Dansk industri ligger højt på robotranglisten

I en ny analyse fra Dansk Metal fremgår det, at Danmark i øjeblikket er det land med sjette flest robotter i industrien. Det er positivt, men der er også udfordringer i sigte.

”Det er især de store virksomheder og medicinalindustrien, der investerer i robotter. Alt tyder på, at SMV’erne stadig mangler at komme op i omdrejninger, og det er en tikkende bombe. Hvis ikke de små og mellemstore virksomheder snart begynder at investere markant mere, end de gør nu, så risikerer de nemlig at sakke endnu længere bagud. Det er rigtig dårlig nyt for Danmarks konkurrenceevne”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal. Foto: Dansk Metal

13.12.2023

SCM.dk

Danmark ligger på en aktuel sjetteplads i verden, når det kommer til antallet af robotter i industrien per medarbejder, når der renses for bilindustrien. Dermed fastholdes placeringen fra sidste år. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. 

Det er positivt, men af analysen fremgår det også, at den gennemsnitlige årlige vækst de seneste fem år blot har været på 6 procent. Det er alt for lidt, siger Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal.

”Det er helt afgørende for de danske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne, at der er en høj grad af automatisering, og at der løbende investeres i ny teknologi. Derfor er det også bekymrende, at vores vækstrate er i bund i forhold de lande vi normalt sammenligner os med. Det kan i værste fald koste arbejdspladser”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen. 

Bilindustrien er traditionelt en af de mest automatiserede industrier, og da vi har forsvindende lidt bilproduktion i Danmark, har Dansk Metal i analysen regnet på antallet af industrirobotter per medarbejder, hvis bilindustrien trækkes fra.  

Læs også: Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

Analysen beskæftiger sig dog også med det samlede antal robotter i industrien per medarbejder. Her bliver det kun til en 12. plads. Sidste år var placeringen nummer 11, mens vi lå på en tiende plads i 2020. Dermed går det altså den forkerte vej, og det er der primært én årsag til, siger Emil Drevsfeldt Nielsen: 

”Det er især de store virksomheder og medicinalindustrien, der investerer i robotter. Alt tyder på, at SMV’erne stadig mangler at komme op i omdrejninger, og det er en tikkende bombe. Hvis ikke de små og mellemstore virksomheder snart begynder at investere markant mere, end de gør nu, så risikerer de nemlig at sakke endnu længere bagud. Det er rigtig dårlig nyt for Danmarks konkurrenceevne”, siger Emil Drevsfeldt Nielsen. 

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

22.04.2025SCM.dk

Nyt projekt og 40 millioner skal styrke produktionen med AI og robotter

22.04.2025SCM.dk

Mangel på kompetencer og lovgivning bremser AI i virksomheder

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle