Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

En ny analyse fra Boston Consulting Group (BCG) viser, at danske funktionærer halter markant bagefter resten af Europa i brugen af Generativ AI (GenAI). Det koster Danmark op mod 75 milliarder kroner årligt i tabte produktivitetsgevinster og vækstpotentiale.

"GenAI er ikke bare en teknologi, men en gamechanger, der kan redefinere, hvordan vi arbejder og skaber værdi. Hvis vi handler nu, kan Danmark ikke kun indhente det tabte, men også genvinde sin position som en global leder inden for innovation”, siger Thomas Føge, Managing Director & Partner, der leder arbejdet med AI på BCG’s danske kontor. Foto: Boston Consulting Group

15.01.2025

SCM.dk

"Resten af Europa er lige nu langt foran Danmark, og vi får også baghjul af vores nordiske naboer. Det kan blive rigtigt dyrt for os, men det er ikke for sent at vende udviklingen. For at forløse de enorme muligheder, som GenAI åbner for, er øget træning en afgørende forudsætning. Det vil udløse betydelige samfundsgevinster”, siger Thomas Føge, Managing Director & Partner, der leder arbejdet med AI på BCG’s danske kontor. 

BCGs analyse ‘GenAI Complacency - The Costly Inaction in the Nordics’ viser, at kun 16 procent af danske funktionærer bruger GenAI ugentligt. Det placerer Danmark på en sidsteplads i Norden og langt under det europæiske gennemsnit på 54 procent. Samtidig rapporterer danske GenAI-brugere kun en gennemsnitlig tidsbesparelse på 2,2 timer ugentligt mod 5,3 timer i Europa. 

Disse resultater peger på, at Danmark står med en betydelig udfordring, som vi skal have vendt. BCGs analyse estimerer, at hvis danske virksomheder kan realisere en gennemsnitlig tidsbesparelse på 5+ timer per uge for deres funktionærer – på linje med europæiske kolleger – vil det resultere i produktivitetsforbedringer svarende til en BNP-vækst på 75 milliarder kroner årligt. 

Ud over de direkte produktivitetsgevinster kan en øget brug af GenAI også fremme innovationen, forbedre medarbejdertilfredsheden og styrke Danmarks konkurrenceevne globalt. 

Den danske bundplacering skyldes blandt andet, at vi i Danmark har undervurderet behovet for AI-træningen af funktionærer. BCGs analyse fra januar viste, at kun 40 procent af danske virksomheder har taget initiativer til medarbejdertræning, og at Danmark er det land, hvor medarbejdere i højeste grad efterspørger netop opkvalificering. 

Analysen fremhæver fire hovedbarrierer, der skal overvindes for at fremme dansk GenAI-adoption: 

1. Manglende træning og kompetenceudvikling: Kun 32 procent af danske funktionærer har modtaget GenAI-træning, hvilket begrænser deres evne til at udnytte teknologien. 

2. Begrænset adgang til teknologierne: Mange virksomheder har endnu ikke investeret i de nødvendige værktøjer. 

3. Usikkerhed omkring datasikkerhed og AI-regulering: Bekymringer om databeskyttelse og compliance bremser implementeringen. 

4. Manglende viden og know-how: Mange ledere og medarbejdere er usikre på, hvordan GenAI kan anvendes effektivt. 

"For at høste de økonomiske gevinster fra GenAI kræver det handling fra både virksomheder og politikere. Uden en klar strategi og investeringer risikerer vi at falde endnu længere bagud globalt”, siger Thomas Føge. 

For at Danmark kan genvinde sin position som teknologisk frontløber, peger BCG på en række tiltag på tværs af samfundet. Blandt andet: 

• Øget træning: Investér i GenAI-opkvalificering for medarbejdere på alle niveauer. 

• Målrettet indsats: Identificer de specifikke funktioner og arbejdsprocesser, hvor GenAI kan skabe størst værdi, og fokusér kræfterne der. 

• Politisk handling: Indfør økonomiske incitamenter som skattefradrag for virksomheder, der investerer i at træne medarbejderne i AI. Tilpas uddannelsessystemet, så næste generation er klar til en fremtid med generativ AI. 

• Tydelige retningslinjer: Sikre, at virksomheder får støtte til at navigere i komplekse regler omkring datasikkerhed og AI-regulering. 

"GenAI er ikke bare en teknologi, men en gamechanger, der kan redefinere, hvordan vi arbejder og skaber værdi. Hvis vi handler nu, kan Danmark ikke kun indhente det tabte, men også genvinde sin position som en global leder inden for innovation”, siger Thomas Føge.

Kilde: Boston Consulting Group

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup