Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

En ny analyse fra Boston Consulting Group (BCG) viser, at danske funktionærer halter markant bagefter resten af Europa i brugen af Generativ AI (GenAI). Det koster Danmark op mod 75 milliarder kroner årligt i tabte produktivitetsgevinster og vækstpotentiale.

"GenAI er ikke bare en teknologi, men en gamechanger, der kan redefinere, hvordan vi arbejder og skaber værdi. Hvis vi handler nu, kan Danmark ikke kun indhente det tabte, men også genvinde sin position som en global leder inden for innovation”, siger Thomas Føge, Managing Director & Partner, der leder arbejdet med AI på BCG’s danske kontor. Foto: Boston Consulting Group

15.01.2025

SCM.dk

"Resten af Europa er lige nu langt foran Danmark, og vi får også baghjul af vores nordiske naboer. Det kan blive rigtigt dyrt for os, men det er ikke for sent at vende udviklingen. For at forløse de enorme muligheder, som GenAI åbner for, er øget træning en afgørende forudsætning. Det vil udløse betydelige samfundsgevinster”, siger Thomas Føge, Managing Director & Partner, der leder arbejdet med AI på BCG’s danske kontor. 

BCGs analyse ‘GenAI Complacency - The Costly Inaction in the Nordics’ viser, at kun 16 procent af danske funktionærer bruger GenAI ugentligt. Det placerer Danmark på en sidsteplads i Norden og langt under det europæiske gennemsnit på 54 procent. Samtidig rapporterer danske GenAI-brugere kun en gennemsnitlig tidsbesparelse på 2,2 timer ugentligt mod 5,3 timer i Europa. 

Disse resultater peger på, at Danmark står med en betydelig udfordring, som vi skal have vendt. BCGs analyse estimerer, at hvis danske virksomheder kan realisere en gennemsnitlig tidsbesparelse på 5+ timer per uge for deres funktionærer – på linje med europæiske kolleger – vil det resultere i produktivitetsforbedringer svarende til en BNP-vækst på 75 milliarder kroner årligt. 

Ud over de direkte produktivitetsgevinster kan en øget brug af GenAI også fremme innovationen, forbedre medarbejdertilfredsheden og styrke Danmarks konkurrenceevne globalt. 

Den danske bundplacering skyldes blandt andet, at vi i Danmark har undervurderet behovet for AI-træningen af funktionærer. BCGs analyse fra januar viste, at kun 40 procent af danske virksomheder har taget initiativer til medarbejdertræning, og at Danmark er det land, hvor medarbejdere i højeste grad efterspørger netop opkvalificering. 

Analysen fremhæver fire hovedbarrierer, der skal overvindes for at fremme dansk GenAI-adoption: 

1. Manglende træning og kompetenceudvikling: Kun 32 procent af danske funktionærer har modtaget GenAI-træning, hvilket begrænser deres evne til at udnytte teknologien. 

2. Begrænset adgang til teknologierne: Mange virksomheder har endnu ikke investeret i de nødvendige værktøjer. 

3. Usikkerhed omkring datasikkerhed og AI-regulering: Bekymringer om databeskyttelse og compliance bremser implementeringen. 

4. Manglende viden og know-how: Mange ledere og medarbejdere er usikre på, hvordan GenAI kan anvendes effektivt. 

"For at høste de økonomiske gevinster fra GenAI kræver det handling fra både virksomheder og politikere. Uden en klar strategi og investeringer risikerer vi at falde endnu længere bagud globalt”, siger Thomas Føge. 

For at Danmark kan genvinde sin position som teknologisk frontløber, peger BCG på en række tiltag på tværs af samfundet. Blandt andet: 

• Øget træning: Investér i GenAI-opkvalificering for medarbejdere på alle niveauer. 

• Målrettet indsats: Identificer de specifikke funktioner og arbejdsprocesser, hvor GenAI kan skabe størst værdi, og fokusér kræfterne der. 

• Politisk handling: Indfør økonomiske incitamenter som skattefradrag for virksomheder, der investerer i at træne medarbejderne i AI. Tilpas uddannelsessystemet, så næste generation er klar til en fremtid med generativ AI. 

• Tydelige retningslinjer: Sikre, at virksomheder får støtte til at navigere i komplekse regler omkring datasikkerhed og AI-regulering. 

"GenAI er ikke bare en teknologi, men en gamechanger, der kan redefinere, hvordan vi arbejder og skaber værdi. Hvis vi handler nu, kan Danmark ikke kun indhente det tabte, men også genvinde sin position som en global leder inden for innovation”, siger Thomas Føge.

Kilde: Boston Consulting Group

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: AI og automation i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) er i fuld gang med at transformere forsyningskædens operationer, og det sker i et hæsblæsende tempo. Fra maskinlæring til neurale netværk og robotteknologi gør AI det muligt at forbedre sourcing, lagerstyring, efterspørgselsprognoser, lageroptimering, genopfyldningsstrategier, logistisk planlægning, transporteffektivitet og omkostningsniveauer. 

 

Relateret indhold

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online