19.05.2023  |  Strategi & ledelse

Den regenerative forretning afløser den bæredygtige forretning

Bæredygtighed er på kort tid blevet helt centralt for alverdens virksomheder og ikke mindst for forsyningskæder. Men det er ifølge Kearneys Global Sustainability Director og World Economic Forum ikke nok. Oliver Dudok van Heel opfordrer virksomheder til at anlægge en regenerativ tilgang, hvor de aktivt bidrager til at genskabe balancen i natur og samfund.

Det handler om at give mere end, virksomheden tager. Det er nye toner, og det er essensen i ’den regenerative forretning’, som ifølge Oliver Dudok van Heel er i færd med at afløse ’den bæredygtige forretning’. Han er Global Sustainability Director i konsulenthuset Kearney.

Det beskriver han i artiklen ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability” udgivet af World Economic Forum i marts 2023. Det er også på agendaen, når Den Danske Supply Chain Konference bliver afviklet den 25. maj.

”På få år er der sket et markant skifte i virksomheders tilgang til ESG og bæredygtighed. Det blev tidligere betragtet som en ekstra byrde forbundet med risikostyring og omkostninger. Det bliver i dag betragtet som en hovednøgle til vækst på den lange bane”, skriver han.

Ikke nok at belaste mindre
Det radikale skifte bliver drevet af voksende forbrugerbevidsthed, skarpere reguleringer og stigende krav fra investorer og banker. Det har fået mange virksomheder til at fokusere på en målsætning om at reducere deres belastning af natur og samfund. Der er masser af data, som dokumenterer denne udvikling.

”Denne udvikling er positiv; men det er ikke nødvendigvis tilstrækkeligt, hvis vi skal løse den globale og omfattende krise, vi befinder os i”, skriver han og peger på, at verdens udfordringer er mangfoldige og bredspektrede.

Det handler både om udfordringer for klima, biodiversitet, mangel på kritiske naturressourcer med mere – og skalaen for udfordringerne er så chokerende alvorlige, at det begynder at gå op for mange, at der skal mere til end bare ’at forurene mindre’.

”Effekterne af ubalancerne rammer alle i form af naturkatastrofer, brud på menneskerettigheder, pandemier og galopperende inflation”, skriver Oliver Dudok van Heel.

Genskab balancen
Han peger på, at der er overbevisende grunde til, at virksomheder skal anlægge et langtidsorienteret syn og udvikle regenerative forretningsmodeller, der bidrager til at genskabe balancen med natur og samfund – og regenerere naturressourcer samt sunde sociale systemer.

Han fremhæver, at der er mange tegn på, at der foregår et paradigmeskifte fra bæredygtighed 1.0 til den regenerative forretning – og at det giver mening for både natur, samfund og forretning.

”Indtil nu har de fleste virksomheder fokuseret på deres klimaaftryk som et måltal – den tilgang er for snæver, der skal en meget brede og mere helhedsorienteret tilgang til”, skriver han og peger på to vigtige pointer, som adskiller bæredygtighed 1.0 og den regenerative forretning:

1. Den regenerative model tager højde for ikke kun de direkte effekter af egen virksomhed, men tager også højde for de bredere systemer, som virksomheden agerer i.
2. Målet for den regenerative forretning er ikke blot at begrænse skaden på planet og samfund, men også systematisk at give mere tilbage, end forretningen tager fra natur og samfund.

Fem trin til det regenerative
”Der er masser af isolerede tiltag, der peger i den regenerative retning. Prioriteten nu må være at gå mere systematisk til værks og gøre den regenerative bestræbelse til en central del af alle forretningsstrategier”, skriver Oliver Dudok van Heel. Han fremhæver fem trin til at indarbejde det regenerative i strategi og drift:

1. Formulerer jeres vision for systemisk forandring.
2. Kortlæg systemer og identificer løftestangs-punkter.
3. Opstil en regenerativ strategi.
4. Evaluer forretningsmodeller.
5. Definer og lever værdi.

Kilde: ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability”

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere