Danske forskere vinder international pris for supply chain case
To danske forskere vinder pris for bedste europæiske forsknings-case inden for SCM i 2012. Tre store case clearing houses indeholder en guldgrube af best practices, som kun sjældent bliver brugt af virksomhederne.
Professor Torben Pedersen fra CBS Institut for Strategi og Globalisering og Jacob Pyndt, der er Head of Sourcing Category Management i Nordea, har vundet international pris for bedste forsknings-case inden for SCM i 2012.
Casen beskriver Danfoss udfordringer med at vælge global forsyningskædestrategi for cirka ti år siden, og prisen er uddelt af EFDM, European Foundation for Management Development, som er en forening med formålet at udvikle og certificere kvaliteten af management undervisning.
Danfoss valgte en strategi, de kaldte One Product One Plant, og casen beskriver arbejdet med at eksekvere strategien. Danfoss har siden ændret strategi flere gange, idet vilkår, marked og muligheder hele tiden ændrer sig og kræver nye svar.
<p> forsknings-cases er en sand guldgrube af viden for ledere i danske virksomheder.</p>
Torben Pedersen, professor, CBS
Guldgrube af viden
Nyhedsværdien i casen er begrænset, men jeg og det bekræfter prisen fra EFDM også - mener, der er masser af værdifulde overvejelser og problemstillinger i casen, som har stor nytteværdi i en pædagogisk kontekst i undervisningen af cand.merc.-, HD- og MBA-studerende, fortæller en glad Torben Pedersen og tilføjer:
Men jeg mener også forsknings-cases er en sand guldgrube af viden for ledere i danske virksomheder. Der er p.t. cirka 250 danske cases den europæiske database ECCH, hvor jeg vil tro, cirka 10 procent er direkte supply chain-cases. Disse cases indeholder dybdegående undersøgelser af de overvejelser og analyser, danske virksomheder har tacklet. Der er masser af erfaringer og viden her, som andre ledere kan lære af og på den måde hurtigere nå frem til de rigtige beslutninger. De danske cases udmærker sig ved, at danske virksomhedsledere generelt er mere åbne og ærlige, når de beskriver egne udfordringer.
Pædagogisk nytteværdi
ECCH er det europæiske case clearing house og er det tredjestørste case clearing house i verden. De to største er amerikanske Harvard Publishing og canadiske Ivey Publishing. Case clearing husene fungerer i princippet på samme måde som videnskabelige tidsskrifter, hvor en gruppe erfarne forskere og case-skribenter evaluerer (reviews) case-artiklerne og publicerer de cases, de vurderer lever op til kriterier om videnskabelig validitet og pædagogisk nytteværdi.
Formidling af praksis
Det er ifølge Torben Pedersen relativt nyt, at danske og europæiske management-skoler gør brug af cases i undervisningen. Amerikanske universiteter har i mange år være flittige producenter og brugere af case-materiale, og den tradition har også vundet indpas i Danmark det sidste årti.
Få mere at vide
Læs mere på de tre største case clearing houses hjemmesider:
Det er en god måde at supplere teori med praktiske eksempler fra virkelighedens verden. Jeg vil tro cases i en eller anden form begynder at fylde op mod 50 procent af undervisningsmaterialet på danske universiteter, og der er derfor et stort behov for flere gode cases med danske virksomheder, som naurligt nok indeholder mere vedkommende eksempler end amerikanske cases, fortæller Torben Pedersen, som nævner eksempler på eksisterende cases med danske virksomheder som Ecco, Lego og Coloplast.