19.05.2023 | Strategi & ledelse
Den regenerative forretning afløser den bæredygtige forretning
Bæredygtighed er på kort tid blevet helt centralt for alverdens virksomheder og ikke mindst for forsyningskæder. Men det er ifølge Kearneys Global Sustainability Director og World Economic Forum ikke nok. Oliver Dudok van Heel opfordrer virksomheder til at anlægge en regenerativ tilgang, hvor de aktivt bidrager til at genskabe balancen i natur og samfund.
”Indtil nu har de fleste virksomheder fokuseret på deres klimaaftryk som et måltal – den tilgang er for snæver, der skal en meget brede og mere helhedsorienteret tilgang til”, skriver Oliver Dudok van Heel. Arkivfoto fra 123rf.com.
Det handler om at give mere end, virksomheden tager. Det er nye toner, og det er essensen i ’den regenerative forretning’, som ifølge Oliver Dudok van Heel er i færd med at afløse ’den bæredygtige forretning’. Han er Global Sustainability Director i konsulenthuset Kearney.
Det beskriver han i artiklen ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability” udgivet af World Economic Forum i marts 2023. Det er også på agendaen, når Den Danske Supply Chain Konference bliver afviklet den 25. maj.
”På få år er der sket et markant skifte i virksomheders tilgang til ESG og bæredygtighed. Det blev tidligere betragtet som en ekstra byrde forbundet med risikostyring og omkostninger. Det bliver i dag betragtet som en hovednøgle til vækst på den lange bane”, skriver han.
Ikke nok at belaste mindre
Det radikale skifte bliver drevet af voksende forbrugerbevidsthed, skarpere reguleringer og stigende krav fra investorer og banker. Det har fået mange virksomheder til at fokusere på en målsætning om at reducere deres belastning af natur og samfund. Der er masser af data, som dokumenterer denne udvikling.
”Denne udvikling er positiv; men det er ikke nødvendigvis tilstrækkeligt, hvis vi skal løse den globale og omfattende krise, vi befinder os i”, skriver han og peger på, at verdens udfordringer er mangfoldige og bredspektrede.
Det handler både om udfordringer for klima, biodiversitet, mangel på kritiske naturressourcer med mere – og skalaen for udfordringerne er så chokerende alvorlige, at det begynder at gå op for mange, at der skal mere til end bare ’at forurene mindre’.
”Effekterne af ubalancerne rammer alle i form af naturkatastrofer, brud på menneskerettigheder, pandemier og galopperende inflation”, skriver Oliver Dudok van Heel.
Genskab balancen
Han peger på, at der er overbevisende grunde til, at virksomheder skal anlægge et langtidsorienteret syn og udvikle regenerative forretningsmodeller, der bidrager til at genskabe balancen med natur og samfund – og regenerere naturressourcer samt sunde sociale systemer.
Han fremhæver, at der er mange tegn på, at der foregår et paradigmeskifte fra bæredygtighed 1.0 til den regenerative forretning – og at det giver mening for både natur, samfund og forretning.
”Indtil nu har de fleste virksomheder fokuseret på deres klimaaftryk som et måltal – den tilgang er for snæver, der skal en meget brede og mere helhedsorienteret tilgang til”, skriver han og peger på to vigtige pointer, som adskiller bæredygtighed 1.0 og den regenerative forretning:
1. Den regenerative model tager højde for ikke kun de direkte effekter af egen virksomhed, men tager også højde for de bredere systemer, som virksomheden agerer i.
2. Målet for den regenerative forretning er ikke blot at begrænse skaden på planet og samfund, men også systematisk at give mere tilbage, end forretningen tager fra natur og samfund.
Fem trin til det regenerative
”Der er masser af isolerede tiltag, der peger i den regenerative retning. Prioriteten nu må være at gå mere systematisk til værks og gøre den regenerative bestræbelse til en central del af alle forretningsstrategier”, skriver Oliver Dudok van Heel. Han fremhæver fem trin til at indarbejde det regenerative i strategi og drift:
1. Formulerer jeres vision for systemisk forandring.
2. Kortlæg systemer og identificer løftestangs-punkter.
3. Opstil en regenerativ strategi.
4. Evaluer forretningsmodeller.
5. Definer og lever værdi.
Kilde: ”Let’s talk about ’regenerative business’ not sustainability”
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.