Danske virksomheder trækker kraftigt mod grønne løsninger

Knap hver femte dansk patentansøgning er grøn, hvilket sikrer Danmark en europæisk topplacering i grøn innovation. Det fremgår af en ny rapport, der også viser, at grønne patenter er blevet mere værd.

Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patentere”, siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen. Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen..

08.03.2023

SCM.dk

Der innoveres på livet løs i virksomhederne indenfor teknologier, der enten hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer eller beskytter miljøet. Det fremgår af en ny undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, der beskriver patentlandskabet i perioden 2015-2019.

Danmark indtager en klar førerposition, når det kommer til andelen af de såkaldte CCMT-patentansøgninger - altså patentansøgninger indenfor teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringerne. Den type opfindelser repræsenterer nemlig hele 19 procent af danske virksomheders patentansøgninger. Til sammenligning er andelen tættere på 10 procent i mange andre, større lande, såsom Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

”Vi klarer os rigtig godt sammenlignet med resten af Europa og de lande vi normalt sammenligner os med. Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patentere”, siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Ifølge undersøgelsen er Danmark også med i top fem, når antallet af CCMT-ansøgninger gøres op. Tyskland tegner sig for 42 procent af alle CCMT-patentansøgninger fra EPO-medlemsstater, Frankrig kommer på andenpladsen med 17 procent, efterfulgt af Holland (9 procent), Danmark (7 procent) og Sverige (6 procent).

Grønne patenter er blevet mere værd
Foruden de klimamæssige gevinster, er den økonomiske effekt af industrier, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker, steget de seneste år og tegnede sig for 9 procent af beskæftigelsen og 14 procent af BNP i EU i 2017-2019.

”Det er selvfølgelig afgørende at have kapaciteten til at innovere. Men det er også vigtigt at have for øje, at patenter er med til at gøre det muligt at udbrede og tjene penge på teknologien på markeder udenfor Danmarks grænser, hvor både de helt store muligheder for danske virksomheders vækst og potentialet for global reduktion af CO2-udledning findes”, siger Rune Lorentzen.

Læs også: Ny elforsyningslov skal sætte fart på elektrificeringen

Samlet set var hver tiende europæiske patentansøgning indgivet af en EU-virksomhed eller opfinder i 2019 relateret til CCMT'er. Grønne varemærker indgivet af EU-baserede virksomheder tegner sig for en tilsvarende andel af alle EU-varemærkeansøgninger i 2021.

- PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

25.11.2024SCM.dk

Mange millioner skal styrke produktivitet, omsætning og beskæftigelse

25.11.2024SCM.dk

Håb for det bedste, vær beredt på det værste

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online