Det er småt med brug af generativ AI i virksomheder

Danmarks største erhvervsorganisationer er gået sammen om en ny analyse for at tage pulsen på generativ AI. Her står det klart, at begejstringen er stor. Men data viser, at Danmark endnu ikke er på niveau med Sverige og Norge, hvad angår implementering af generativ AI i virksomheder.

For første gang nogensinde er der udarbejdet en omfattende analyse, som tager pulsen på arbejdet med generativ AI på tværs af industrier og virksomheder i Danmark. Undersøgelsen viser, at det er småt med brug af generativ AI i virksomhederne. Foto: 123rf.com

20.03.2024

SCM.dk

Danmark har længe toppet listerne over verdens mest digitaliserede lande. Men når det kommer til det seneste skud på stammen i den teknologiske udvikling, nemlig generativ AI, så er Sverige og Norge længere fremme. Danmark lander nede på en tredjeplads blandt vores nordiske naboer, hvor kun Finland klarer sig dårligere. 

Lige nu er det et fåtal af danske virksomheder – 12 procent – som har implementeret generative AI-pilotprojekter i organisationen, som for eksempel tekst- og billedgenerering. Blot 5 procent har implementeret teknologien udover pilotstadiet i flere funktioner.

Det viser en ny omfattende rapport udarbejdet af det internationale konsulenthus Boston Consulting Group (BCG) i et bredt samarbejde med danske erhvervsorganisationer – Dansk Erhverv, Dansk Industri, Finans Danmark, F&P (Forsikring & Pension) og IT-Branchen. 

Rapporten udkom den 18. marts og er den første af sin slags, der tager pulsen på en lang række af virksomheders aktiviteter inden for generativt AI på tværs af industrier i Danmark. Analysen er baseret på svar fra i alt 572 ledende chefer i danske virksomheder.

Det er bestemt muligt at generobre den danske førerposition, men det kræver at både det offentlige og private sætter aktivt ind for at sætte skub på udviklingen. Rapporten tilbyder netop virksomhedsledere en konkret og praktisk guide til at overkomme de barrierer, som analysen har identificeret. 

Zoomer vi ind på Danmark, ser vi – til trods for at være bagud – en stor interesse for generativ AI, hvor 81 procent tror på forretningspotentiale. Omkring 50 procent af topcheferne mener, at den positive effekt af teknologien vil være betydelig eller ligefrem transformerende for virksomheden. 

For at få succes og for alvor at melde sig på banen, skal virksomheder, ifølge analysen, tænke skridtet videre udover den basale brug af generativ AI. Data viser, at de cirka 21 procent virksomheder, der har formået at udnytte det fulde potentiale ved generativ AI, har anvendt teknologien til at transformere både omkostninger og skabe vækst. Disse virksomheder har introduceret nye produkter eller tjenester, forbedret kundetilfredsheden og øget omsætningen. For at nå dette punkt er det nødvendigt, at CEO'en har en klar vision for de fulde muligheder med generativ AI.

Læs også: Odense Robotics StartUp Fund er blandt Europas bedste

Blandt alle organisatoriske udfordringer ved implementeringen af generativ AI er talentmangel den mest kritiske. 71 procent af de adspurgte betragter mangel på talent som en væsentlig udfordring. Alligevel har 55 procent af dem ingen planer om at iværksætte initiativer for rekruttering eller kompetenceudvikling af deres ansatte.

Kilde: Boston Consulting Group

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online