De hurtige spiser de langsomme

I en supply chain-verden med hastigt stigende kompleksitet, datamængder og risici, kan Business Intelligence-værtøjer ifølge eksperter være en stor hjælp til at analysere data, skabe beslutningsgrundlag, regulere adfærd og reagere hurtigt. Hvis stamdataene vel at mærke er på plads.

Hvordan opnår man det rigtige beslutningsgrundlag, når driften drøner derudaf med to gange lysets hastighed? BI kan være en hjælp. Foto: Kuehne + Nagel..

04.10.2011

SCM.dk

Ingen er i tvivl om, at det der med at styre en forsyningskæde i dag er en uhyre kompleks opgave, og at forandringshastigheden rykker big time. Ingen er ej heller i tvivl om, at udviklingen af IT-systemer, der kan støtte denne ledelsesopgave, går mindst lige så hurtigt. Men hvordan holder man styr på alle de millioner af data, som pisker rundt i systemerne? Og hvordan opnår man det rigtige beslutningsgrundlag, når driften drøner derudaf med to gange lysets hastighed? Det er nemlig ikke den stærkeste eller største, der overlever, men den hurtigste. Her kan Business Intelligence ifølge eksperter være en hjælp.

Hvor er beslutningsgrundlaget?
Men hvordan får man løbende indsigt i forsyningskæden og skaber sig det rette beslutningsgrundlag? Kan Business Intelligence-værktøjer være en hjælp til at skabe det rette overblik i realtid, så supply chain-ledelsen kan imødekomme ovenstående spørgsmål? Kan supply chain-ledelsen forbedre præcisionen på behovsprognoser samt synkroniseringen mellem forsyning og efterspørgsel med blot et par procent, er der store gevinster i sigte.

Mange eksperter er enige om, at Business Intelligence-værktøjer (BI) rent faktisk kan være en god støtte. Men de er også enige om, at der er nogle forudsætninger, som skal være på plads inden, Business Intelligence-systemerne giver mening og skaber værdi for virksomheden.

Forudsætningerne handler om datakvalitet og integration. Leder af BI-forretningsområdet i EG A/S Lars Bo Nielsen formulerer det på denne måde: ”Lad os se det i øjnene, datakvalitet og integration er opgave nummer ét. Næsten alle forsyningskæder opererer med et hav af forskellige datakilder, applikationer, formater, tidszoner, operative systemer etc. Det er i langt de fleste virksomheder en stor og overset udfordring at få styr på stamdatakvaliteten og sikre sig, at der er en god datadisciplin i alle hjørner af virksomheden og værdikæden. Vi oplever gang på gang, at virksomheder tror, deres stamdatakvalitet er i orden, men det viser den sig så ikke at være, og det skaber en masse støj og spild hele vejen igennem værdikæden. Næsten alle data og aktiviteter bliver påvirket negativt, hvis stamdata er upræcise, og det kan koste virksomheder store beløb – beløb som i dag mange steder er skjulte”, fortæller han.

Konverterer data til viden
Men hvis det lykkes at få styr på datakvaliteten, integrationen og datapræcisionen i forsyningskæden, kan et Business Intelligence-værktøj ifølge både Lars Bo Nielsen og Business Intelligence Director Flemming Busk Pedersen fra 2C change a/s være en god hjælp til at trække relevante data ud af ERP-systemet og andre systemer i forsyningskæden, analysere dataene ud fra de opstillede parametre samt præsentere dataene som beslutningsstøtte for ledelsen.

”Adgang til dataene er ikke i sig selv tilstrækkeligt. Evnen til at gå et spadestik dybere er nødvendigt. Hvis lagerniveauerne for eksempel er høje, er det nødvendigt at kunne finde frem til årsagerne til de høje niveauer for at kunne reagere. Hvis man skal forstå omkostningerne i forsyningskæden, er det nødvendigt at kunne identificere de mest og de mindst lønsomme kunder, fabrikker eller produkter. Vi kalder det for Performance Management”, fortæller Lars Bo Nielsen. Flemming Busk Pedersen tilføjer:

BI er beslutningsstøtte
”Idéen i BI-systemer er at levere den rette information til den rette person på det rette tidspunkt og på den måde levere et stærkt grundlag for strategiske beslutninger. ERP-systemer er transaktionsorienterede, som man kalder det. BI-løsninger behandler data på tværs af funktioner og aktiviteter og har som mål at give et samlet overblik over driften ”.

Men Flemming Busk Pedersen fremhæver også, at teknologi ikke løser alt. Det er nødvendigt også at etablere en styringsmodel, der skaber klarhed over virksomhedens styringsbehov, principper, rapporteringsbehov/-frekvens etc. Modellen bliver fodret med de ønskede data og understøtter den ønskede styring af driften. BI kan ifølge Flemming Busk Pedersen hjælpe med at sammenholde data på tværs af fx salg og logistik: ”Salg kan fx være hurtig på aftrækkeren og love en kunde en leveringsaftale, der måske i virkeligheden er en dyrere end løsning end at investere i ekstra lagerkapacitet hos kunden – et såkaldt consignment eller fremskudt lager. Et fremskudt lager giver måske en bedre forrentning af aktiver og virksomhedens kapacitet. Den slags tværgående lønsomhedsvurderinger kan BI-løsninger give et grundlag for at foretage”.

BI viser økonomiske konsekvenser
BI-løsninger er ifølge både Lars Bo Nielsen og Flemming Busk Pedersen gode til at synliggøre de økonomiske konsekvenser af forskellige tiltag. ”Sales & Operations Planning har til formål at binde salg tættere sammen med forsyningskæden og omvendt, så der bliver skabt en bedre balancering af efterspørgsel og udbud. Men S&OP giver meget unuancerede billeder af de økonomiske konsekvenser af, at efterspørgslen stiger eller falder, og at produktionskapaciteten udvides eller reduceres. Her kan BI-værktøjer give mere nuancerede billeder af, hvad de økonomiske konsekvenser er, og hvilken beslutning der i givet fald vil være den økonomisk smarteste. Den sorte boks bliver til en hvid boks”, fortæller Flemming Busk Pedersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

19.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell EDA10A entry-level industritablet

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

12.04.2024SCM.dk

Alt for få virksomheder kan håndtere cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle