Data styrker forsyningskædens modstandsdygtighed

Data er nøglen til at skabe modstandsdygtighed i forsyningskæden. Og det er der brug for. En datadrevet tilgang kan skabe en slankere og mere bæredygtig drift samt gøre forsyningskædens reaktionsevne mere smidig. Læs her hvordan.

”Når virksomheder har overblik fra A til Z i forsyningskæden, kan analytiske teknologier som for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML) give indsigter i form af advarsler, prognoser og business intelligence-anbefalinger”, fortæller Christian Lindtorp Andersen. Foto: 123rf.com..

18.04.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De hårdt pressede globale transportnetværk og produktionspraksisser betyder, at forsyningskæderne er ekstremt sårbare over for forstyrrelser – og de seneste par år har vi med al tydelighed kunne se, hvor skrøbelige de faktisk er.

Pandemien har haft mærkbare konsekvenser for verdensøkonomien. Alene i Danmark har covid-19 for eksempel kostet eksporten 110 milliarder kroner og forsikringsbranchen 325 milliarder, for blot at nævne et par eksempler. Derudover har krigen i Ukraine skabt udfordringer med øgede transportomkostninger og produktmangel. Så hvordan kan man opbygge modstandsdygtighed i en produktionsvirksomheds forsyningskæde – og samtidig få virksomheden til at vokse, trods fortsat økonomisk uro?

Læs også: Vækstkomet stiller skarpt på resiliens

Nøglen er data. En datadrevet tilgang kan dels give produktionsvirksomheder en slankere og mere bæredygtig drift og dels gøre deres reaktionsevne mere smidig i tilfælde af forstyrrelser og ændringer i kundeefterspørgslen. Det mener Christian Lindtorp Andersen, Country Lead, Snowflake Danmark.

De tre vigtige strategiske tiltag, der kan bære virksomheder igennem turbulente, økonomiske tider, er: 1) at styrke forsyningskædens modstandskraft, 2) bedre udnyttelse af industri 4.0-analyser samt 3) at forbedre kundeoplevelser, herunder at skabe nye indtægtsstrømme.

Data styrker modstandskraften
”Evnen til at kunne fremstille et produkt og levere det, når kunden kræver det, afhænger af, at alle parter i forsyningskæden arbejder gnidningsløst sammen. Data, der for eksempel kan identificere begrænsninger i råmaterialer, eller som giver indsigt i kunde- og markedskarakteristika, kan hjælpe virksomheder med at udjævne udfordringer”, fortæller Christian Lindtorp Andersen.

Disse data ligger imidlertid ofte på mange forskellige systemer. Udfordringen er dog, at flere af disse systemer hverken tilhører virksomheden selv eller er en del af et økosystem, som virksomheden arbejder med. Systemerne, og dermed data, ligger ofte hos kunder, leverandører eller logistikvirksomheder. Og heri ligger problemet. For nøglen til at opdage forbedringspotentialet findes ifølge Christian Lindtorp Andersen i dag på tværs af økosystemet – og ikke hos den enkelte virksomhed.

Han fremhæver, at udfordringen består i at forene disse data for at skabe det store billede i realtid. Data skal være tilgængelige på en sådan måde, at de kan analyseres. Ellers er det ikke muligt at identificere risici og potentielle knaster i forsyningskæden. Producenterne skal også kunne dele data med deres partnere på en sikker og lovlig måde for at kunne berige sine datasæt samt få et overblik over hele forsyningskæden, så alle ved, hvad der foregår.

Læs også: Maskinproducent genopfinder sig selv som bæredygtig leverandør

”Når virksomheder har overblik fra A til Z i forsyningskæden, kan analytiske teknologier som for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML) give indsigter i form af advarsler, prognoser og business intelligence-anbefalinger”, fortæller Christian Lindtorp Andersen.

Indsigter som disse giver virksomheder fleksibiliteten og evnen til proaktivt at opdage et problem eller forudsige et resultat, så de hurtigt kan handle på dem. Det betyder, at hvis producenten identificerer et problem, er de i stand til at ændre planerne. Det kan være et leverandørskifte, anvendelse af et andet materiale eller at informere deres partnere om ændringer, der påvirker dem.

En datadrevet tilgang til industri 4.0
Produktionsvirksomheder har ifølge fortæller Christian Lindtorp Andersen også mange muligheder for at bruge data via teknologierne bag industri 4.0 og herigennem få en mere moderne og bæredygtig profil. Nøglen hertil er Industrial Internet of Things (IIoT), hvor intelligente maskinsensorer på fabriksgulvet, i robotteknologi samt ved håndholdte og bærbare enheder giver en syndflod af data - som kan løfte effektivitet og kvalitet i produktionsprocesserne, når de kombineres og analyseres.

”Vi kan ikke komme uden om, at produktionsdanmark står over for et usædvanligt udfordrende økonomisk miljø – også i fremtiden. Men det betyder ikke, at produktionsvirksomheder ikke kan ride stormen af og endda udvide deres virksomhed”, fortæller Christian Lindtorp Andersen. Foto: Snowflake Danmark..

”Hos alt for mange producenter er disse data stadig fastlåst i siloer i blandt andet applikationer til styring af forsyningskæden, ERP-platforme og værkstedssystemer som produktionsudførelses- (MES), kvalitetssikrings- (QM) og kontrolsystemer. Når disse data kombineres, kan de bruges til at udføre et stort antal opgaver, såsom at forudsige vedligeholdelse (predictive maintenance). Her benytter man data fra det anvendte udstyr for at forudsige, hvordan det fungerer. Man vil for eksempel kunne se, om et maskinbrud er nært forestående eller forudsige en bygnings energiforbrug, så det bliver muligt at udnytte den rigtige energikilde til den rigtige pris og dermed komme nærmere sine miljømål”, fortæller Christian Lindtorp Andersen.

Forbedring af kundeoplevelsen og nye muligheder
Han fremhæver, at intelligente, forbundne enheder giver produktionsvirksomheder mulighed for at forbedre kundeoplevelsen ved hjælp af IoT-data. Når disse produkter først er taget i brug af kunden, fortsætter de med at rapportere, hvilket giver mulighed for at tilbyde differentierende salg og tjenester – eller udvikle helt nye forretningsmodeller.

Læs også: Lokal fabrik skaber høj forsyningssikkerhed og unik produktudvikling

Disse fordele kan ifølge Christian Lindtorp Andersen kun opnås, hvis de data, som genereres, bliver indsamlet, analyseret og udnyttet hurtigt. Et eksempel er ’performance management’, der oftest forbindes med dyrt industrielt udstyr. Det kan give produktionsvirksomheder mulighed for at lancere resultatbaserede tjenester, hvor kunderne opkræves betaling på grundlag af faktorer, som for eksempel forbedret driftstid eller højere produktionskvalitet. Disse data giver producenterne mulighed for at lancere udstyr-som-en-service (Equipment-as-a-Service), hvor kunderne køber udstyr på en fleksibel måde og betaler i forhold til resultaterne.

”På samme måde kan intelligente tjenester, der bygger på data indsamlet fra defekte produkter, give serviceteknikere en idé om, hvad problemet er, og hvilke værktøjer og reservedele de skal bruge, længe før produkterne ankommer til kunden. Denne effektivitet fører til lavere omkostninger og en kraftigt forbedret kundeoplevelse”, fortæller han.

Møde med fremtiden
”Vi kan ikke komme uden om, at produktionsdanmark står over for et usædvanligt udfordrende økonomisk miljø – også i fremtiden. Men det betyder ikke, at produktionsvirksomheder ikke kan ride stormen af og endda udvide deres virksomhed”, fortæller Christian Lindtorp Andersen.

Han mener, det er vigtigt, at de har alle data ved hånden, lige fra sensorer på gaffeltrucks til salgsterminaler i butikkerne. Det hele har værdi. Ved at bruge data og dele dem med partnere i deres økosystem vil producenterne kunne opbygge modstandskraft, forbedre kundeoplevelsen og finde nye indtjeningsmuligheder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den modstandsdygtige forsyningskæde 2023

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia