Danmark kan blive førende på Power-to-X

Power-to-X kan blive et eksporteventyr for danske virksomheder og være med til at sikre et emissionsfrit samfund nationalt og globalt. Men der er brug for standarder til at skabe rammen for PtX-teknologierne.

Baseret på tidligere eksportcases er gevinster på PtX for dansk eksport i 2030 estimeret til mellem 3 og 36 milliarder. Foto: 123RF.

10.06.2022

SCM.dk

I det ideelle scenarie er fremtidens fly, skibe, tog og tung transport drevet af PtX, hvor grøn elektricitet via elektrolyse og videreforædling er omdannet til flydende brændstoffer baseret på brint, ammoniak og metanol.

"Produktion af PtX er en kompliceret proces, hvor mange virksomheders produkter skal passe sammen. Det kræver fælles standarder, der kan dokumentere kvalitet, sikkerhed og opfyldelse af miljøkrav", forklarer Svend Roed Nielsen, der er seniorrådgiver hos Tænketanken Europa.

Og det kan blive en rigtig god forretning for Danmark. Baseret på tidligere eksportcases er gevinster på PtX for dansk eksport i 2030 estimeret til mellem 3 og 36 milliarder.

Læs også: DI: Produktion af vindenergi skal tidobles, hvis vi skal udnytte Power-to-X

Forudsætningen for international efterspørgsel af danskproduceret PtX er fuldt udviklet teknologi og produktionsapparat. For hvis blot en enkelt komponent svigter, fordi den ikke lever op til de efterspurgte kvalitetsstandarder, kan det bremse hele produktionen. Teknologier, der følger standarderne, er garantien for, at det fungerer, og derfor er de vigtige for danske virksomheder.

"Danske virksomheder får hård global konkurrence fra blandt andet hollandske og tyske virksomheder. Derfor er det afgørende, at vi arbejder hurtigt med dels at få teknologien udviklet, og dels at få fastlagt internationale standarder, der passer til de danske forhold", fastslår Svend Roed Nielsen fortsætter:

"Den virksomhed, der kan få eget produkt omsat til en international standard, vil være først ude af starthullerne med salg og markedsføring. Konkurrenterne må så bruge tid og penge til at ændre deres produkter, så de lever op til den aftalte standard".

Kræver politisk prioritering

Danske virksomheder er allerede i gang med at udvikle PtX-løsninger, men standarder er forudsætningen for at etablere, drifte og skalere på tværs af brancher og sektorer.

"EU-standarderne, for eksempelvis vindmøller og legetøj, er stærkt præget af dansk knowhow, fordi danske virksomheder har været med til at udvikle dem, og resultatet er en stor eksport. Men det kræver prioritering fra politisk hold, og derfor appellerer vi til, at de danske politikere husker på, at fundamentet for succes er standardisering, og at vi fra dansk hold kan og skal præge standarderne", siger Jens Heiede.

Læs også: Dansk X-to-Power-virksomhed indtager både Europa og Asien

Dansk Standard arbejder for standardisering af PtX-teknologier, men det kræver deltagelse fra eksperter, virksomheder og ikke mindst politisk prioritering.

"Det er altafgørende at sætte stærke, europæiske fingeraftryk på globale standardisering og stå i spidsen for arbejdet i vigtige internationale fora og institutioner - både for de enkelte virksomheders konkurrenceevne og for at sikre Europas fortsatte rolle som dem, der har afgørende indflydelse på standarderne, så vi kan sikre vores grønne og digitale ambitioner", slutter Jens Heiede.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

02.04.2025GS1 Denmark

Sponseret

Kunderne skal opleve gennemsigtighed, når de handler hos os

02.04.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Byflou: Digitale prisskilte: En gamechanger for Byflous fysiske univers

01.04.2025DTU Learn for Life

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

31.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Jysk Caravan Center: Digitale prisskilte øger effektivitet og giver bedre kundeoplevelse

28.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Digitale buffetskilte skaber overblik i kantinen hos FGU Midtjylland

26.03.2025GS1 Denmark

Sponseret

Undgå at deklarere al din emballage rød og spar penge

26.03.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Hør mere om vores WeDoLifting skraldetalje

26.03.2025Delfi Technologies A/S

Sponseret

Luxplus: Fra online abonnementsunivers til innovativ fysisk butik

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia