Data er både en faldgrube og en fordel

Danske virksomheder kæmper med at bygge bro mellem dataparadokser og få værdi ud af deres kraftigt voksende datamængder. Virksomhederne drukner i for meget data og formår ikke at skabe indsigter og forretningsværdi. Men der er håb forude.

Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer. Arkivfoto..

25.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

En ny analyse fra Forrester Consulting, The Data Paradox, udarbejdet på vegne af Dell Technologies viser, at voksende datamængder er blevet en byrde frem for en fordel for mange danske virksomheder. Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer.

Selvom mange virksomheder har målsætninger for dataanvendelse og selv mener, at de er datadrevne, bliver de alligevel bremset af en række barrierer: Kompetencekløft, datasiloer, forretningssiloer, manuelle processer, personfølsomme data og svagheder i datasikkerheden.

To store benspænd
De to største barrierer er ifølge undersøgelsen fra Forrester:

• Dataoverflod.
• Mangel på evne til at trække indsigter ud af data.

Undersøgelsen omfatter 4036 ledere og beslutningstagere med ansvar for datastrategier og digitale transformationer fordelt på 45 lande, herunder Danmark, og respondenterne fordeler sig på både mindre og store virksomheder fra fem forskellige brancher.

Undersøgelsen bygger videre på Dell Technologies’ Digital Transformation Index, der kortlægger virksomheders digitale modenhed. Digital Transformation Index 2020 viste blandt andet, at en af de største barrierer ved digital transformation er virksomheders manglende evne til at omdanne data til brugbare indsigter – en barriere, som Dell Technologies sammen med Forrester Consulting nu har undersøgt, så den forhåbentlig kan blive mindre i fremtiden.

De tre dataparadokser
Undersøgelsen viser tre klare paradokser, der ser ud til at spænde ben for virksomhedernes arbejde med data, viden og indsigter:

1. Virksomhedernes selvopfattelse: Virksomhederne tror, de er datadrevne; men flertallet håndterer ikke data som et værdiskabende aktiv og prioriterer ikke brug af data på tværs af organisationen.
2. Virksomheder drukner sig selv i dataopsamlinger: Virksomhederne indsamler data i et tempo, der langt overstiger deres evne og mulighed for at analysere og anvende dem – og den praksis er ud til at fortsætter uændret.
3. Der er langt fra tanke til handling: Virksomhederne anerkender, at en as-a-service-model vil gøre dem i stand til at fungere mere agile, skalerbare og mindre komplekse, men det er kun et mindretal, som har taget fat på at overgå til en as-a-service-model.

Læs også: Hver fjerde SMV tripper for at løfte deres digitale niveau

Håb forude
Selvom mange virksomheder i dag arbejder med digital transformation, har flere planer om at blive endnu bedre i fremtiden: 73 procent har ifølge undersøgelsen til hensigt at implementere machine learning for at automatisere, hvordan de identificerer uregelmæssige data. 59 procent ønsker at rykke til en data-as-a-service-model, 48 procent planlægger at effektivisere måden, de behandler og udnytter data på, og 45 procent ønsker i fremtiden at benytte et multicloud-miljø.

”Vi kan sagtens nikke genkendende til de svære paradokser, som analysen blotlægger. De danske virksomheder ønsker at udnytte de mange indsamlede data i langt højere grad i takt med, at de digitaliserer og forbedrer deres cloudmiljø. Desværre kan der være et stykke vej fra vision til virkelighed; men jeg hæfter mig ved, at erkendelsen om fordelene ved en as-a-service-model er til stede”, fortæller Marianne Lindhard Moe, der er administrerende direktør hos Dell Technologies i Danmark.

For at virksomheder kan omdanne deres udfordringer med databehandling til decideret konkurrencefordele, anbefaler Dell Technologies at:

• Modernisere deres it-infrastruktur, så databehandling sker i edge-miljøet, hvor data bliver genereret. Denne inkorporering vil bringe virksomheders infrastruktur og applikationer tættere på, hvor data kan blive indsamlet, analyseret og handlet på – samtidig med, at man undgår dataspredning ved at opretholde en ensartet model gennem flere cloudmiljøer.
• Optimere dataprocessen, så data nemt kan filtreres og flyttes, mens de behandles ved hjælp af kunstig intelligens og machine learning.
• Udvikle software til at levere de personlige, integrerede oplevelser, som kunderne ønsker.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om it og data 2021

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

26 millioner skal hjælpe endnu flere virksomheder med grøn omstilling

19.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Få styr på dine emballagedata med GS1Trade Packaging

18.11.2024SCM.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

18.11.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Daarbak Redoffice valgte Slimstock Nordic som partner inden for Supply Chain

15.11.2024SCM.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024GS1 Denmark

Sponseret

Danish Crown: Sådan løser vi den komplekse opgave med emballagedata

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online