teknologien til at transformere både omkostninger og skabe vækst. Disse virksomheder har introduceret nye produkter eller tjenester, forbedret kundetilfredsheden og øget omsætningen. For at nå dette punkt er det nødvendigt, at CEO'en har en klar vision for de fulde muligheder med generativ AI.

Læs også: Odense Robotics StartUp Fund er blandt Europas bedste

Blandt alle organisatoriske udfordringer ved implementeringen af generativ AI er talentmangel den mest kritiske. 71 procent af de adspurgte betragter mangel på talent som en væsentlig udfordring. Alligevel har 55 procent af dem ingen planer om at iværksætte initiativer for rekruttering eller kompetenceudvikling af deres ansatte.

Kilde: Boston Consulting Group

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online