Dansk erhvervsliv overser potentiale på 100 milliarder

Danske virksomheder kan opnå en direkte gevinst på 40 milliarder kroner eller mere, hvis de indfører systematisk vedligehold. Dertil kommer store summer i afledte gevinster som sparet løntab, forrentning af driftsmidler etc. Eksperter mener, potentialet er 100 milliarder kroner, og at dansk erhvervsliv sover i timen.

Systematisk vedligehold skaber nye helte i en virksomhed, hverdagens helte. Foto: René Strandgaard/DSB..

30.04.2013

SCM.dk

”TPM tager tid og kræver tålmodighed”, fortæller Michael Vaag, chef for forretningsudvikling i DSB Vedligehold. Foto: Privat..

En undersøgelse har vist, at danske virksomheder kan opnå en direkte gevinst på 40 milliarder kroner eller mere, hvis de indfører systematisk vedligehold. Oven i denne besparelse kommer gevinster i form af højere produktivitet, bedre forrentning af driftsmidler, bedre arbejdsmiljø, mere engagerede medarbejdere etc.

Undersøgelsen er fra 2006, men det er vurderingen fra Den Danske Vedligeholdsforenings sekretariatschef Peter Strini, tidligere formand for samme forening Michael Vaag og andre fagfolk, at gevinstpotentialet ikke er blevet mindre de seneste år.

Læs også: Mennesker betyder alt for Carlsbergs vedligeholdelsesstrategi

Undersøgelsen viser for eksempel, at indførelse af effektivt systematisk vedligehold kan fjerne 50 procent eller mere af det uplanlagte vedligehold. Michael Vaag har arbejdet med systematisk vedligehold, TPM (Total Productivity Maintenance) og lean i tyve år for virksomheder som Danfoss, Sauer-Danfoss, Cowi, Valcon, Lego, Arla, Vestas og er i dag chef for forretningsudvikling i DSB Vedligehold.

Gør en forskel for dansk produktivitet
”Der er tale om meget store gevinster for danske virksomheders produktivitet og konkurrenceevne. Systematisk vedligehold har - indført på den rigtige og konsekvente måde - potentiale til virkelig at gøre en forskel for danske virksomheders konkurrenceevne og rykke ved den svage produktivitetsudvikling, dansk erhvervsliv lider under i disse år”, fortæller Michael Vaag.

Figur 1. .

Han mener, at danske virksomheder i mange år har sovet i timen og forsømt at gøre systematisk vedligehold til en del af virksomhedens kultur. Michael Vaag peger særligt på ledelseskonceptet TPM som en stærk tilgang og metode til at indføre systematisk vedligehold på en gennemført måde. TPM stammer fra Japan i 1960’erne, blev i samme periode optaget af Toyota-koncernen som en grundlæggende del af Toyota Production System (TPS), der danner fundamentet for det, vi i dag kalder lean. Konceptet udviklede sig frem til 90’erne og bygger i dag på ni søjler, se figur 1.

Skal være del af kulturen
”TPM er et ledelseskoncept og ikke kun en værktøjskasse. Det er en afgørende pointe, at TPM kan skabe store resultater, men kun hvis det har rod i topledelsen, bliver integreret i hele organisationen, kommer helt ind under huden på virksomhedskultur og medarbejdere, og hvis hele organisationen er indstillet på, at det tager tid og kræver tålmodighed”, fortæller Michael Vaag og tilføjer:

”Èn af de store barrierer for TPM er den kortsigtede tænkning, der præger børsnoterede virksomheder og også mange andre virksomheder, der har en tidshorisont på tre til seks måneder”. Han peger også på, at TPM kan skabe større effekter i en virksomhed end for eksempel det kendte lean-værktøj value stream mapping.

”TPM er en meget grundlæggende øvelse for en enhver virksomhed, der har fysisk aktiver som maskiner, bygninger, værktøj, køretøjer etc., der kræver vedligeholdelse. Hvis udstyret ikke er tilstrækkeligt vedligeholdt og derfor er præget af uplanlagte nedbrud, er det for eksempel håbløst at arbejde med kaizen og løbende forbedringer. Løbende forbedringer kræver stabile processer, og man har kun stabile processer, hvis man har høj oppetid på udstyret”.

Går på tværs af funktioner
Han understreger også, at TPM ikke kun er en sag for vedligeholdsafdelingen, men at det skal involvere alle støttefunktioner i produktion, administration, økonomi, salg etc.

Figur 2. .

Det er ifølge Michael Vaag for eksempel operatørerne, der til daglig arbejder og har tæt berøring med maskinen. Det er vigtigt, at de både har en udviklet fornemmelse for, når noget ikke er helt, som det skal være. Vedligeholdsafdelingen er ofte snævert teknisk orienteret, hvor operatørerne er orienterede mod produktionsflow, begge dele er vigtige i TPM, og derfor hedder to af de ni søjler i TPM henholdsvis ”operatørudført vedligehold” og ”specialiseret vedligehold”, se figur 2.

Ud med cowboy-kulturen
Jesper Thomsen er direktør i Valcon Industrial Operations og har mange års erfaring med systematisk vedligehold. Han supplerer Michael Vaag:

”Systematisk vedligehold handler om at skabe forudsigelighed og robusthed. Det handler om at skabe en styr-på-tingene kultur med fokus på den løbende daglige indsats frem for en cowboy-kultur, hvor helten er en vedligeholdsspecialist, der sidder og venter på en ”brand”, som han kan drøne ud og fixe og være dagens helt”.

Han fremhæver, at en virksomhed med forudsigelig og robust drift per definition har en stærkere risikostyring og derved kan gå tættere på grænsen af kapaciteten og være mere agil i forhold til markedet. En gennemsnitlig dansk produktionsdrift har en oppetid på cirka 50 procent, selvom medarbejderne knokler hver dag. Tiden går bare med at hente varer, omstillinger mellem ordrer, omkørsler, sortering og uplanlagte nedbrud i stedet for produktion. Erfaringer viser, at systematisk vedligehold kan løfte oppetiden med 10-35 procentpoint afhængig af udgangspunkt og dybden af implementeringen, så den effektive udnyttelse af udstyret i stedet bliver 60-85 procent.

Mange penge i systematik
”Der er mange penge i at løfte oppetiden fra 50 til 60 eller 85 procent. Men der er endnu flere afledte gevinster i, at virksomheden får hurtigere gennemløbstider og derved kan reagere hurtigere på markedsudsving, mere tilfredse medarbejdere, højere produkt- og leveringskvalitet, længere levetid på dyre maskiner, bedre forrentning af kapitalen, bedre likviditet, lavere lagerbinding etc.”, fortæller Jesper Thomsen.

Vi har ikke tid
Michael Vaag og Jesper Thomsen er enige om, at den største barriere for implementering af effektivt systematisk vedligehold er tid.

Eksempler på vedligeholdeses-resultater efter 1-3 år

  • 25-50 procent forbedring af total produktivitet.
  • 75 procent hurtigere gennemløbstider.
  • Halvering af leveringstider.
  • 25-75 procent højere kapacitetsudnyttelse.
  • Halvering af kapitalbinding.
  • Halvering af pladsforbrug.
  • 50-90 procent færre fejl og materialespild.
  • Markant højere jobtilfredshed.
  • Halvering af tid til produktind- og udfasning.

Kilde: Michael Vaag

”Den almindelig reaktion i en organisation, der bliver præsenteret for idéerne i systematisk vedligehold, er: Det har vi slet ikke tid til, vi bruger i forvejen al vores tid og mere til for at klare dagen og vejen. Hvordan skulle vi få tid til regelmæssige serviceeftersyn og vedligeholdelsesopgaver, hvor maskinerne bliver stoppet, oven i et ekstremt presset? Erfaring viser, at forestillingen er en skrøne, i praksis bliver udfordringen hurtigt løst gennem en simpel prioriteringsøvelse”, fortæller Jesper Thomsen.

De tre største barrierer er ifølge Jesper Thomsen:

  1. Oplevelsen af mangel på tid.
  2. Mangel på data og viden om udstyr og behov for vedligehold.
  3. Systematisk vedligehold flytter heltestatus i virksomheden til hverdagens helte, det kan skabe modstand fra ”vedligeholdelseskonger”.

Michael Vaag supplerer:

”TPM tager tid og kræver tålmodighed. Det tager mellem et og tre år, før virksomheden kan se synlige resultater, men så kan de til gengæld også være særdeles mærkbare”.

<p>”Systematisk vedligehold har potentiale til virkelig at gøre en forskel for danske virksomheders konkurrenceevne” </p>

Michael Vaag, DSB Vedligehold

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online