Dansk infrastruktur har været mål for flere cyberangreb

Truslen fra både kriminelle grupper og statslige aktører er meget høj. Det understreges i en serie af cyberangreb mod danske virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.. Foto: 123rf.com

21.11.2023

SCM.dk

Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer fortsat, at truslen fra både cyberkriminalitet og cyberspionage er MEGET HØJ. Det høje trusselsniveau illustreres senest i en række cyberangreb mod netværksudstyr hos flere danske virksomheder.

I en ny rapport udarbejdet af den private organisation SektorCERT på baggrund af et hændelsesforløb i maj 2023 beskrives en serie af kompromitteringer af firewall-udstyr hos 22 danske virksomheder, som SektorCERT samarbejder med. Kompromitteringerne førte til, at enkelte af de berørte virksomheder valgte af isolere deres it-systemer, mens hændelsen blev håndteret. SektorCERT overvåger netværkstrafikken for en række virksomheder inden for samfundsvigtige sektorer. Derfor har CFCS et løbende samarbejde med organisationen: 

"Hændelserne i rapporten er helt i tråd med det trusselsbillede, som vi har beskrevet i vores seneste nationale trusselsvurdering. Det understreger nødvendigheden af styrke cyberresiliensen bredt, og selvfølgelig især hvor der er tale om samfundsvigtige funktioner. Det er et stort og vigtigt arbejde, SektorCERT har udført, og jeg er glad for at få viden om cyberangreb – også de, der bliver afværget – ud i det offentlige rum. Det er vigtigt i forhold til at blive klogere på angrebene, og ikke mindst hvordan man kan ruste sig imod dem”, siger Mark Fiedel, chef for cyberanalyse i CFCS.

Læs også: Ny konsulentforretning for cybersikkerhed

CFCS beskriver i Cybertruslen mod Danmark 2023 blandt andet, at fremmede stater også bruger cyberspionage til at forberede destruktive cyberangreb, der vil kunne iværksættes på et senere tidspunkt. CFCS skriver i vurderingen, at statsstøttede hackergrupper sandsynligvis forbereder sig på at kunne udføre sådanne angreb.

"Det er sandsynligt, at der er hackergrupper, som forbereder sig på at kunne udføre destruktive angreb. Det er ikke det samme som, at de er klar til at trykke på knappen nu og her. Vi vurderer fortsat, at truslen er lav. Men der er hele tiden nogle, der forsøger at komme ind i danske netværk, herunder fremmede stater og cyberkriminelle. Det sker stort set 24/7”, siger Mark Fiedel.

Hvad er destruktive cyberangreb?
CFCS definerer destruktive cyberangreb som cyberangreb, hvor den forventede effekt er:
Død eller personskade, Betydelig skade på fysiske objekter, Ødelæggelse eller forandring af informationer, data eller software, så de ikke kan anvendes uden væsentlig genopretning.

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online