Data, dynamik og digitalisering – det har forsyningskæder lært af coronakrisen
Coronakrisen har rusket op i forsyningskæderne og tvunget virksomheder til at gentænke design samt strategi. Det nye fokus handler om dataindsigt, agilitet og digitalisering i realtid for at reducere risici.
En lang række multinationale virksomheder erkender, at den globale sundhedskrise har haft stor indflydelse på deres forsyningskæder. Det viser en ny undersøgelse fra Orange Business Service, der har spurgt 320 virksomheder inden for fremstillings-, transport-, og logistiksektoren om, hvordan de har taklet krisen. 40 procent af virksomhederne oplever, at de ikke har været i stand til at tilpasse deres forsyningskæder under krisen, hvilket har givet anledning til en ændret holdning til risikostyring.
Pandemien får en ende på et tidspunkt, mens fokus på klimaforandringer og bæredygtighed vil fortsætte de næste mange årtier
Erwin Verstraelen, CDO og CIO for Antwerpen Havn.
Hele 83 procent af virksomhederne er blevet mere opmærksomme på de risici, der er ved deres forsyningskæde, herunder råvaremangel, produktionsstop eller transporthindringer, end de var for blot et år siden. Pandemien har fået dem til at indse, at de både har brug for hurtighed, agilitet og innovation for at kunne klare forandringerne. Opbygning af modstands- og bæredygtighed – eller resiliens - i forsyningskæderne via digitalisering og dataindsigt i realtid er blevet en prioritet, da det nu er afgørende for mange virksomheders overlevelse.
Forstærkning af forsyningskæden
Lige knap otte ud af 10 virksomheder fortæller, at de har kastet deres kræfter efter at opbygge en digitaliseret forsyningskædestrategi. Derudover svarer næsten 50 procent, at de vil gennemgå deres strategier for minimering af indkøbsrisici og risikostyring i løbet af de næste to år. Automatisering forventes også at stige, så virksomhederne kan håndtere den hurtigt skiftende efterspørgsel. På nuværende tidspunkt bruger 42 procent automatisering til risikostyring, hvilket forventes at blive fordoblet i løbet af de næste to år.
Læs også: Din næste strategi skal handle om risici og robusthed
Desuden siger to ud af fem virksomheder, at deres forsyningskæder ikke har kunnet klare toppen af den efterspørgsel, der var under pandemien. Derfor vil ny teknologi, såsom kunstig intelligens (AI), cloud, 5G og big data fremadrettet spille en langt større rolle, så virksomhederne igennem bedre planlægning og udførelse kan styrke forsyningskæderne. Indsamling og deling af data i realtid forbedrer ikke kun effektiviteten og gennemsigtigheden i hele forsyningskæden, men understøtter samtidig også relationerne mellem leverandører samt producenter og giver et bedre beslutningsgrundlag.
”Den globale sundhedskrise har fået organisationer til at indse skrøbeligheden i deres økosystemer. Kritiske huller i systemerne skal lukkes for at sikre end-to-end synlighed på global skala og dermed minimere virksomhedens risici. Digitale teknologier er nøglen til at få virksomheder og deres partnere til at gentænkte deres forsyningskæder på en sikker måde. Digitalisering og dataindsamling vil samtidig være afgørende parametre for at blive mere bæredygtige og spare både på omkostninger og på planeten”, siger Kristof Symons, international vicedirektør hos Orange Business Services.
Om undersøgelsen
Rapporten ”Real-time Intelligence and the Future of Supply Chains” dækker svar fra 320 ledere af multinationale virksomheder i 18 lande, og er foretaget i august - oktober 2020. Undersøgelsen blev gennemført af analyseinstituttet Longitude, der er ejet af Financial Times, på vegne af Orange Business Services.
Bæredygtighedsprogrammer skal kickstartes igen
Selvom coronakrisen har skubbet bæredygtighed nedad på mange virksomheders dagsorden, så mener 59 procent, at hvis de ikke driver deres virksomhed på en etisk og bæredygtig måde, så vil det risikere at påvirke deres bundlinje negativt. Højt digitaliserede fabrikker, der bruger realtidsdata til optimering af deres forbrug, såkaldte smarte fabrikker, kan for eksempel spare op til 30 procent på deres energiforbrug.
85 procent af virksomhederne svarer da også, at de vil investere mere i bæredygtighed fremover. Dette inkluderer nye dataindsamlingsteknologier, der kan fremme bæredygtighed samt styre og kontrollere forbrug, for eksempel energiforbruget.
”Pandemien får en ende på et tidspunkt, mens fokus på klimaforandringer og bæredygtighed vil fortsætte de næste mange årtier. For eksempel vil EU's grønne pagt om at blive det første klimaneutrale kontinent (The European Green Deal) lægge mere pres på alle interessenter for at identificere oprindelsen af udledninger og minimere deres miljømæssige fodaftryk. Forsyningskæden er et vigtigt element heri”, fortæller Erwin Verstraelen, der er CDO og CIO for Antwerpen Havn.
Hvis virksomheder handler på deres mål og ambitioner, vil datadrevne bæredygtigheds-programmer være så godt som universelle inden for to år. Det konkluderer forfatterne af undersøgelsen fra Orange Business Service.