17.12.2020  |  Lager & distribution

Desperat mangel på containere i Asien

Det absolut største problem i container shipping lige nu er den radikale mangel på tomme containere i nøgleområder, og det gælder særlig Asien. Der er udsigt til, at problemet vil fortsætte ind i januar eller længere.

Der er blevet sejlet så enorme mængder af gods fra Asien til Europa og USA i den seneste periode, at det har skabt ubalance i fordelingen af containere på verdenskortet. Containere – tomme som fyldte – hober sig op i vestlige havne og lagerpladser, mens arealerne til tomme containere i Asien er fyldt med luft.

Det driver spotmarkedsprisen for containertransport op i historiske niveauer lige nu - sådan lyder det fra analysehuset Sea-Intelligence i en pressemeddelelse.

Effekten er et stort pres på de mange virksomheder, der har behov for containerfragt i rette tid til rette pris, og mange stiller sig selv spørgsmålet: Hvornår vil manglen på containere være løst? Hvor længe skal dette dog vare?

Sea-Intelligence har i en dugfrisk analyse forsøgt at svare på det spørgsmål, og deres svar er ikke opmuntrende løsning for de mange virksomheder, der har behov for at få flyttet deres varer mellem kontinenterne.
Analysehuset har estimeret den globale container mængde og den globale forsendelsesvolumen. De har dernæst fastlagt tidshorisonten for læsning af en container i Asien, transport til destination, losning af varer og returtransport til afskibningsstedet i Asien. Analytikerne har dernæst sammenholdt det med Container Trade Statistics (CTS) efterspørgselsdata og det potentielle stødpudelager af tomme containere tilgængelige i Asien.

Resultatet er en modellering af tomme containere tilgængelige i Asien. De har dernæst modelleret for fire forskellige strategier, som containerrederierne kan gøre brug for at løse mangelsituationen.

Ét af strategiscenariaene åbner op for en mulighed for, at mangelsituationen kan blive løst i januar måned 2021. Det indebærer, at rederierne både køber nye containere og aggressivt repositionerer containerne. Det er også ifølge Sea-Intelligence præcis den strategi, som rederierne i øjeblikket forfølger. Men denne strategi skaber markante problemer for back-haul shippers, altså de lastbiler der transporterer containere over land til og fra containerhavne. De kan simpelthen ikke følge med. Der er derfor en risiko for, at containerbalancen først er på plads engang i februar måned eller senere.

- PBH

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere