Dansk infrastruktur har været mål for flere cyberangreb

Truslen fra både kriminelle grupper og statslige aktører er meget høj. Det understreges i en serie af cyberangreb mod danske virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.. Foto: 123rf.com

21.11.2023

SCM.dk

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.

I en ny rapport udarbejdet af den private organisation SektorCERT på baggrund af et hændelsesforløb i maj 2023 beskrives en serie af kompromitteringer af firewall-udstyr hos 22 danske virksomheder, som SektorCERT samarbejder med. Kompromitteringerne førte til, at enkelte af de berørte virksomheder valgte af isolere deres it-systemer, mens hændelsen blev håndteret. SektorCERT overvåger netværkstrafikken for en række virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer. Derfor har CFCS et løbende samarbejde med organisationen: 

"Hændelserne i rapporten er helt i tråd med det trusselsbillede, som vi har beskrevet i vores seneste nationale trusselsvurdering. Det understreger nødvendigheden af styrke cyberresiliensen bredt, og selvfølgelig især hvor der er tale om samfundsvigtige funktioner. Det er et stort og vigtigt arbejde, SektorCERT har udført, og jeg er glad for at få viden om cyberangreb – også de, der bliver afværget – ud i det offentlige rum. Det er vigtigt i forhold til at blive klogere på angrebene, og ikke mindst hvordan man kan ruste sig imod dem”, siger Mark Fiedel, chef for cyberanalyse i CFCS.

Læs også: Ny konsulentforretning for cybersikkerhed

CFCS beskriver i Cybertruslen mod Danmark 2023 blandt andet, at fremmede stater også bruger cyberspionage til at forberede destruktive cyberangreb, der vil kunne iværksættes på et senere tidspunkt. CFCS skriver i vurderingen, at statsstøttede hackergrupper sandsynligvis forbereder sig på at kunne udføre sådanne angreb.

"Det er sandsynligt, at der er hackergrupper, som forbereder sig på at kunne udføre destruktive angreb. Det er ikke det samme som, at de er klar til at trykke på knappen nu og her. Vi vurderer fortsat, at truslen er lav. Men der er hele tiden nogle, der forsøger at komme ind i danske netværk, herunder fremmede stater og cyberkriminelle. Det sker stort set 24/7”, siger Mark Fiedel.

Hvad er destruktive cyberangreb?
CFCS definerer destruktive cyberangreb som cyberangreb, hvor den forventede effekt er:
Død eller personskade, Betydelig skade på fysiske objekter, Ødelæggelse eller forandring af informationer, data eller software, så de ikke kan anvendes uden væsentlig genopretning.

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online